Головна Кровотечі з варикозно розширених вен стравоходу: діагностика, лікування та профілактика

27 березня, 2015

Кровотечі з варикозно розширених вен стравоходу: діагностика, лікування та профілактика

Автори:
І.М. Скрипник, О.Ф. Гапко

Однією з актуальних і складних проблем сучасної гастроентерології та хірургії є лікування ускладнень портальної гіпертензії (ПГ), що розвивається у хворих на хронічні дифузні захворювання печінки (ХДЗП), а саме цироз печінки. Останній в структурі смертності внаслідок гастроентерологічних захворювань займає 8-ме місце, що пов’язано із збільшенням вживання алкоголю, захворюваності на вірусні та медикаментозні гепатити [3, 23, 24].

ПГ – це стан, для якого характерне стійке підвищення тиску в басейні ворітної вени на 25-30 мм рт. ст. (норма – 7-10 мм рт. ст.), зумовлене анатомічною або функціональною обструкцією кровотоку в системах ворітної вени, печінкових вен, нижньої порожнистої вени [26].

Тяжким та важкопрогнозованим ускладненням ПГ є кровотеча з варикозно розширених вен стравоходу (ВРВС), розвиток якої можливий за підвищення градієнта тиску понад 12 мм рт. ст. Протягом 2 років після виявлення цирозу печінки кровотечі з ВРВС розвиваються у 35% хворих, унаслідок першого епізоду помирають 30-50% пацієнтів. Ризик повторної кровотечі протягом року становить 50-70%, летальність упродовж 2 років досягає 60% [26], що визначає необхідність удосконалення терапевтичної тактики та профілактичних заходів, яке повинно ґрунтуватися на особливостях патогенезу такого стану та диференційованому підході до лікування цієї когорти пацієнтів.

Полная версия статьи в формате .pdf »

Номер: № 4 Листопад - Тематичний номер «Гастроентерологія, Гепатологія, Колопроктологія»