Головна Аналіз, пріоритети, шляхи виконання державної цільової програми «Цукровий діабет» на 2009-2013 роки

27 березня, 2015

Аналіз, пріоритети, шляхи виконання державної цільової програми «Цукровий діабет» на 2009-2013 роки

Таку назву мала програмна доповідь президента Асоціації ендокринологів України, директора ДУ «Інститут ендокринології та обміну речовин ім. В.П. Комісаренка НАМН України», академіка НАМН України, члена-кореспондента НАН України, доктора медичних наук,професора Миколи Дмитровича Тронька на І конгресі Асоціації ендокринологів України «Новітні технології в діабетології».

– Цукровий діабет (ЦД), без сумніву, є однією з найактуальніших медико-соціальних проблем сьогодення. Це пов’язано як зі стрімким ростом розповсюдженості цього захворювання, так і з високою частотою гострих та хронічних ускладнень патології, що призводять до передчасної втрати працездатності та смерті пацієнта.

За даними Міжнародної діабетичної федерації (International Diabetes Federation, IDF), у 2007 р. поширеність ЦД серед осіб віком від 20 до 79 років становила 60% (246 млн осіб); згідно з прогнозами до 2025 р. цей показник може збільшитися до 73% (380 млн осіб). Ще принаймні у 75% дорослого населення відмічається порушена толерантність до глюкози (ПТГ), що є предіабетичним станом.

Щороку кількість хворих на ЦД збільшується на 7 млн осіб. За цей же час реєструється близько 3 млн смертей, пов’язаних із ЦД, тобто кожні 10 с ця хвороба забирає життя 1 людини.

Полная версия статьи в формате .pdf »

Номер: № 18 (247) Вересень - Медична газета "Здоров’я України"