Головна Кандидоз і генітальний герпес у жінок: вплив лікування на перебіг вагітності

27 березня, 2015

Кандидоз і генітальний герпес у жінок: вплив лікування на перебіг вагітності

Автори:
О.В. Мілєвський

Вік мікробів становить трохи менше віку Землі – близько 4 млрд років. Якщо скласти всю біомасу планети, усе живе, включаючи рослини, то на частку мікробів припадатиме принаймні 80%, а можливо, і більше. На тілі людини знаходиться приблизно трильйон мікробів – близько 50 млн на 1-2 см шкіри. Вони живляться шкірними лусочками, жирами, мінеральними речовинами.

Кожна людина має близько 10 трлн клітин, але в той самий час вона є господарем для 100 трлн мікробних клітин. З плином часу змінюється видове розмаїття мікробів, що призводить до екологічних змін, а відповідно, і змін патогенезу і клініки захворювань. Саме тому ми повинні постійно вдосконалювати методи лікування інфекцій, ураховуючи ефективність дії препаратів щодо тих чи інших інфектантів. Концепція взаємодії мікро- й макроорганізму – основа для розуміння природи запальних захворювань жіночих статевих органів, оскільки мікроорганізми, які вегетують у статевих шляхах, є основними збудниками цих патологічних процесів.

Для сучасної інфектології характерні зміни мікробіоценозу, стійкість мікроорганізмів до антибактеріальних препаратів, наявність мікст-інфекцій (поліетіологічні), зростання частоти вірусних інфекцій, у тому числі зумовлених вірусом папіломи людини, екзотичні види мікробів в етіології, переоцінка одних і недооцінювання інших патогенів, зниження частоти важких інфекцій, епідемій, комбінованість (ураження кількох органів), імунодефіцитні стани.

Полная версия статьи в формате .pdf »

Номер: № 3 Жовтень - Тематичний номер «Акушерство, Гінекологія, Репродуктологія»