Андрій Семенович Єфімов (до 80-річчя з дня народження)

27.03.2015

10 листопада 2008 р. відсвяткував своє 80-річчя і 61 рік трудової діяльності академік НАН і АМН України та РАМН, лауреат Державної премії України, Заслужений діяч науки і техніки України, засновник та керівник відділу клінічної діабетології, заступник директора клініки ДУ «Інститут ендокринології та обміну речовин ім. В.П. Комісаренка» АМН України, доктор медичних наук, професор Андрій Семенович Єфімов.

Андрій Семенович народився 10 листопада 1928 р. у Росії, у 1952 р. закінчив Нижньогородський (Горьківський) медичний інститут, де його наставниками були такі відомі вчені, як В.Г. Вогралік і Б.В. Альошин. Надалі свою творчу, наукову і медичну діяльність учений пов’язав із Україною та м. Києвом. У 1965 р. молодого амбітного доктора наук А.С. Єфімова за конкурсом було обрано на посаду наукового керівника діабетологічного відділу, організованого в м. Києві НДІ ендокринології та обміну речовин. На цю посаду Андрія Семеновича благословив видатний науковий діяч, фундатор цього інституту академік В.П. Комісаренко. Разом із Василем Павловичем та іншими видатними науковцями інституту Андрій Семенович активно включився у процес створення наукової і клінічної бази.
В Інституті ендокринології розкрилися неабиякі здібності А.С. Єфімова як клініциста, вченого, організатора, вихователя лікарських і наукових кадрів. Основну увагу Андрій Семенович зосередив на розв’язанні проблем цукрового діабету та його ускладнень. На підставі наукових досліджень, проведених під його керівництвом, було запропоновано оригінальну теорію патогенезу і класифікацію діабетичних ангіопатій, розроблено і впроваджено в практику нові методи їх діагностики та лікування.
Результатом досліджень восьми років стала підготовлена Андрієм Семеновичем у 1973 р. перша в Радянському Союзі монографія на тему «Диабетические ангиопатии».
Багато часу й енергії А.С. Єфімов віддавав і віддає навчально-педагогічній діяльності, заохоченню членів свого колективу до непростої наукової роботи.
Педагогічний дар Андрія Семеновича дав йому змогу в 1985 р. очолити кафедру госпітальної терапії № 2 при Київському медичному інституті, на базі якої він організував курс ендокринології. А.С. Єфімов був керівником цієї кафедри до 1992 р. і підготував базу для створення повноцінної кафедри ендокринології (1994), яку нині очолює його учень, Заслужений діяч науки і техніки України, професор П.М. Боднар.
У 1993 р. Андрій Семенович створив і 10 років очолював кафедру ендокринології у Київському інституті удосконалення лікарів (нині Національна медична академія післядипломної освіти ім. П.Л. Шупика).
Вагомий вклад А.С. Єфімова у розвиток вітчизняної ендокринології відзначено Державною премією УРСР (1982) за участь у створенні підручника «Внутренние болезни», орденом «Знак почета» (1984), званням «Заслужений діяч науки і техніки України» (1998), орденом «За заслуги III ступеня» (2001), багатьма медалями. У 1984 р. його було обрано членом-кореспондентом АМН СРСР, у 1988 р. – академіком СРСР, у 1992 р. – академіком НАН України, у 1993 р. – академіком АМН України.
Під керівництвом А.С. Єфімова захищено 50 кандидатських і 15 докторських дисертацій. Він автор понад 600 наукових праць, у тому числі 28 монографій, двох підручників, довідника, посібника, 30 патентів. Його учні керують клініками, кафедрами, лабораторіями.
Відомому діабетологу Міхаелю Бергеру належить ідея «Навести мости між наукою і наданням допомоги пацієнтам із діабетом». А.С. Єфімов усією своєю науковою і практичною діяльністю втілює цю ідею у життя.
Д.А. Єфімов (випуск 1984 р.) продовжує справу батька у діабетології, розробляючи і впроваджуючи в практику нові методи фізіотерапевтичного лікування хворих на цукровий діабет із ускладненнями.
Серед учнів А.С. Єфімова є продовжувачі сімейних династій лікарів і вчених-медиків. Побутує думка, що на дітях відомих людей природа відпочиває, учні ж Андрія Семеновича своєю працею і науковими здобутками доводять, що це положення має винятки.
Свій 80-річний ювілей Андрій Семенович зустрів повним творчих сил, нових наукових ідей і задумів. Його учні, колектив ДУ «Інститут ендокринології та обміну речовин» ім. В.П. Комісаренка АМН України, ендокринологічна спільнота країни щиро вітають дорогого ювіляра і бажають йому міцного здоров’я, невичерпної енергії і реалізації усіх творчих і наукових планів.

