Головна С.А. Томілін: лікар, який дивився на світ очима душі

27 березня, 2015

С.А. Томілін: лікар, який дивився на світ очима душі

Автори:
Підготував Лук’ян Маринжа

Сферою інтересів Сергія Аркадійовича Томіліна були соціальнa гігієна та історія медицини, демографія і фітотерапія. Але в центрі наукового пошуку видатного вченого завжди перебувала людина.

Якою в контексті розробленої С.А.Томіліним парадигми мала би бути людина? «Не сталеві м’язи гладіатора і не безтілесний дух, створений містичною фантазією, що втратив зв’язок із реальним життям свідомості, малюються нам як бажані форми», – наголошував науковець. Він вірив, що завдяки профілактиці «огидний символ смерті, створений у середні віки у вигляді озброєного косою скелета, …зміниться на символ згасання життя, який заповіданий ще грецькою медициною як прообраз стриманого генія, що тримає в руках опущений і згаслий смолоскип життя».

Скільки поезії в цих рядках, що належать піонеру української медичної статистики! І це не дивно, бо вихованець Олександрівської гімназії м. Риги Сергій Томілін чимало часу приділяв перекладу складних латинських і грецьких текстів. Юнака вабили і медицина, і філологія. Урешті-решт перше переважило, і він вступив до Петербурзької військово-медичної академії. Проте любов до слова не згасала протягом усього його життя.

Полная версия статьи в формате .pdf »

Номер: № 1 (254) Січень - Медична газета "Здоров’я України"