Головна Біль за грудиною після вживання рибної юшки

27 березня, 2015

Біль за грудиною після вживання рибної юшки

Автори:
Д.Л. Бабенко, І.Г. Холодов, О.В. Кальчук та ін

Враховуючи анатомічну будову і функції стравоходу, очевидно, що в ньому можуть виявлятися сторонні тіла: предмети, не придатні для споживання (фрагменти курячих, м’ясних чи рибних кісток, дерева, скла; цвяхи, голки, монети, значки, ґудзики), які людина випадково чи свідомо проковтнула. Також у стравоході можуть застрягати великі непережовані шматки їжі.

Основне значення в диференційній діагностиці у таких випадках мають рентгенологічне дослідження та езофагоскопія. У ході рентгенологічного дослідження, що проводиться без використання суспензії сульфату барію, можна виявити рентгеноконтрастні сторонні тіла: металеві предмети, великі фрагменти м’ясних і курячих кісток; риб’ячі кістки візуалізуються гірше. У разі затримки в стравоході великого стороннього тіла виникає тиснучий біль за грудиною, відчуття застрягання стороннього тіла.

У випадку проникнення в стравохід гострого стороннього тіла основним симптомом є колючий біль, що посилюється під час ковтання. У подальшому може підвищуватися температура тіла, погіршується загальний стан хворого. Симптоми дисфагії та біль за грудиною під час ковтання характерні також для гострого езофагіту, пептичної виразки стравоходу, езофагоспазму. Буває, що поява перших симптомів цих захворювань співпадає з моментом ковтання стороннього тіла, яке може пройти по стравоходу і не затриматися в ньому.

 

Полная версия статьи в формате .pdf »

Номер: № 1 (19) Березень - Тематичний номер «Гастроентерологія, Гепатологія, Колопроктологія»