Головна Астенія в загальнолікарській практиці

27 березня, 2015

Астенія в загальнолікарській практиці

Автори:
О.В. Клименко

Останнім часом термін «астенія» досить часто використовується в повсякденній практиці лікарів у зв’язку з тим, що ця патологія стала супутником нашого життя поряд із гіподинамією, незбалансованим харчуванням і виснажливою працею без адекватного відпочинку.

Астенія – це патологічна втома після нормальної активності, яка супроводжується зниженням енергії, необхідної для забезпечення нормальної життєдіяльності, та уваги, різким зниженням працездатності. Звичайна втома після мобілізації психічних і фізичних сил організму є фізіологічним станом, що швидко зникає після відпочинку.

Астенією вважають патологічні зміни, що тривають упродовж кількох місяців або років. Сьогодні це захворювання є одним з найпоширеніших синдромів у клінічній практиці будь-якого лікаря, а частка скарг, пов’язаних з ним, становить до 60%. Астенія спостерігається у всіх верств населення і є «тягарем сучасності» за рахунок впливу на фізичні та інтелектуальні здібності людини; вона порушує повсякденне життя та знижує його якість.

Полная версия статьи в формате .pdf »

Номер: № 18 (247) Вересень - Медична газета "Здоров’я України"