Головна Захворювання печінки в протоколах і стандартах діагностики та лікування захворювань органів травлення у дітей

27 березня, 2015

Захворювання печінки в протоколах і стандартах діагностики та лікування захворювань органів травлення у дітей

Автори:
Ю.В. Білоусов, О.М. Бабаджанян

З 1 червня вступив у дію наказ міністра охорони здоров’я України від 26.05.2010 року за № 438 «Про затвердження протоколів діагностики та лікування захворювань органів травлення у дітей». У наказі пропонується щороку до 1 січня в разі необхідності надсилати до МОЗ пропозиції та зауваження до протоколів.

Стосовно захворювань печінки у дітей така необхідність, безумовно, є, оскільки відповідний розділ не увійшов до протоколів. З одного боку, це свідчить про складність проблеми та наявність різних підходів до вирішення питань діагностики та лікування хвороб печінки; з іншого – визначає необхідність обговорення цього питання.

Кафедра педіатричної гастроентерології та нутриціології Харківської медичної академії післядипломної освіти є опорною в Україні за фахом «Дитяча гастроентерологія» і має великий практичний, учбовий та науковий досвід роботи з цього напряму. Співробітниками кафедри підготовлені протоколи та стандарти діагностики і лікування хвороб органів травлення у дітей, що після рецензування та доповнення лягли в основу зазначених затверджених протоколів і стандартів.

Тому вважаємо за доцільне опублікувати розроблені на кафедрі протоколи діагностики та лікування хвороб печінки у дітей. Широке обговорення питання сприятиме розробці обґрунтованого та раціонального підходу до вирішення цього важливого завдання і дозволить запропонувати необхідні рекомендації для фахівців практичної охорони здоров’я.

Полная версия статьи в формате .pdf »

Номер: № 4 Листопад - Тематичний номер «Гастроентерологія, Гепатологія, Колопроктологія»