Головна Й.К. Каменецький. Лікар-демократ

27 березня, 2015

Й.К. Каменецький. Лікар-демократ

Уродженець містечка Семенівки Стародубського повіту на Чернігівщині, з якого в різні часи по світах розлетілося чимало непересічних особистостей, Й.К. Каменецький починав свою освіту в Чернігівському колегіумі. Медичних знань він набув в училищі при Генеральному шпиталі м. Санкт-Петрбурга, яке закінчив у званні підлікаря.

Йосип Кирилович Каменецький розпочав службу в Невському піхотному полку. Згодом військового лікаря, українця за походженням, переводять до Малоросійського гренадерського полку. Доля так розпорядилася, що Йосип Кирилович не продовжив удосконалювати свої знання та набувати практичного досвіду в провідних клініках Європи. Напружені тогочасні відносини Росії зі своїми сусідами потребували кваліфікованих військових лікарів.

Протягом 13 років Й.К. Каменецький удосконалював свої фахові теоретичні засади й практичні навички, беручи участь у численних баталіях як на півночі –проти Швеції, – так і на півдні Російської імперії – у боях з турецькою Портою. Шліфуючи в подальшому набутий професійний досвід фронтового лікаря в стінах Генерального шпиталю, він привертає увагу керманичів вітчизняної медицини. Відразу ж після заснування в Росії лікарських управ його призначають інспектором Петербурзького фізикату у м. Санкт-Петербурзі. Рік по тому (1799) Йосип Кирилович обирається членом вищого адміністративного центру, що керує всією лікарською справою Російської імперії, – Медичної колегії. На цій посаді він не тільки займається питаннями організації медичної допомоги, а й продовжує наукову роботу.

Полная версия статьи в формате .pdf »

Номер: № 22 (251) Листопад - Медична газета "Здоров’я України"