Переддень Міжнародного дня здорового травлення

27.03.2015

Раціональне харчування як складова здорового способу життя

Наприкінці травня минулого року в Україні вперше відзначався Міжнародний день здорового травлення, що ознаменувався проведенням масштабної конференції в Українському домі. Цю подію детально висвітлювало наше видання. Ми вирішили продовжити цю добру традицію та звернулися до провідних фахівців із запитанням: як відзначатиметься День здорового травлення цього року?

Ініціатор приєднання до міжнародної ініціативи, віце-президент Української гастроентерологічної асоціації, головний гастроентеролог МОЗ України, доктор медичних наук, професор Наталія В’ячеславівна Харченко розповіла про значення майбутньої конференції.
Наталія В’ячеславівна Харченко– День здорового травлення проходить під егідою Світової гастроентерологічної асоціації вже понад 50 років поспіль, але Україна долучилася до цієї ініціативи лише у 2008 р. Незважаючи на економічну кризу, цього року ми продовжуємо започатковану традицію. 29 травня на базі Національної медичної академії післядипломної освіти ім. П.Л. Шупика відбудеться тематична конференція, приурочена до Міжнародного дня здорового травлення. Щороку цей захід має певну спрямованість. Цього разу основною темою буде проблема харчування за наявності синдрому подразненого кишечнику (СПК). Окрім актуальних питань, пов’язаних із корекцією порушень харчування у населення України, в доповідях вітчизняних і зарубіжних фахівців висвітлюватимуться проблеми діагностики, терапії та профілактики СПК, зокрема будуть представлені різні підходи до лікування цього ускладнення, у тому числі нетрадиційні (фіто- та рефлексотерапія). Планується також всебічне обговорення причин, що призводять до розвитку СПК, особливостей харчування різних вікових груп, проблем якості харчових продуктів. Важливим є те, що конференція має просвітницьку спрямованість і буде цікавою для фахівців будь-яких спеціальностей, оскільки проблема раціонального харчування стосується кожного.
Тема СПК вибрана не випадково. Цей синдром є поширеною патологією, що належить до групи функціональних захворювань шлунково-кишкового тракту (ШКТ). Варто зазначити, що причини СПК, як правило, визначені особливостями способу життя пацієнта, тому освітні програми, присвячені цій патології, мають можливість значно вплинути на вирішення серйозної проблеми.
За даними більшості європейських медичних центрів, до 25% звернень з приводу гастроентерологічної патології безпосередньо пов’язані із СПК. Враховуючи тривалий перебіг синдрому, на тлі цієї патології можуть розвинутися серйозніші ускладнення. Окрім нераціонального харчування, однією з причин СПК досить часто є різні психоемоційні порушення. Тому проблема психологічної корекції за СПК також входить до переліку обговорюваних на конференції тем.
Ми висловлюємо вдячність компанії «Данон» за активну допомогу в організації конференції. Як відомо, компанія спеціалізується на виробництві продуктів здорового харчування. У різних містах України у 2008 р. проведено незалежне дослідження йогуртів «Данон», що містять живі культури мікроорганізмів. В умовах анонімного анкетування більшість пацієнтів відзначили поліпшення транзиторної функції кишечнику та загального самопочуття після 14-денного курсу прийому цих харчових продуктів.

