Головна Залізодефіцитні стани у дітей на сучасному етапі

27 березня, 2015

Залізодефіцитні стани у дітей на сучасному етапі

Автори:
Ю.В. Марушко

Лікарі всіх спеціальностей у своїй практиці дуже часто зустрічаються з такою патологією, як залізодефіцитна анемія (ЗДА). Експерти ВООЗ визнали ЗДА третьою за важливістю серед хвороб, пов’язаних з дефіцитом харчування.

Ця патологія є однією з основних причин розладів здоров’я та навіть смерті. Серед дитячого населення сидеропенічні стани зустрічаються значно частіше, ніж у дорослих, їх поширеність залежить від віку дитини, особливостей перинатального періоду, умов проживання та харчування, супутньої патології.

Вони значно погіршують стан здоров’я дітей, створюють несприятливий преморбідний фон, сприяють виникненню та обтяжують перебіг інших захворювань, призводять до затримки фізичного та нервово-психічного розвитку, причому метаболічні порушення виникають значно раніше за клінічні прояви та зміни лабораторних показників, а наслідки за тривалого існування сидеропенії досить серйозні. Для отримання більш детальної інформації з приводу цієї патології у дітей ми звернулися до доктора медичних наук, професора, завідувача кафедри педіатрії № 3 Національного медичного університету ім. О.О. Богомольця Юрія Володимировича Марушка.

Полная версия статьи в формате .pdf »

Номер: № 1 Квітень - Тематичний номер «Педіатрія»