Мікробіом кишечника пов'язаний зі здоровим старінням і довголіттям

19.02.2021

Мікробіом кишечника є невід'ємним компонентом організму, але його значення у процесі старіння людини незрозуміле. Дослідники Інституту системної біології (Institute for Systems Biology – ISB) та їхні колеги з інших наукових закладів виявили чіткі ознаки в мікробіомі кишечника, які пов'язані або зі здоровими, або з нездоровими траєкторіями старіння, що, зі свого боку, передбачають виживання в популяції літніх людей. 

Дослідницька група проаналізувала мікробіом кишечника, фенотипічні та клінічні дані понад 9000 осіб у віці від 18 до 101 року у трьох незалежних когортах. Команда зосередилася, зокрема, на поздовжніх даних когорти із понад 900 літніх людей (78–98 років), що дозволило їм відстежувати результати здоров'я та виживання.

Дані показали, що мікробіом кишечника ставав більш унікальним із середини-пізнього дорослого віку, що відповідало стійкому зниженню кількості основних бактеріальних родів (наприклад, Bacteroides), які, як правило, поширюються між людьми.

Вражає, що тоді як мікробіом стає все більш унікальним для кожної людини за здорового старіння, метаболічні функції мікробіомів мають спільні риси. Так, у плазмі крові учасників дослідження виявили кілька метаболітів мікрофлори кишечника. Одним із них виявився триптофан-похідний індолу, що раніше був пов’язаний із продовженням терміну життя у мишей. Вміст у крові іншого виявленого метаболіту – фенілацетилглютаміну – був високо підвищений у людей віком від ста років.

«Ця унікальність може передбачити виживання пацієнтів в останні десятиліття життя», – сказав науковий співробітник ISB доктор Томаш Вілманскі, який очолював дослідження. Здорові особи у віці близько 80 років показали постійний мікробний рух у бік унікального композиційного стану, але ця тенденція була відсутня у менш здорових людей тієї ж вікової групи.

«Цікаво, що ця унікальність, як видається, починається в середині життя – в 40–50 років і пов'язана з чіткими метаболічними ознаками крові. Припускаємо, що ці зміни мікробіому можуть бути не просто діагностикою здорового старіння, але і сприяти безпосередньо здоров'ю з віком, – зазначив д-р Вілманскі. – Наприклад, індоли, як відомо, зменшують запалення в кишечнику, а хронічне запалення вважається основним драйвером прогресування захворюваності, пов'язаної зі старінням».

«Попередні результати в дослідженнях мікробіомного старіння здаються непослідовними, деякі повідомлення показують збіднення мікрофлори кишечника в популяції літніх людей, тоді як інші демонструють відносну стабільність мікробіому аж до початку старіння, пов’язаного зі зниженням здоров’я, – сказав фахівець із мікробіому доктор Шон Гіббонс, співавтор статті. – Наша робота, яка першою включає детальний аналіз здоров'я і довголіття, може вирішити ці невідповідності. Зокрема, ми показуємо дві чіткі траєкторії старіння: 1) зниження кількості основних мікробів у кишечнику і супутнє зростання унікальності мікробіому у здорових літніх людей, 2) підтримка складу мікрофлори кишечника у менш здорових людей».

Цей аналіз підкреслює той факт, що мікробіом кишечника дорослої людини продовжує розвиватися у похилому віці у здорових осіб, але не у тих, хто має хронічні патології, і що мікробіомічний склад, пов'язаний зі здоров'ям у ранньому та середньому дорослому віці, може бути несумісним зі здоров'ям у літніх людей.

«Це робота, яка, на мою думку, матиме серйозні клінічні перспективи для моніторингу та зміни здоров'я мікробіому кишечника протягом усього життя людини», – зазначив професор ISB доктор Натан Прайс, співавтор статті.

Цей дослідницький проєкт був проведений групою дослідників ISB і співробітниками з Орегонського університету охорони здоров'я і науки, Каліфорнійського університету в Сан-Дієго, Університету Піттсбурга, Каліфорнійського університету Девіса, Інституту медицини способу життя і Вашингтонського університету. Робота була номінована на премію від Національної академії медицини та Консорціуму довголіття Національного інституту старіння.

Джерело: Gut microbiome implicated in healthy aging and longevity: Data from over 9,000 people reveal a distinct gut microbiome signature that is associated with healthy aging and survival in the latest decades of life -- ScienceDaily

НОВИНИ ЗА ТЕМОЮ Гастроентерологія

Кишкова мікробіота діє як додаткова печінка, регулюючи рівні глюкози та амінокислот у крові господаря 24.04.2024 Гастроентерологія Ендокринологія Кишкова мікробіота діє як додаткова печінка, регулюючи рівні глюкози та амінокислот у крові господаря

Згідно з новим дослідженням вчених Корнелльського університету (штат Нью-Йорк, США), мікроби в кишечнику ссавців можуть суттєво змінювати метаболізм амінокислот і глюкози своїх господарів, діючи майже як додаткова печінка. Робота, опублікована в Cell Host & Microbe, доповнює список способів, за допомогою яких мікробіом впливає на фізіологію, що може сприяти розвитку нових стратегій лікування запальних захворювань кишечника та діабету. Останнім часом вчені виявили, що мільярди мікробів, які живуть на людському тілі та в ньому, суттєво впливають на нашу фізіологію. Співробітники університету прагнули оцінити, наскільки ефективно різні бактерії, які мешкають у нашому кишечнику, використовують амінокислоти, що отримує людина....

22.04.2024 Гастроентерологія Терапія та сімейна медицина Дієтичне лікування синдрому подразненого кишечника виявилося більш ефективним, ніж застосування препаратів

Дослідження, проведене в Гетеборзькому університеті у Швеції, показало, що у 7 із 10 пацієнтів із синдромом подразненого кишечника (СПК) симптоми значно зменшилися після корекції дієти, порівнюючи з тими, які застосовували ліки. Робота опублікована в журналі The Lancet Gastroenterology & Hepatology. У дослідженні порівнювали три методи лікування: два дієтичні та один, що ґрунтується на застосуванні ліків. Учасниками були дорослі пацієнти з важкими або помірними симптомами СПК....

05.04.2024 Гастроентерологія Препарат-кандидат для успішної боротьби із жировою хворобою печінки

Стеатотична хвороба печінки, пов’язана з метаболічною дисфункцією (MASLD), – назва, прийнята у 2023 році для стану, раніше відомому як неалкогольна жирова хвороба печінки (NAFLD). Цей стан діагностується, коли відбувається надмірне накопичення жиру в печінці (стеатоз) і наявний принаймні один метаболічний фактор ризику, як-от ожиріння та діабет 2 типу, надмірна вага, метаболічний синдром, дієта з високим вмістом фруктози, літній вік. Патологія може прогресувати до розвитку фіброзу і стеатогенного цирозу печінки та спричиняти гепатоцелюлярну карциному....