Головна Тактика ведення вагітних з кістозними утвореннями яєчників

27 березня, 2015

Тактика ведення вагітних з кістозними утвореннями яєчників

Автори:
А.В. Чайка, О.М. Носенко, Л.Л. Васильєва

Зареєстрована захворюваність на оваріальні утворення під час вагітності коливається від 1 на 81 до 1 на 8 тис. вагітностей або від 1 на 76 до 1 на 2328 пологів. Дослідження, засновані виключно на ультразвуковому виявленні оваріальних утворень під час вагітності, показали більшу поширеність – від одного випадку на 19 пологів до одного на 88.

Більшість оваріальних утворень діагностують випадково під час скринінгу першого триместру вагітності під час ультразвукового дослідження (УЗД). До широкого застосування раннього антенатального ультразвукового обстеження оваріальні утворення під час вагітності рідше реєстрували під час фізикального обстеження.

Кількість злоякісних оваріальних пухлин під час вагітності як з низьким злоякісним потенціалом, так і раком яєчників варіює від 2,15 до 13,5% від загального виявлення оваріальних утворень.

Під час досліджень, присвячених тільки злоякісним пухлинам яєчників, виявили захворюваність у 0,073-0,11 випадку на тисячу пологів. Ультразвукові дослідження показали нижчий рівень злоякісності у межах від нуля до 3,6%. За іншими даними, загальна частота малігнізації оваріальних утворень під час вагітності становить 1-8%, або один випадок на 12-47 тис. Злоякісні оваріальні пухлини вважають другою за поширеністю гінекологічною онкологією під час вагітності.

 

Полная версия статьи в формате .pdf »

Номер: № 3 Жовтень - Тематичний номер «Педіатрія»