Головна ЦОГ-2-селективність нестероїдних протизапальних препаратів і періопераційна крововтрата під час хірургічних втручань на кульшовому суглобі

27 березня, 2015

ЦОГ-2-селективність нестероїдних протизапальних препаратів і періопераційна крововтрата під час хірургічних втручань на кульшовому суглобі

Нестероїдні протизапальні препарати (НПЗП) застосовуються в періопераційному періоді з метою знеболення та зменшення набряку в операційному полі. Разом з тим для них характерні кілька побічних ефектів: зниження ниркового кровотоку, підвищення частоти ускладнень із боку шлунково-кишкового тракту і збільшення крововтрати під час втручання.

Ці ускладнення є наслідком пригнічення фізіологічного процесу утворення з допомогою циклооксигенази-1 (ЦОГ-1) кількох простаноїдів: цитопротекторних PGE2 і PGI2, а також тромбоксану А2, відповідального за агрегацію тромбоцитів. Нові ЦОГ-2-селективні НПЗП, наприклад мелоксикам, впливають лише на запальні реакції (набряк, біль і лихоманку).

Суть нашої гіпотези полягає в тому, що селективність дії НПЗП може бути екстрапольована в клінічну практику, а застосування ЦОГ-2 селективних препаратів сприятиме зниженню періопераційних крововтрат порівняно з неселективними агентами. Для перевірки такої гіпотези ми провели рандомізоване дослідження з участю пацієнтів, які перенесли тотальну артропластику кульшового суглоба, і порівняли рівні періопераційної крововтрати після призначення одного з двох НПЗП: індометацину чи мелоксикаму.

Полная версия статьи в формате .pdf »

Номер: № 13-14 (242-243) Липень - Медична газета "Здоров’я України"