Головна нноваційні стратегії профілактики ураження нирок у хворих на цукровий діабет

27 березня, 2015

нноваційні стратегії профілактики ураження нирок у хворих на цукровий діабет

За останні роки цукровий діабет (ЦД) набув масштабів величезної медичної та соціальної проблеми у світі. За даними Міжнародної діабетичної федерації, на це захворювання страждають майже 250 млн осіб, а до 2030 року на тлі урбанізації та збільшення середньої тривалості життя кількість хворих на ЦД досягне 380 млн, з яких понад 90% припадає на ЦД 2 типу.

Уже сьогодні ЦД – п’ята за частотою причина смерті, і лідирують у структурі захворюваності, інвалідності та смертності у пацієнтів з ЦД серцево-судинні й ниркові ускладнення. Поширеність артеріальної гіпертензії (АГ) у хворих на ЦД утричі більша, ніж у загальній популяції, та у 80% випадків передує розвитку захворювання. При цьому поєднання АГ і ЦД 2 типу асоціюється з 2-3-разовим збільшенням ризику серцево-судинної смертності та сприяє розвитку і/або прогресуванню ниркових ускладнень.

Разом з тим одним з провідних чинників інвалідності та смертності при ЦД є діабетична нефропатія (ДН). Кожний п’ятий пацієнт з ЦД помирає від ускладнень, пов’язаних з хворобами нирок. За даними реєстру Європейської асоціації нефрологів, кількість хворих на ЦД з термінальною стадією хронічної ниркової недостатності (ХНН), які перебували на діалізі, становить 26%, при цьому вартість лікування одного хворого на ЦД на діалізі сягає 51 тис. доларів США на рік.

Полная версия статьи в формате .pdf »

Номер: № 20/1 Жовтень - Тематичний номер «Діабетологія, Тиреоїдологія, Метаболічні розлади»