Головна Стрептококова інфекція у дітей

27 березня, 2015

Стрептококова інфекція у дітей

Автори:
С.О. Крамарєв

Стрептококова інфекція – це група захворювань, які можуть бути викликані стрептококами різних серологічних груп, різні за клінічними проявами та однакові за епідеміологічними, патогенетичними, морфологічними та імунологічними закономірностями.

Стрептококи є грампозитивними мікроорганізмами, які мають сферичну форму, належать до родини лактобацил. Залежно від здатності гемолізувати еритроцити стрептококи поділяють на b- (повний гемоліз), a- (частковий гемоліз) і g-стрептококи (відсутність гемолізу).

Нельсон у 1981 р. дав найбільш повну класифікацію стрептококів. На підставі реакції преципітації він поділив стрептококи на декілька груп, які розрізняються за карбогідратним компонентом їх оболонки. За цією ознакою виділено декілька груп стрептококів. Кожна група позначається латинською літерою – A, B, C, D, тощо. Усього виділяють 21 таку групу. З усіх груп стрептококів особливе місце посідає група А, до якої входить S. pyogenes – b-гемолітичний стрептокок. Відомо 80 сероварів b-гемолітичного стрептокока, які визначаються в реакції аглютинації з відповідними сироватками імунізованих тварин.

Полная версия статьи в формате .pdf »

Номер: № 19/1 Жовтень - Тематичний номер «Педіатрія»