Головна О.М. Пучківський – видатний український оториноларинголог

27 березня, 2015

О.М. Пучківський – видатний український оториноларинголог

Його називали першим видатним літописцем історії вітчизняної оториноларингології. Окрім того, його внесок як у клінічну практику, так і в наукові аспекти цієї галузі медицини є неоціненним.

Голова Всесоюзного та Всеукраїнського комітетів з вивчення й боротьби зі склеромою верхніх дихальних шляхів, член Міжнародного склеромного комітету, професор Олександр Митрофанович Пучківський народився 18 червня 1881 р. в с. Красне Батуринського повіту на Чернігівщині в родині генерал-майора.

Після закінчення гімназії він став слухачем Імператорської військово-медичної академії в м. Санкт-Петербурзі. Ще під час навчання юнак серйозно схиляється до оториноларингології, оскільки на базі єдиної на той час у Росії кафедри оториноларингології, очолюваної професором М.П. Симановським, працювала чудово обладнана клініка горлових, носових і вушних хвороб, що не поступалася західноєвропейським аналогам. Лабораторія академії за багатьма показниками була лідером у європейському рейтингу подібних інституцій, і студент Пучківський присвячує роботі у вушних відділеннях Ташкентського і Аббас-Туманського (Кутаїська губернія) шпиталів свій літній вакаційний час.

Полная версия статьи в формате .pdf »

Номер: № 13-14 (242-243) Липень - Медична газета "Здоров’я України"