Споживання оливкової олії пов'язане зі зниженням загальної смертності

12.01.2022

В обсерваційному дослідженні понад 90 тисяч американських медичних працівників споживання навіть невеликої кількості оливкової олії було пов’язано зі зниженням загальної смертності.

Порівняно з чоловіками та жінками, які рідко або ніколи не споживали оливкову олію (найнижче споживання), ті, хто споживав більше 0,5 столової ложки на день або більше 7 г на день (найбільше споживання), мали на 19 % нижчий ризик смертності за 28-річний період спостереження, починаючи із середнього віку 56 років.

Більше того, порівняно з особами із найнижчим споживанням оливкової олії, в осіб із найбільшим споживанням було зафіксовано на 19 % нижчу смертність від серцево-судинних захворювань, на 17 % нижчий ризик смерті від раку, на 29 % нижчий ризик смерті від нейродегенеративних захворювань та на 18 % менший ризик смерті від респіраторних захворювань.

Дослідники підрахували, що заміна 10 г маргарину, вершкового масла, майонезу або молочного жиру на таку ж кількість оливкової олії на 8–34 % знижує ризик смерті від різних причин.

Дослідження докторки Марти Гуаш-Ферре із Гарвардської медичної школи (США) та її колег було опубліковано у Журналі Американського коледжу кардіології (Journal of the American College of Cardiology).

«Наші результати підтверджують поточні дієтичні рекомендації щодо збільшення споживання оливкової олії та інших ненасичених рослинних олій замість інших жирів для покращення загального здоров’я та довголіття», – підсумовують дослідники.

Джерело: https://www.medscape.com/viewarticle/966366?src=

НОВИНИ ЗА ТЕМОЮ Терапія та сімейна медицина

Що ховається у нашому тілі? Дослідники вивчають ризики для здоров’я від мікропластику 25.03.2024 Кардіологія Терапія та сімейна медицина Що ховається у нашому тілі? Дослідники вивчають ризики для здоров’я від мікропластику

Подібно до природних елементів, таких як залізо та мідь, люди можуть ковтати, поглинати або навіть вдихати мікро- та нанопластики. Знакове дослідження, нещодавно опубліковане в журналі The Conversation, пов’язує мікропластик і нанопластик, знайдені у бляшках кровоносних судин людини, з потенційним підвищеним ризиком серцевого нападу, інсульту або смерті. Виробництво пластику постійно зростає, і очікується, що ця тенденція збережеться до 2050 року. Пластмаси можуть забруднювати довкілля через океанські течії, атмосферні вітри та інші земні явища, що спричиняє їх поширення. Після потрапляння у природу пластик чутливий до деградації, що призводить до утворення мікропластику (частинки розміром менше 5 мм) і нанопластику (частинки розміром менше 1000 нм). Обидва типи частинок викликають ряд токсикологічних ефектів....

22.03.2024 Терапія та сімейна медицина Щоденник медичних подій 25- 31 березня

...

21.03.2024 Терапія та сімейна медицина Високоадгезивний і міцний клей усуває численні обмеження за втручань на черепі

Тверда мозкова оболонка – один із трьох менінгеальних шарів, представлений фіброзною тканиною, яка огортає як «мішок» головний, спинний мозок та спинномозкову рідину. Разом мозкові оболонки функціонують як амортизатори, захищаючи від травм, насичують нервову систему поживними речовинами, видаляють кінцеві метаболіти. Тверда мозкова оболонка також є критичним біологічним бар’єром, який містить спинномозкову рідину, що оточує всі тканини ЦНС. Спонтанне ушкодження, травма та певні хірургічні процедури можуть спричинити витік ліквору, що може загрожувати життю пацієнтів, призводячи до неврологічних дисфункцій, та перешкоджати швидкому одужанню. ...