Головна Ігнац Земмельвейс. Рятівник кращої половини людства

27 березня, 2015

Ігнац Земмельвейс. Рятівник кращої половини людства

Автори:
Підготував Лук’ян Маринжа

Сьогодні важко уявити, що 150-200 років тому люди, навіть найосвіченіші жителі найбільш передових країн, не мали звички регулярно мити руки. Чистота мало турбувала навіть медиків. І тільки в другій половині XIX ст. після відкриття збудників інфекційних захворювань починається масове запровадження гігієнічних навичок під знайомим з дитинства гаслом: «Чистота – запорука здоров’я!». Ще до наукових відкриттів Д. Лістера та Л. Пастера угорський лікар Ігнац Земмельвейс підготував до цього наукову і громадську думку.

Закінчивши католицьку гімназію в м. Буді, син власника крамниці починає вивчати філософію в Пештському університеті. Але незабаром за наполяганням батька Ігнац переїжджає до м. Відня, щоб продовжити освіту в школі права. Проте юридична кар’єра не дуже приваблювала юнака.

Переважив потяг до природничих наук, і вибір Ігнаца Земмельвейса зупинився на одному з провідних європейських медичних учбових закладів тих часів – Вищій медичній школі Віденського університету. За сімейними обставинами він на деякий час переводиться на медичний факультет Будапештського університету, але потім знову повертається до м. Відня.

Полная версия статьи в формате .pdf »

Номер: № 18 (247) Вересень - Медична газета "Здоров’я України"