Головна Епохальне дослідження: вплив карведилолу на виживання пацієнтів, які перенесли інфаркт міокарда і мають дисфункцію лівого шлуночка (CAPRICORN)

27 березня, 2015

Епохальне дослідження: вплив карведилолу на виживання пацієнтів, які перенесли інфаркт міокарда і мають дисфункцію лівого шлуночка (CAPRICORN)

Довготривалий позитивний ефект бета-блокаторів при вторинній профілактиці смерті та повторного інфаркту міокарда (ІМ) у пацієнтів, які перенесли гострий ІМ, був чітко доведений у кількох рандомізованих клінічних дослідженнях, до яких загалом було залучено майже 30 тис. пацієнтів. Також було встановлено, що інгібітори ангіотензин-перетворюючого ферменту (АПФ) поліпшують виживання, коли терапію ними розпочинають у межах перших кількох днів після гострого ІМ у пацієнтів з дисфункцією лівого шлуночка (ЛШ). Однак до проведення дослідження CAPRICORN не було відомо, чи бета-блокатори будуть мати додаткову користь, коли їх додадуть до інгібіторів АПФ у пацієнтів зі зниженою систолічною функцією ЛШ після перенесеного ІМ. До проведення дослідження CAPRICORN залучали пацієнтів, які перенесли ІМ, виключали переважно тих, які мали серцеву недостатність і не оцінювали систематично функцію ЛШ. Крім того, ці дослідження проводили до широкого застосування методів реперфузії (а саме, фібринолітичної терапії та первинної черезшкірної транслюмінальної коронарної ангіопластики), ацетилсаліцилової кислоти та інгібіторів АПФ, кожен з яких позитивно вплинув на клінічні наслідки у пацієнтів з гострим ІМ. Дослідження CAPRICORN було спеціально розроблено, щоб перевірити гіпотезу про те, що карведилол, призначений у ранньому післяінфарктному періоді на доповнення до загальноприйнятої терапії (у тому числі інгібіторами АПФ), знизить захворюваність і смертність у пацієнтів з дисфункцією ЛШ і наявністю або відсутністю клінічних проявів серцевої недостатності.

Полная версия статьи в формате .pdf »

Номер: № 14/1 Вересень - Тематичний номер «Кардіологія, Ревматологія, Кардіохірургія»