Головна Оцінка якості життя у хворих на остеоартроз

27 березня, 2015

Оцінка якості життя у хворих на остеоартроз

Якість життя – інтегральний показник, що характеризує фізичне, психологічне, емоційне та соціальне функціонування пацієнта. Оцінка якості життя може використовуватися для характеристики тяжкості патологічного процесу й ефективності проведених лікувальних заходів. Концепція дослідження якості життя у медицині побудована на єдиних методологічних підходах, що включають три основні принципи: багатовимірність, змінність параметрів якості життя з часом й участь хворого в оцінці власного стану.

Способи визначення якості життя (загальні та специфічні опитувальники), розроблені експертами провідних світових клінічних центрів відповідно до принципів доказової медицини та вимог Good Clinical Practice (GCP), дають можливість кількісно оцінити основні сфери життєдіяльності людини. Їх використання поряд з іншими загальноприйнятими клінічними, лабораторними й інструментальними методами дослідження розширює уявлення лікаря про стан хворого в цілому.

Про найбільш розповсюджені у світовій клінічній практиці опитувальники якості життя у хворих на остеоартроз (ОА) як один із сучасних способів оцінки цього параметру розповів головний позаштатний спеціаліст МОЗ України зі спеціальності «ревматологія», провідний науковий співробітник відділу некоронарогенних хвороб серця та клінічної ревматології ННЦ «Інститут кардіології ім. М.Д. Стражеска» НАМН України, професор кафедри терапії і ревматології Національної медичної академії післядипломної освіти ім. П.Л. Шупика Олег Петрович Борткевич.

Полная версия статьи в формате .pdf »

Номер: № 3 Вересень - Тематичний номер «Кардіологія, Ревматологія, Кардіохірургія»