Головна Хвороб забагато – ліків замало

27 березня, 2015

Хвороб забагато – ліків замало

Наразі ні для кого не є секретом, що сучасний стан вітчизняної медичної галузі доволі складний. Зазвичай головною причиною такої невтішної ситуації називають хронічне недофінансування. Вагомими перешкодами є також відсутність адекватної нормативно-законодавчої бази та зволікання з реформуванням галузі. Однак у даній публікації ми хотіли б звернути увагу на інший аспект: чи немає провини самих лікарів у тому, що відбувається сьогодні в медичній сфері? Чи можливо за цих несприятливих обставин все ж покращити якість медичних послуг? І головне – за рахунок чого?

«Медична газета «Здоров’я України» запроваджує новий проект – «Ліки для лікаря». Ми запрошуємо до активного обговорення всіх, кому не байдуже майбутнє і здоров’я громадян України. Чекаємо ваших відгуків на публікації, а також власні пропозиції. Найцікавіші з них обов’язково будуть опубліковані.

Чи не найголовніша передумова успішного лікування – довіра пацієнта до лікаря. Але, на жаль, стосунки «лікар–пацієнт» наразі далекі від ідеальних. Так, люди сьогодні більше знають про лікувальні препарати, ніж 10-15 років тому, дехто вважає себе навіть більш освіченим, ніж лікар. До того ж чимало пацієнтів переконані, що лікарів більше цікавить винагорода, аніж стан здоров’я людини, яка звернулася на прийом.

А тому медичні працівники часто стикаються з упередженістю, певним скепсисом щодо спроможності спеціаліста правильно встановити діагноз, недовірою до призначеної терапії. Усе це потребує додаткових психологічних зусиль і бажання працювати.

Полная версия статьи в формате .pdf »

Номер: № 19 Жовтень - Медична газета "Здоров’я України"