Головна Лікування хворих на артеріальну гіпертензію Рекомендації Української асоціації кардіологів з профілактики та лікування артеріальної гіпертензії (скорочений варіант)

27 березня, 2015

Лікування хворих на артеріальну гіпертензію Рекомендації Української асоціації кардіологів з профілактики та лікування артеріальної гіпертензії (скорочений варіант)

Мета лікування – зниження смертності від серцево-судинних захворювань. Чим вищий артеріальний тиск (АТ), тим вищий ризик мозкового інсульту, ішемічної хвороби серця (ІХС) і передчасної смерті. Довготривала артеріальна гіпертензія (АГ) призводить до ураження органів-мішеней, у тому числі гіпертрофії лівого шлуночка, серцевої недостатності, ураження нирок аж до розвитку ниркової недостатності тощо.

Навіть невелике підвищення АТ несе в собі істотний ризик для здоров’я. Так, 60% серцево-судинних ускладнень спостерігаються у хворих з помірним підвищенням діастолічного АТ – не вище 95 мм рт. ст., оскільки такі хворі становлять переважну більшість серед осіб з підвищеним АТ. Лікуванню підлягають також усі супутні фактори ризику: ожиріння, дисліпідемія та ін.

 

Полная версия статьи в формате .pdf »

Номер: № 2 (17) Червень - Тематичний номер «Кардіологія, Ревматологія, Кардіохірургія»