Головна Рекомендації з лікування хворих з ГКС без елевації сегмента ST

27 березня, 2015

Рекомендації з лікування хворих з ГКС без елевації сегмента ST

Автори:
В.О. Шумаков

Гострий коронарний синдром (ГКС) – це група симптомів і ознак, які дозволяють підозрювати гострий інфаркт міокарда (ГІМ) або нестабільну стенокардію (НС). Термін ГКС використовують при першому контакті з хворим як попередній діагноз, він включає ГКС із стійкою елевацією сегмента ST на ЕКГ і без неї. Перший у більшості випадків передує ГІМ із зубцем Q на ЕКГ, другий – ГІМ без Q і НС (заключні клінічні діагнози).

ГІМ – це некроз будь-якої маси міокарда внаслідок гострої тривалої ішемії. НС – це гостра ішемія міокарда, важкість і тривалість якої недостатня для розвитку некрозу міокарда. ГІМ без підйому ST/без Q відрізняється від НС підвищенням рівня біохімічних маркерів некрозу міокарда у крові, які при НС відсутні.

Рекомендації, що наведені нижче, стосуються ведення пацієнтів з підозрою на ГКС без стійкої елевації сегмента ST і максимально враховують рекомендації Європейського товариства кардіологів (Guidelines for the diagnosis and treatment of non-ST-segment elevation acute coronary syndromes. The Task Force for the Diagnosis and Treatment of Non-ST-Segment Elevation Acute Coronary Syndromes of the European Society of Cardiology. European Heart Journal (2007) 28, 1598-1660) і Українського товариства кардіологів 2008 року.

Полная версия статьи в формате .pdf »

Номер: № 1 Березень - Тематичний номер «Кардіологія, Ревматологія, Кардіохірургія»