Головна Стратифікація ризику та якість життя в жінок у період перименопаузи, або Середній вік: «зеніт» чи «захід» жіночності?

27 березня, 2015

Стратифікація ризику та якість життя в жінок у період перименопаузи, або Середній вік: «зеніт» чи «захід» жіночності?

Перименопауза є одним із найважливіших періодів у житті жінки та потребує пильної уваги лікарів багатьох спеціальностей щодо профілактики низки захворювань і грамотного комплексного підходу до лікування.

Адже саме в цей час найбільшої соціальної активності та розквіту жіночої особистості гормональні зрушення на фоні згасання репродуктивної функції можуть призводити до формування окремих компонентів метаболічного синдрому, що пов’язано з підвищенням ризику розвитку діабету й серцево-судинних захворювань (ССЗ) (О.А. Ефименко, 2009;

В.В. Поворознюк і співавт., 2008; P. Collins et al., 2008).

Саме в перименопаузі маніфестують вегетосудинні та психоемоційні порушення, що є складовими клімактеричного синдрому (КС) (В.И. Кулаков, В.П. Сметник, 2001; Т.Ф. Татарчук, 2003). Більше того, у багатьох жінок на момент настання періоду менопаузи вже наявна соматична патологія, насамперед артеріальна гіпертензія (АГ) (Е.А. Ярынкина, 2007; Е.П. Свищенко, Л.А. Мищенко, 2007). Поєднання КС і соматичної патології створює умови для можливого взаємного обтяження, маскування клінічних проявів, дестабілізації перебігу та передчасних ускладнень.

Полная версия статьи в формате .pdf »

Номер: № 3 Квітень - Натуральна медицина (Medical Nature)