Тематичний номер «Діабетологія, Тиреоїдологія, Метаболічні розлади» № 2 (54) 2021 р.

Скачати PDF

ЕНДОКРИНОЛОГІЯ

3, 8-9 Соліква – ​два роки в Україні: результати, практичні аспекти і перспективи застосування
Два роки тому для вітчизняних лікарів-ендокринологів і пацієнтів із цукровим діабетом (ЦД) 2 типу сталася переломна подія – на ринку України з’явилась перша фіксована комбінація інсуліну гларгін і ліксисенатиду у вигляді препарату Соліква. Подія, яка, без перебільшення, ознаменувала нову еру в лікуванні ЦД 2 типу. За ініціативи компанії «Санофі» 18 травня 2021 року було організовано конференцію з міжнародною участю, присвячену другій річниці появи Солікви в Україні.
18-21 Обрані питання в ендокринології: сучасний стан проблеми
«Школа ендокринолога» – один з найкращих потужних освітніх проєктів ендокринологічної галузі. Без перебільшення кожний захід – це подія. Подія за масштабом наукової програми, яка не лише охоплює топові теми, але й завжди ґрунтовно презентує проблеми рідкісних, тяжких, складних захворювань; подія за кількістю спікерів – провідних лідерів думок галузі, які діляться власним унікальним досвідом. Пандемія, звичайно, внесла свої корективи в життя медичної спільноти, але завдяки онлайн-формату «Школи ендокринолога» лікарі не втратили можливості брати участь у дискусіях, отримувати нову інформацію, ставити питання дискутувати і, головне, – мати можливість безперервного навчання.

ДІАБЕТОЛОГІЯ

14-16 Фіксовані комбінації – ​нова ера в інтенсифікації терапії цукрового діабету 2 типу
20-22 травня 2021 року в Одесі відбулася науково-практична конференція «Актуальні питання сучасної діабетології», яка другий рік поспіль отримує підтвердження Європейської комісії з акредитації післядипломної медичної освіти. Учасники заходу змогли ознайомитися з успіхами, інноваціями, проблемами і нерозв’язаними задачами діабетологічної галузі, а також із широким спектром найактуальніших тем, як-от запобігання ускладненням цукрового діабету 2 типу і їх лікування і ведення хворих із коморбідною патологією.
32-33 Кардіопротекція в пацієнтів із цукровим діабетом 2 типу: фокус на метформін
Під час науково-практичної конференції «Актуальні питання сучасної діабетології» були розглянуті ключові питання діагностики й лікування гострих і хронічних ускладнень цукрового діабету. Насичена програма конференції охоплювала лекції провідних зарубіжних фахівців із найактуальніших проблем, з якими доводиться стикатися лікарям-ендокринологам у своїй повсякденній практиці.

ТИРЕОЇДОЛОГІЯ

5-6 Вузловий зоб: сучасні погляди на діагностику і лікування
Провідний науковий співробітник Інституту ендокринології та обміну речовин ім. В.П. Комісаренка НАМН України (м. Київ), кандидат медичних наук Юлія Валеріївна Булдигіна
На черговому засіданні науково-освітнього проєкту “Школа ендокринолога”, яке відбулося цьогоріч у квітні, були розглянуті питання щодо діагностики й лікування вузлового зобу.

МІЖДИСЦИПЛІНАРНІ ПРОБЛЕМИ

31 Цукровий діабет і неалкогольна жирова хвороба печінки – ​небезпечний дует
О.М. Бака, науковий співробітник відділу діагностики та лікування метаболічних захворювань, завідувач гастроентерологічного відділення ДНУ «Центр інноваційних технологій НАМН» України (м. Київ)
Одним із найгостріших питань науково-практичної конференції «Актуальні питання сучасної діабетології», організованої Українською діабетологічною асоціацією і акредитованої Європейською акредитаційною радою з безперервної медичної освіти (European Accreaditation Council for Continuing Medical Education, EACCME), стало ведення хворих на ЦД із поєднаною патологією, яка погіршує загальний стан пацієнтів і знижує якість життя, але часто залишається недіагностованою.