Своє бачення проблеми представив голова Національної ради з питань охорони здоров’я, радник Президента України Микола Єфремович Поліщук.
Микола Єфремович Поліщук– Оцінюючи результати минулорічної акції, приємно відзначити, що в суспільстві все частіше говорять про здоровий спосіб життя та раціональне харчування як невід’ємну його складову. Ця тема постійно звучить у передвиборчих кампаніях багатьох політичних діячів – наше суспільство нарешті починає усвідомлювати важливість упровадження профілактичних заходів. Сподіваємось, що в найближчому майбутньому звичайним явищем стане соціальна реклама, спрямована на популяризацію здорового способу життя.
Ще в 2007 р. Секретаріат Президента спільно з Кабінетом Міністрів створив концепцію «Здорова нація», окремий розділ якої присвячено проблемі здорового харчування. Згідно з цією концепцією розроблена відповідна Програма, що передбачає державне фінансування. На жаль, сьогодні вона не затверджена як загальнонаціональна і чекає на остаточне вирішення цього питання. Проте ми передбачаємо, що ухвалення та впровадження такої програми – лише питання часу.
Заходи з нагоди Міжнародного дня здорового травлення супроводжуватимуться відповідними прес-конференціями з метою залучення уваги широкої громадськості. Передбачається, що паралельно з основною конференцією в м. Києві відбудуться відповідні заходи в регіонах. Ми розраховуємо, що пропаганда здорового способу життя й увага до питань раціонального харчування стануть повсякденною практикою.
Приємно відзначити високий організаційний рівень конференції, присвяченої Міжнародному дню здорового травлення. Передбачається участь провідних вітчизняних, іноземних фахівців і експертів ВООЗ. Цей захід стане традицією і проводитиметься за підтримки Міністерства охорони здоров’я України спільно з НМАПО ім. П.Л. Шупика, Асоціацією гастроентерологів України. Ми передбачаємо, що результатом майбутньої конференції буде написання звернення до Кабінету Міністрів щодо раціоналізації харчування в школах і дошкільних установах, оскільки на сьогодні це питання залишається без належного вирішення. У перспективі ми зробимо все можливе, щоб принципи раціонального харчування враховувалися під час введення державних стандартів якості харчових продуктів. Відомо, що відсутність належних стандартів якості та суворого державного контролю продуктів харчування становить велику проблему; існує нагальна потреба створення єдиного Державного комітету з контролю якості харчових продуктів. На завершення хочеться зазначити, що Україна має давні традиції здорового харчування, і дуже важливо сприяти їх збереженню в сучасних умовах.

Про історію проведення Міжнародного дня здорового травлення у світі та Україні зокрема ми попросили розповісти менеджера компанії «Данон» в Україні Dario Marketti.
Dario Marketti– Варто нагадати, що в основу успіху компанії «Данон» у 135 країнах світу покладені ідеї видатного українського науковця Іллі Мечникова, уродженця Харківщини, одного з основоположників еволюційної ембріології, імунології та мікробіології. Саме він на початку ХХ ст. довів, що «болгарська паличка» Lactobacillus bulgaricus і термофільний стрептокок Streptococcus thermophilus у складі кисломолочних продуктів, яких завдяки властивості співіснування називали «давніми друзями», сприяють хорошому стану мікрофлори кишечнику та є однією з причин довголіття мешканців кавказьких та інших гірських регіонів.
За часів Мечникова бере свій початок історія створення першого йогурту в керамічному глечику під маркою «Данон» у 1919 р. іспанським фармацевтом Ісааком Карассо. «Данон» – це зменшувальна форма імені Даніель (так звали сина Ісаака Карассо), на честь якого і названо компанію. До речі, Даніелю Карассо нещодавно виповнилося 104 роки, він має добре здоров’я та відчуває себе набагато молодшим свого поважного віку.
Цього року компанія «Данон» відзначає 90-ту річницю свого існування і вже давно зарекомендувала себе як виробник зі значним досвідом у створенні інноваційних продуктів для здоров’я. Це добре відомі кисломолочні продукти: «Актимель» – для покращення роботи захисної системи організму, «Активія» – для прискорення транзиту в кишечнику та «Растішка» – продукт для дітей дошкільного та шкільного віку, збагачений йодом, кальцієм і вітаміном D3, тобто складовими, найважливішими в період стрімкого розвитку організму. Варто також згадати традиційні молочні продукти, що користуються великою популярністю, відомі під торговими марками «Живинка» та «Веселий пастушок».
З огляду на особливості фінансово-економічної кризи в Україні ми робимо все залежне від нас для того, щоб продукти «Данон» могла придбати кожна українська родина, оскільки саме кисломолочні продукти мають бути обов’язковою складовою в раціоні кожної людини. Я особисто пишаюсь, що продукти «Данон» виготовляються і в Україні. Хочеться наголосити на тому, що ми закуповуємо для виробництва нашої продукції якісне молоко від виробників, перевіряючи його за 12 критеріями.
Компанії «Данон» в Україні 10 років. Для людини – це вік відкриттів і розвитку. Я абсолютно впевнений у можливості наших вітчизняних кисломолочних продуктів, виготовлених ТОВ «Данон Дніпро», і вважаю, що вони повинні бути доступними за ціною та мати найвищу якість завдяки світовому досвіду «Данон». Українці з упевненістю можуть очікувати появи нових кисломолочних продуктів від найсучаснішого вітчизняного виробника «Данон Дніпро» найближчим часом.

