Головна Сучасні підходи до підготовки шийки матки до пологів

27 березня, 2015

Сучасні підходи до підготовки шийки матки до пологів

Сучасний стан здоров’я та велика кількість акушерських і перинатальних проблем у жінок досить часто ставлять перед лікарями питання щодо планового завершення вагітності шляхом проведення родозбудження або програмованого ведення пологів. Важливим показником готовності організму вагітної до пологів є ступінь зрілості шийки матки (ШМ), оскільки саме період її розкриття (І період пологів) великою мірою зумовлює результат родового процесу для матері та новонародженого, тривалість пологів і частоту оперативного розродження.

Незріла ШМ не здатна до адекватного розкриття у відповідь на скорочення матки. Спроба проведення родозбудження за цих умов призводить до затяжних травматичних пологів, дистресу плода, оперативного втручання, інфекційних ускладнень (хоріоамніоніту, ендометриту), пошкодження м’яких тканин родового каналу і травм новонародженого.

Визначення ступеня зрілості ШМ є досить суб’єктивним і залежить від досвіду лікаря, але навіть досвідчені фахівці можуть давати різну оцінку стану ШМ. Розроблено декілька оціночних шкал (бальних систем), серед яких найвідоміша та найбільш прийнятна шкала Бішопа. Більшість інших шкал включають майже ті самі параметри (довжину ШМ, розкриття зовнішнього вічка, консистенцію, розташування ШМ щодо осі таза, місце розташування передлеглої частини плода), але надають кожному з них різну кількість балів.

Полная версия статьи в формате .pdf »

Номер: № 1 Березень - Тематичний номер «Акушерство, Гінекологія, Репродуктологія»