Головна Значення клінічних характеристик стану вагітних з гіпертонічною хворобою для розвитку поєднаної прееклампсії та порушень стану новонародженого

27 березня, 2015

Значення клінічних характеристик стану вагітних з гіпертонічною хворобою для розвитку поєднаної прееклампсії та порушень стану новонародженого

Артеріальна гіпертензія (АГ) у вагітних залишається однією з основних причин материнської і дитячої перинатальної захворюваності та смертності як у економічно розвинених країнах, так і в тих, що розвиваються [1-9].

Одним із станів, які супроводжує АГ під час вагітності (табл. 1), є гіпертонічна хвороба (ГХ), або первинна АГ. Це захворювання досить поширене серед жінок дітородного віку [10]. Під час виношування вагітності на тлі ГХ часто виникають такі ускладнення, як поєднана прееклампсія (ПЕ), невиношування вагітності, передчасне відшарування нормально розташованої плаценти, дистрес, затримка розвитку плода та його загибель.

Поєднана ПЕ (її критерії представлені в таблиці 2) є одним з найбільш характерних і тяжких ускладнень у вагітних з ГХ. Дуже часто вона розвивається рано, має тяжкий перебіг, погано піддається лікуванню і може бути причиною порушень мозкового кровообігу, крововиливів у ділянці очного дна, гострої та хронічної ниркової недостатності, набряку легень у матері.

Саме за тяжкої ПЕ, що виникла рано, здебільшого спостерігаються передчасні пологи, передчасне відшарування нормально розташованої плаценти, тяжкі порушення стану плода і новонародженого [4, 5, 8, 9, 11-14].

Полная версия статьи в формате .pdf »

Номер: № 4 (15) Грудень - Тематичний номер «Педіатрія»