Головна Чи варто боятися раннього призначення інсуліну у хворих на цукровий діабет 2 типу?

27 березня, 2015

Чи варто боятися раннього призначення інсуліну у хворих на цукровий діабет 2 типу?

Автори:
В.М. Скібун, О.В. Корпачева-Зінич та ін.

Одним з найскладніших і загрозливих захворювань людей переважно похилого віку є цукровий діабет (ЦД) 2 типу, який називають неінфекційною епідемією ХХІ століття. Сьогодні приблизно 200 млн осіб з усіх країн світу страждають від зазначеної патології, а до 2030 р. кількість хворих може зрости до 366 млн (Jaakko T., 2004).

ЦД є глибинною проблемою як медичного, так і соціального характеру. Розповсюдженість, хронічний довічний перебіг, рання інвалідизація, високий рівень смертності – все це ставить його в один ряд з такими тяжкими хворобами, як СНІД й онкологічні захворювання.

Не викликає сумнівів необхідність ранньої й ефективної профілактики діабетичних ускладнень шляхом оптимального лікування з метою отримання цільових метаболічних показників з моменту маніфестації захворювання, основними методами досягнення яких є:

  • немедикаментозний: модифікація способу життя, зокрема нормалізація маси тіла, систематичні фізичні навантаження, дотримання дієти, утримання від зловживання алкоголем і відмова від куріння;
  • медикаментозний: своєчасне та раціональне призначення цукрознижувальної терапії.

Полная версия статьи в формате .pdf »

Номер: № 1 Квітень - Тематичний номер «Діабетологія, Тиреоїдологія, Метаболічні розлади»