Головна Алергічний риніт у дітей: сучасний погляд на проблему

27 березня, 2015

Алергічний риніт у дітей: сучасний погляд на проблему

Автори:
Л.В. Беш

Різноманітні прояви алергічних реакцій і захворювань згідно з даними ВООЗ реєструються у 7-20% населення, причому в останні роки постійно утримується тенденція до їх зростання [8].

Існує прогноз, що до середини XXI століття ця патологія стане найпоширенішою серед людства. Особливу тривогу педіатрів викликає значне зростання частоти респіраторних алергозів серед дітей. Першою в контакт з інгаляційними алергенами вступає слизова оболонка носових ходів, що призводить до високої розповсюдженості алергічного риніту. Протягом останніх 20 років поширеність цього захворювання зросла в 2-2,5 раза [6, 9].

На жаль, існуюча практика діагностики й обліку алергічного риніту, яка відтворена в показниках офіційної української статистики, не демонструє істинної поширеності патології. Причиною такої ситуації найчастіше є несвоєчасна діагностика. Більше того, офіційні статистичні показники, як правило, базуються на даних, отриманих на підставі підрахунку хворих, які звертаються в лікувальні заклади. А такі дані переважно не відповідають справжній поширеності захворювання, оскільки багато хворих з різних причин не звертаються вчасно до медичних закладів, водночас нерідко і лікарі не діагностують алергічний риніт, приховуючи його за діагнозами інфекційного риніту, ГРВІ, хронічного гаймориту тощо.

Полная версия статьи в формате .pdf »

Номер: № 2 Червень - Тематичний номер «Пульмонологія,Алергологія, Риноларингологія»