Роль компанії «Данон» в організації заходів, присвячених Міжнародному дню здорового травлення, прокоментувала менеджер з медичного маркетингу «Данон» в Україні Ольга Кухар.
Ольга Кухар– Компанія «Данон» упродовж трьох років є співорганізатором Міжнародного дня здорового травлення в багатьох країнах світу. Проведення в Україні вдруге цієї дати спільно зі Світовою гастроентерологічною організацією є великою заслугою провідних фахівців МОЗ України, особливо головного гастроентеролога Наталії В’ячеславівни Харченко, яка є науковим куратором заходу, та голови Національної ради з питань охорони здоров’я Миколи Єфремовича Поліщука. Серед заходів варто назвати розповсюдження рекомендацій з харчування Світової гастроентерологічної організації, дієтологічні презентації та школи для лікарів із поширенням медико-статистичних даних, консолідованих із багатьох країн. Ми сподіваємось, що робота з інформування лікарів і пацієнтів щодо питань профілактики захворювань ШКТ і дієтології, поширення даних, наданих Світовою гастроентерологічною організацією, сприятиме кращій обізнаності в питаннях раціонального харчування, отже, і поліпшенню здоров’я.

Підготувала Катерина Котенко

СТАТТІ ЗА ТЕМОЮ

23.04.2024 Кардіологія Ревматологія Терапія та сімейна медицина Застосування препаратів кальцію і кальцифікація судин: чи є зв’язок?

Як відомо, кальцій бере участь у низці життєво важливих функцій. Хоча більшість досліджень добавок кальцію фокусувалися переважно на стані кісткової тканини та профілактиці остеопорозу, сприятливий вплив цього мінералу є значно ширшим і включає протидію артеріальній гіпертензії (передусім у осіб молодого віку, вагітних та потомства матерів, які приймали достатню кількість кальцію під час вагітності), профілактику колоректальних аденом, зниження вмісту холестерину тощо (Cormick G., Belizan J.M., 2019)....

23.04.2024 Ревматологія Терапія та сімейна медицина Погляди на терапію глюкокортикоїдами в ревматології: епоха конвергенції

Після десятиліть, а часом і запеклих суперечок про переваги та недоліки застосування глюкокортикоїдів (ГК) досягнута певна конвергенція. Сучасні рекомендації лікування таких захворювань, як ревматоїдний артрит (РА), ревматична поліміалгія (РПМ) та васкуліт великих судин відображають поточний стан консенсусу терапії ГК. Однак залишаються відкритими питання щодо можливості тривалого лікування дуже низькими дозами ГК у пацієнтів із РА, а також успішності пошуку інноваційних ГК (лігандів ГК-рецепторів) із покращеним співвідношенням користь/ризик....

23.04.2024 Алергія та імунологія Терапія та сімейна медицина Інгібітори лейкотрієнових рецепторів у лікуванні бронхіальної астми та інших алергічних захворювань

Серед препаратів, які мають велику доказову базу щодо лікування пацієнтів із захворюваннями дихальних шляхів з алергічним компонентом, особливий інтерес становлять антагоністи лейкотрієнових рецепторів (АЛТР). Ці препарати мають хорошу переносимість у дорослих та дітей, а також, на відміну від інгаляційних кортикостероїдів (ІКС), характеризуються високим комплаєнсом, тому посідають чільне місце в лікуванні пацієнтів із респіраторною патологією. У лютому відбувся міждисциплінарний конгрес із міжнародною участю «Життя без алергії International» за участю провідних вітчизняних міжнародних експертів. Слово мав президент Асоціації алергологів України, професор кафедри фтизіатрії та пульмонології Національного університету охорони здоров’я України ім. П.Л. Шупика (м. Київ), доктор медичних наук Сергій Вікторович Зайков із доповіддю «Місце АЛТР у лікуванні пацієнтів із респіраторною патологією». ...

23.04.2024 Алергія та імунологія Терапія та сімейна медицина Алгоритм діагностики та лікування пацієнта з алергічним ринітом

Розбір клінічного випадку...