Головна Сучасні підходи до раціонального харчування

27 березня, 2015

Сучасні підходи до раціонального харчування

Раціональне харчування (від лат. rationalis – розумний) – це фізіологічне, повноцінне за енергетичною цінністю та вмістом усіх поживних речовин харчування здорових людей. З давніх часів лікарі велике значення в збереженні здоров’я надавали харчуванню. Рекомендації з раціонального харчування постійно змінюються, що пояснюється фундаментальними науковими відкриттями у біохімії, фізіології, патофізіології, новими клінічними досягненнями.

Дослідження значення вітамінів, мінералів, антиоксидантів, жирних кислот, амінокислот і пептидів внесло зміни у формулу збалансованого харчування, яку запропонував О.О. Покровський. Якщо спочатку вона містила близько 60 нутрієнтів, то сьогодні завдяки науковим розробкам у галузі харчування спостерігається збільшення кількості нутрієнтів, необхідних для нормального функціонування людського організму, до 90.

Метою раціонального харчування є забезпечення нормального росту, відновлення, обміну речовин, функціональної діяльності всіх органів і систем, високого ступеня адаптації організму до різноманітних зовнішніх чинників.

Основними вимогами до раціонального харчування є:

  • формування високого рівня здоров’я;
  • забезпечення нормального росту й розвитку дітей і підлітків;
  • підтримання фізичної активності та працездатності;
  • збільшення тривалості життя;
  • профілактика аліментарних захворювань;
  • забезпечення високого ступеня захисних механізмів проти інфекційних, онкологічних та інших захворювань.
Номер: № 1 (19) Березень - Тематичний номер «Гастроентерологія, Гепатологія, Колопроктологія»