Головна Фібриляція передсердь у хворого з серцевою недостатністю

27 березня, 2015

Фібриляція передсердь у хворого з серцевою недостатністю

Фібриляція передсердь (ФП) і хронічна серцева недостатність (ХСН) – стани, поширеність яких у економічно розвинених країнах постійно зростає і які нерідко співіснують. Частота поєднання ФП і ХСН у загальній популяції становить більш ніж 1% і стрімко зростає з віком [28].

У пацієнтів з м’якою і помірною ХСН (ІІ-ІІІ функціональні класи NYHA) ФП реєструють у 10-15% випадків, тоді як за тяжкої ХСН (IV функціональний клас NYHA) – у кожного другого пацієнта [21]. Разом з тим тривалий епізод ФП може стати причиною формування і прогресування структурного захворювання серця та клінічних проявів ХСН. Відтак дискусія про те, що є причиною, а що наслідком, ХСН чи ФП, залишається однією з вічних тем наукового пошуку [5].

На відміну від відомого риторичного питання про первинність курки чи яйця, правильна оцінка взаємовідносин між ХСН і ФП може мати вирішальне значення для вибору оптимальної стратегії й тактики ведення хворих. Зокрема, виникнення ФП на фоні ХСН суттєво впливає на точку зору лікаря щодо доцільності відновлення синусового ритму серця, а також потенційні можливості медикаментозної терапії. Матеріали діючих узгоджених рекомендацій і наявний клінічний досвід дозволяють визначити особливості ведення цієї категорії хворих.

Полная версия статьи в формате .pdf »

Номер: № 1 Травень - Серцева недостатність