Редакція «Медичної газети
«Здоров’я України» щиро вітає ювіляра
з Днем народження, зичить
йому натхнення і сили в реалізації усіх його мрій і задумів.

СТАТТІ ЗА ТЕМОЮ

26.04.2024 Психіатрія Лікування пацієнтів із негативними симптомами шизофренії: персоніфіковані підходи

Негативні симптоми (порушення мотивації, соціальна замкнутість, порушення емоційної сфери тощо) є основною особливістю шизофренії – ​хронічного психічного розладу, поширеність якого у світі становить близько 1%. Зазначені симптоми суттєво погіршують якість життя та знижують працездатність таких пацієнтів. Вкрай важливим є своєчасне діагностування шизофренії та її ефективне лікування, основні аспекти якого висвітлила у своїй доповіді завідувачка відділу пограничної психіатрії ДУ «Інститут неврології, психіатрії та наркології НАМН України», д.мед.н., професорка Наталія Олександрівна Марута....

23.04.2024 Кардіологія Ревматологія Терапія та сімейна медицина Застосування препаратів кальцію і кальцифікація судин: чи є зв’язок?

Як відомо, кальцій бере участь у низці життєво важливих функцій. Хоча більшість досліджень добавок кальцію фокусувалися переважно на стані кісткової тканини та профілактиці остеопорозу, сприятливий вплив цього мінералу є значно ширшим і включає протидію артеріальній гіпертензії (передусім у осіб молодого віку, вагітних та потомства матерів, які приймали достатню кількість кальцію під час вагітності), профілактику колоректальних аденом, зниження вмісту холестерину тощо (Cormick G., Belizan J.M., 2019)....

23.04.2024 Ревматологія Терапія та сімейна медицина Погляди на терапію глюкокортикоїдами в ревматології: епоха конвергенції

Після десятиліть, а часом і запеклих суперечок про переваги та недоліки застосування глюкокортикоїдів (ГК) досягнута певна конвергенція. Сучасні рекомендації лікування таких захворювань, як ревматоїдний артрит (РА), ревматична поліміалгія (РПМ) та васкуліт великих судин відображають поточний стан консенсусу терапії ГК. Однак залишаються відкритими питання щодо можливості тривалого лікування дуже низькими дозами ГК у пацієнтів із РА, а також успішності пошуку інноваційних ГК (лігандів ГК-рецепторів) із покращеним співвідношенням користь/ризик....

23.04.2024 Алергія та імунологія Терапія та сімейна медицина Інгібітори лейкотрієнових рецепторів у лікуванні бронхіальної астми та інших алергічних захворювань

Серед препаратів, які мають велику доказову базу щодо лікування пацієнтів із захворюваннями дихальних шляхів з алергічним компонентом, особливий інтерес становлять антагоністи лейкотрієнових рецепторів (АЛТР). Ці препарати мають хорошу переносимість у дорослих та дітей, а також, на відміну від інгаляційних кортикостероїдів (ІКС), характеризуються високим комплаєнсом, тому посідають чільне місце в лікуванні пацієнтів із респіраторною патологією. У лютому відбувся міждисциплінарний конгрес із міжнародною участю «Життя без алергії International» за участю провідних вітчизняних міжнародних експертів. Слово мав президент Асоціації алергологів України, професор кафедри фтизіатрії та пульмонології Національного університету охорони здоров’я України ім. П.Л. Шупика (м. Київ), доктор медичних наук Сергій Вікторович Зайков із доповіддю «Місце АЛТР у лікуванні пацієнтів із респіраторною патологією». ...