Головна Особливості етіології, клінічного перебігу, діагностики та лікування негоспітальної пневмонії в осіб похилого віку

27 березня, 2015

Особливості етіології, клінічного перебігу, діагностики та лікування негоспітальної пневмонії в осіб похилого віку

Автори:
М.М. Островський, О.І. Варунків

За сучасними уявленнями, пневмонія – це гостре інфекційне захворювання, переважно бактеріальної етіології, яке характеризується вогнищевим ураженням респіраторних відділів легень і наявністю внутрішньоальвеолярної ексудації [5].

Результати епідеміологічних досліджень свідчать про те, що серед дорослих (18 років і старших) захворюваність негоспітальною пневмонією коливається у широкому діапазоні – від 1,0 до11,6 випадку на тисячу осіб молодого та середнього віку. Проте значно більшу загрозу ця патологія несе для осіб старшої вікової групи, де захворюваність зростає до 25-44 випадків на тисячу осіб [5, 9].

Від негоспітальної пневмонії у світі щорічно помирає близько 2 млн осіб, що становить 4-7% від захворілих [9, 12]. У США щорічно виявляється 3-4 млн хворих на негоспітальну пневмонію, з яких більше ніж 900 тис. лікуються в стаціонарі, причому в 60 тис. госпіталізованих хворих ця патологія є безпосередньою причиною смерті, особливо в осіб похилого віку [2]. У країнах Євросоюзу кількість хворих на негоспітальну пневмонію протягом року перевищує 4,2 млн осіб [24].

Полная версия статьи в формате .pdf »

Номер: № 3 Вересень - Тематичний номер «Пульмонологія,Алергологія, Риноларингологія»