Головна Патогенетичні особливості розвитку доброякісної дисгормональної патології молочних залоз у жінок із безпліддям

27 березня, 2015

Патогенетичні особливості розвитку доброякісної дисгормональної патології молочних залоз у жінок із безпліддям

Найпоширенішою патологією МЗ є мастопатія. Це узагальнений термін для визначення доброякісних дисплазій МЗ (ДДМЗ) незлоякісного характеру з різним ступенем проявів проліферативних і регресивних змін структурних елементів тканин.

Ці зміни можуть поширюватися на всю залозу або мати локальний прояв. Дуже важливою є необхідність чіткої диференціації фізіологічних і патологічних змін у МЗ. Це пов’язано з тим, що вона практично ніколи не буває в стані морфофункціональної стабільності через високу чутливість до гормональних чинників (як фізіологічних, так і патологічних), а також через вплив на її структури генітальної й екстрагенітальної (соматичної та ендокринної) патології, психоемоційного статусу.

Усе вищезазначене передбачає схильність МЗ до розвитку різноманітних патологічних станів. У наш час можна простежити стійку тенденцію до збільшення росту захворюваності на рак МЗ (РМЗ), який з 90-х років минулого століття посів перше місце серед злоякісних новоутворень жіночого організму і друге у структурі смертності.

Номер: № 3 Жовтень - Тематичний номер «Педіатрія»