РЕЗОЛЮЦІЯ наради алергологів України

29.11.2019

«Актуальні питання виявлення і лікування алергічних захворювань»

(м. Київ, 16 жовтня 2019 року)

Алергологічна служба України є важливою ланкою охорони здоров’я, надає допомогу приблизно 8 млн хворих на алергію в країні та відчуває всі негаразди, котрі відбуваються в нашому суспільстві й охороні здоров’я.

Слід зазначити, що алергічні захворювання, за визначенням ВООЗ, є однією з головних проблем охорони здоров’я у світі.

Учасники наради звертаються до МОЗ України та громадськості з такими пропозиціями:

  1. Створити єдиний уніфікований підхід до формування алергологічної служби в областях, а також єдину нормативну базу для амбулаторної та стаціонарної допомоги особам з алергічними захворюваннями.
  2. Створити експертну раду в галузі алергології (відсутня при МОЗ) і врахувати пропозиції Асоціації алергологів України щодо її складу.
  3. Сприяти передачі громадській організації «Асоціація алергологів України» вирішення питань підвищення кваліфікації й атестації лікарів-алергологів і викладачів профільних кафедр.
  4. Чітко розмежувати компетенції лікарів-алергологів і лікарів інших спеціальностей при проведенні діагностичних досліджень, алергеноспецифічної імунотерапії та наданні іншої медичної допомоги пацієнтам з алергічними захворюваннями.
  5. За сприяння Асоціації алергологів України запровадити короткострокові курси підвищення кваліфікації з актуальних питань алергології для сімейних лікарів.
  6. Вирішити питання з реімбурсацією витрат пацієнтів на лікарські засоби для осіб як із бронхіальною астмою, так і з анафілаксією.
  7. Віддавати пріоритет вітчизняним виробникам фармацевтичних, імунобіологічних препаратів, алергенів, медичної техніки, внесення їх до державного реєстру.

За дорученням учасників наради алергологів України

президент Асоціації алергологів України,

д.м.н., професор С.В. Зайков

Медична газета «Здоров’я України 21 сторіччя» № 21 (466), листопад 2019 р.

НОВИНИ ЗА ТЕМОЮ Алергія та імунологія

Як дані, надані фітнес-трекерами та смартфонами, можуть допомогти людям із розсіяним склерозом 19.04.2024 Алергія та імунологія Неврологія Як дані, надані фітнес-трекерами та смартфонами, можуть допомогти людям із розсіяним склерозом

За даними Всесвітньої організації охорони здоров’я, розсіяний склероз (РС) вражає понад 1,8 мільйона людей, і хоча є методи, які запобігають рецидивам і покращують якість життя, повноцінного лікування не існує. Основною проблемою сучасних способів терапії РС є нездатність лікувати хронічне активне нейрозапалення в мозку та пов’язану із цим нездатність відновити втрату мієліну, який покриває та захищає аксони, електричні «дроти» мозку. Із часом це призводить до постійного пошкодження нервових клітин і повільної прогресуючої втрати неврологічної функції в пацієнтів....

11.03.2024 Алергія та імунологія Інфекційні захворювання Пошук нових ліків проти ВІЛ на основі природної сполуки

Команда дослідників Мічиганського університету успішно модифікувала природну хімічну сполуку в лабораторії, у результаті чого отримала сполуки з активністю проти ВІЛ. Їхні результати, опубліковані в Journal of Medicinal Chemistry, пропонують новий шлях у створенні ліків, які можуть допомогти назавжди позбутися ВІЛ. Хоча доступні ефективні методи лікування згаданої інфекції залишаються неідеальними через здатність вірусу «ховатися» від імунної системи, перебуваючи у стані спокою в інфікованих клітинах....

26.02.2024 Алергія та імунологія Роль цинку в розвитку інфекційного процесу в пацієнтів із муковісцидозом

Дослідники Університету Квінсленда в Австралії виявили можливість зменшити кількість інфекцій у людей, які живуть із муковісцидозом (кістозним фіброзом / КФ). Професор Метт Світ, доктор Каустав Дас Гупта та доктор Джеймс Керсон з Інституту молекулярної біонауки виявили збій у функції знищення бактерій у людей із муковісцидозом і потенційний спосіб його обійти. КФ – це хронічне захворювання, при якому дефекти каналу CFTR (регулятора трансмембранної проникності за муковісцидозу) викликають накопичення слизу в легенях, дихальних шляхах і травній системі, що призводить до повторних інфекцій. ...