Головна Легка черепно-мозкова травма: стан проблеми в Україні та шляхи її вирішення

27 березня, 2015

Легка черепно-мозкова травма: стан проблеми в Україні та шляхи її вирішення

Автори:
А.Г. Кириченко

Черепно-мозкова травма (ЧМТ) залишається однією з основних причин інвалідизації та смерті у мирний час. Середня частота ЧМТ у світі становить 1,8-5,4 випадки на 1 тис. населення і, за даними ВООЗ, зростає в середньому на 2% за рік. Щороку у світі від ЧМТ гинуть 1,5 млн осіб, ще 2,4 млн стають інвалідами. ЧМТ найчастіше трапляється у молодих працездатних людей віком від 15 до 24 років.

Окрему проблему охорони здоров’я становлять легкі закриті ЧМТ, до яких належать струс головного мозку (СГМ) та забиття головного мозку першого ступеня. Незважаючи на відносну «легкість» перебігу в гострому періоді, легка ЧМТ небезпечна своїми віддаленими наслідками, які можуть порушувати життєдіяльність, працездатність постраждалих і навіть призводити до інвалідності. Зважаючи на те, що легкі ЧМТ становлять переважну частку у структурі всіх ЧМТ, стає очевидною висока медико-соціальна значимість цієї патології.

Найбільш вагомі клінічні та соціальні аспекти проблеми легких ЧМТ в інтерв’ю з кореспондентом «Здоров’я України» висвітлила провідний науковий співробітник відділу психоневрології, психотерапії і медичної психології Українського державного науково-дослідного інституту медико-соціальних проблем інвалідності МОЗ України (м. Дніпропетровськ), кандидат медичних наук Алла Григорівна Кириченко.

 

Полная версия статьи в формате .pdf »

Номер: № 1 (16) Березень - Тематичний номер «Неврологія, Психіатрія, Психотерапія»