Головна Метформін і альфа-ліпоєва кислота – комбінація для тривалої терапії метаболічного синдрому

27 березня, 2015

Метформін і альфа-ліпоєва кислота – комбінація для тривалої терапії метаболічного синдрому

У наш час метаболічний синдром (МС) можна вважати епідемією: на цю недугу страждає близько 25% дорослого населення [1]. У вікових групах від 20 до 49 років МС трапляється частіше у чоловіків, а у віці 50-69 років поширеність майже однакова у чоловіків і жінок [2]. За минулі два десятиріччя відбулося стійке зростання кількості МС серед підлітків і молоді [3]. Так, за період з 1994 по 2000 р. поширеність МС серед підлітків зросла з 4,2 до 6,4% [4].

Критерії МС були встановлені відповідно до рекомендацій Міжнародної діабетичної федерації (IDF, 2005). Згідно з рекомендаціями IDF обов’язковим критерієм МС є центральне (абдомінальне) ожиріння (окружність талії >94 см для чоловіків і >80 см для жінок європеоїдної раси) у поєднанні як мінімум з двома з таких чотирьох запропонованих чинників:

  • підвищення тригліцеридів (ТГ) >1,7 ммоль/л або специфічне лікування дисліпідемії;
  • зниження ліпопротеїдів високої щільності (ЛПВЩ) <1,03 ммоль/л у чоловіків і <1,29 ммоль/л у жінок або специфічне лікування;
  • підвищення артеріального тиску (АТ): систолічного (САТ) >130 мм рт. ст. або діастолічного (ДАТ) >85 мм рт. ст. або антигіпертензивна терапія;
  • підвищення глюкози венозної плазми натще >5,6 ммоль/л або раніше виявлений цукровий діабет (ЦД) 2 типу (при глікемії натще >5,6 ммоль/л рекомендується проведення орального глюкозотолерантного тесту (ОГТТ), але для постановки діагнозу МС ОГТТ не є обов’язковим) [5].

 

Полная версия статьи в формате .pdf »

Номер: № 1 (15) Квітень - Тематичний номер «Діабетологія, Тиреоїдологія, Метаболічні розлади»