ПРАКТИЧНА ЕНДОКРИНОЛОГІЯ

17 Фактори впливу на рівні тиреоїдних гормонів у результатах лабораторних досліджень
Доцент кафедри ендокринології Національного медичного університету ім. О.О. Богомольця (м. Київ), науковий консультант МЛ Діла, кандидат медичних наук Марина Іванівна Бобрик
На початку квітня 2021 року, на онлайн платформі для лікарів Hippocrates Continuing Medical Education, за участю відомих українських вчених відбувся освітній проєкт «Мистецтво діагностики в тиреоїдології. Спостереження практиків». Було розглянуто багато цікавих і дуже важливих питань, зокрема суперечливі результати лабораторних досліджень щитоподібної залози (ЩЗ) та їх причини; стерті і субклінічні форми тиреоїдних порушень; молекулярно-генетичне дослідження вузлів ЩЗ, а також про фактори впливу на рівні тиреоїдних гормонів у результатах лабораторних досліджень, що дуже важливо для правильної інтерпретації показників.

МЕТАБОЛІЧНІ РОЗЛАДИ

7 Питання метаболічного здоров’я людини
Керівник відділу діабетології ДУ «Інститут ендокринології та обміну речовин ім. В.П. Комісаренка НАМН України» (м. Київ), доктор медичних наук Любов Костянтинівна Соколова
27-28 травня відбулася конференція «Проблемні питання діагностики та лікування ендокринних захворювань».
24-25 Ліраглутид у лікуванні ожиріння: огляд і практичні рекомендації
A. Fitch, A.B. Ingersoll, США
Незважаючи на те що ожиріння поширене в усьому світі, його недостатньо діагностують і лікують. Як фізіологічний регулятор апетиту і споживання енергії, аналог глюкагоноподібного пептиду-1 – ліраглутид 3,0 мг схвалений для контролю ваги в осіб з її надлишком або ожирінням. У статті представлено огляд клінічних даних ефективності й безпеки використання ліраглутиду 3,0 мг, а також практичні поради щодо застосування препарату.
34 Новини 28-го Європейського конгресу з ожиріння 2021 року
Ожиріння – надзвичайно серйозна медична та соціальна проблема, успіхи в боротьбі з якою наразі не вражають. Пропонуємо до уваги наших читачів огляд найцікавіших повідомлень із 28-го Європейського конгресу з ожиріння (28th European Congress on Obesity), який відбувся у форматі онлайн у травні 2021 року
35 Індивідуальна дієтотерапія при метаболічному синдромі
Наприкінці березня проходив ІІ Міжнародний конгрес «Від народження до зрілості: міждисциплінарний підхід у збереженні здоров’я людини». Питання корекції маси тіла при метаболічному синдромі, особливості патогенезу та можливості ефективного впливу на різні ланки проблеми.

РІДКІСНА ПАТОЛОГІЯ

22-23 Сучасні аспекти лікування акромегалії: практичний досвід застосування пегвісоманту
10-12 червня 2021 року відбулося чергове засідання науково-освітнього проєкту «Школа ендокринолога», на якому, за традицією, було заслухано доповіді на найактуальніші теми ендокринологічної галузі. Однією з таких тем стала акромегалія – серйозна патологія, чиї діагностика й лікування часто ставлять перед лікарями-практиками складні питання.
26-29 Складна міждисциплінарна патологія: епідеміологія, діагностика і сучасні підходи до терапії хвороби Гоше в Україні
Науково-практична конференція «Нові можливості та невирішені питання гематології» (19-21 травня 2021 року, м. Київ) – без перебільшення значуща подія, як для Асоціації гематологів України, так і для всіх лікарів суміжних спеціальностей, адже багатьом із них доводиться мати справу з пацієнтами, в яких виявлено патологію крові. Особливу увагу було приділено діагностиці й лікуванню пацієнтів із хворобою Гоше.