Головна Резолюція засідання групи експертів з інноваційних технологій у клінічній аритмології Асоціації кардіологів України 28 травня 2010 р., м. Київ

27 березня, 2015

Резолюція засідання групи експертів з інноваційних технологій у клінічній аритмології Асоціації кардіологів України 28 травня 2010 р., м. Київ

Наша країна, на жаль, продовжує займати одне з провідних місць у Європі за рівнем серцево-судинної смертності. Щорічно в Україні реєструється понад 50 тис. випадків інфаркту міокарда та більш ніж 100 тис. мозкових інсультів.

Багато в чому це пов’язано з великою розповсюдженістю порушень серцевого ритму. Згідно з результатами проведених у Національному науковому центрі «Інститут кардіології ім. М.Д. Стражеска» НАМН України популяційних досліджень у 1/3 населення віком від 20 до 65 років реєструються порушення ритму та провідності серця, а розповсюдженість у цій віковій групі фібриляції та тріпотіння передсердь досягає 2,4%, причому в 96,7% випадків цей вид аритмії розвивається на тлі структурної патології серця.

Відповідно до реєстру REACH на підставі аналізу даних 63 122 пацієнтів встановлено, що фібриляція та тріпотіння передсердь підвищують рівень серцево-судинної смерті у 2,5 разу, нефатальних мозкових інсультів – у 1,6 разу, а госпіталізацій, пов’язаних з прогресуванням симптомів серцевої недостатності, – у 3,1 разу. Фахівці вважають, що не менше 20% порушень мозкового кровообігу пов’язані з миготливою аритмією.

Донедавна не було доведено впливу антиаритмічних лікарських засобів на серцево-судинну смертність та рівень мозкових інсультів у хворих з фібриляцією/тріпотінням передсердь. Але протягом останніх років було проведено 5 плацебо контрольованих дослідженнь (DAFNE, ERATO, EURIDIS, ADONIS, ATHENA), у яких були рандомізовані та отримали лікування загалом 6666 пацієнтів, 3524 з них лікувалися новим антиаритмічним препаратом дронедароном, а 3142 отримували плацебо.

Проведені дослідження показали ефективність та безпеку препарату дронедарон. Крім того, у дослідженні DIONYSOS під час обстеження 504 хворих було доведено, що дронедарон має менший органотоксичний вплив порівняно з аміодароном. У дослідженні АСТ2401 не відмічено вірогідних розбіжностей між групами хворих, які приймали дронедарон чи плацебо, у бік погіршення дисфункції лівого шлуночка. А в дослідженні DAFNE на підставі спостереження за 270 хворими було показано, що оптимальна доза дронедарону становить 400 мг двічі на добу.

Полная версия статьи в формате .pdf »

Номер: № 10 (239) Травень - Медична газета "Здоров’я України"