Головна Проблема синкопальних станів у дітей на сучасному етапі

27 березня, 2015

Проблема синкопальних станів у дітей на сучасному етапі

Автори:
Ю.В. Марушко, Є.Ю. Марушко

Синкопальні стани – актуальна проблема сучасної медицини, тому що деякі з них можуть стати причиною раптової смерті. За визначенням Європейського кардіологічного товариства (2009), синкопе – це транзиторна втрата свідомості внаслідок глобальної гіпоперфузії головного мозку, що характеризується раптовим початком, короткочасною тривалістю і повним спонтанним відновленням [8].

Цим визначенням відмежовано власне синкопе від втрати свідомості з іншими патогенетичними механізмами (під час епілептичних нападів, через струс мозку, гіпоглікемію, гіпоксію, гіповентиляцію з гіпокапнією та ін.). Щорічна поширеність синкопальних станів у загальній популяції, за даними різних досліджень, коливається у межах 18,1-39,7‰ [8].

Здебільшого це проблема молодих людей та осіб похилого віку, оскільки існують два піки захворюваності на синкопе. Перший віковий період – це 10-30 років з піком у 15 років, причому серед дітей віком до 18 років частота виникнення зомління становить 15% [6-8]. Другий пік захворюваності припадає на вік понад 65 років [4].

Полная версия статьи в формате .pdf »

Номер: № 3 (14) Жовтень - Тематичний номер «Педіатрія»