Особливості добового профілю артеріального тиску у жінок з артеріальною гіпертензією та супутньою суглобовою патологією За підсумками конкурсу, 30 жовтня, м. Харків

27.03.2015

На сьогодні в Україні зареєстровано понад 23 млн осіб із захворюваннями системи кровообігу (близько 60% дорослого населення), з них більше 10 млн страждають на артеріальну гіпертензію (АГ). Незважаючи на досягнуті успіхи в діагностиці й лікуванні АГ, наявність ефективних антигіпертензивних засобів різного механізму дії, підвищення артеріального тиску (АТ) залишається основною причиною розвитку серцево-судинних і судинно-мозкових ускладнень у людей багатьох країн світу. Дослідним шляхом доведено, що ризик розвитку ускладнень і смерті прямо залежить від ступеня підвищення АТ і ефективності його контролю [1, 2].

Поширеність серцево-судинних захворювань у жінок віком від 45 до 65 років не перевищує 11,1-14,3%, тоді як у віковій групі понад 65 років на ці захворювання страждає більш як третина жінок. Під час вивчення добового АТ встановлено, що у жінок у 2 рази частіше, особливо при порівнянні систолічного АТ, виявляють підвищення АТ, при якому значення добового профілю перевищує 20% [3, 4]. У гендерних дослідженнях різниці добового профілю АТ було виявлено, що у чоловіків показники систолічного (САТ) і діастолічного (ДАТ) АТ і показники навантаження АТ вищі, тоді як у жінок спостерігається тенденція до зростання його варіабельності [1, 5].
Порівняння добового профілю АТ у жінок зі збереженою менструальною функцією та після менопаузи показує, що у пацієнток у постменопаузі добовий профіль АТ характеризується достовірно вищими значеннями варіабельності упродовж доби та більшою величиною ранкового приросту. Динаміка циркадного ритму у жінок змінюється з віком – знижується значення добового індексу [6, 7]. Цей фактор є непрямою ознакою підвищення АТ в нічні години, що клінічно підвищує ризик виникнення ускладнень. Отже, саме корекція показника варіабельності АТ відіграє важливу роль у лікуванні жінок із постменопаузальною АГ [8, 9]. Аналіз частоти випадків серцево-судинних ускладнень у пацієнтів з АГ доводить, що ефективний контроль АТ (досягнення цільового рівня) у кілька разів знижує ризик їх розвитку.
В останні десятиріччя проблема остеоартрозу (ОА) набула особливого значення, оскільки значно збільшилася кількість людей похилого та старечого віку в популяції, зокрема жінок у постменопаузальному періоді [10-12]. Загалом у 10-15% осіб віком понад 60 років діагностують ОА; з постарінням населення це захворювання набуває більшого поширення. ОА характеризується поступовою протеолітичною деградацією внутрішньоклітинного матриксу суглобового хряща [13-15].
ОА є однією з основних причин передчасної втрати працездатності та інвалідизації, а також появи хронічного больового синдрому, що значно знижує якість життя пацієнтів і ускладнює перебіг інших захворювань, у тому числі АГ [16-18]. У 80% випадків остеохондроз та ОА поєднуються з іншими захворюваннями, найчастіше із серцево-судинною патологією.

Мета дослідження
Оцінка змін добового профілю АТ у жінок у період менопаузи з АГ, поєднаною із супутньою суглобовою патологією.

Матеріали та методи
У дослідження включено 90 пацієнток клімактеричного віку, хворих на АГ у поєднанні з ОА, середній вік яких становить 49±2,58 року, із середнім індексом маси тіла 28,76±1,04 кг/м2, які на період обстеження перебували в менопаузі; з них 6 мали хірургічно індукований клімакс у віці до 45 років (6,7%), а решта перебувала у фізіологічній менопаузі. Залежно від інтенсивності больового синдрому та тривалості патологічних змін усі хворі були поділені на 3 групи.
Клінічна характеристика пацієнток 1-ї групи була такою: АГ ІІ ступеня, остеодефіцит І ступеня з незначним або відсутнім больовим суглобовим синдромом. Хворі не мали шкідливих звичок, в анамнезі відсутні кісткові переломи, у 4 із них була хірургічно індукована менопауза та яскраво виражений клімактеричний синдром. До 2-ї групи ввійшли хворі на АГ ІІ ступеня з легким і помірно вираженим больовим суглобовим синдромом, без переломів в анамнезі та ознак остеодефіциту. У пацієнток 3-ї групи наявна АГ ІІ ступеня, ознаки остеопорозу і виражений больовий суглобовий синдром.
Під час дослідження було здійснено анкетування хворих і вивчення антропометричних показників: вимірювання росту і маси тіла; вимірювання АТ; при цьому враховувалися середні результати двох вимірювань. У період з 07.00 до 22.00 дані АТ реєструвалися кожні 15 хв, з 22.00 до 07.00 – через кожні 30 хв. Аналізували середньодобовий, середньонічний і середньоденний САТ і ДАТ, варіабельність АТ, індекс «навантаження тиском», величину і швидкість ранкового приросту АТ. Проводили реєстрацію ЕКГ у 12 загальноприйнятих відведеннях із подальшим розшифруванням згідно з Міннесотським кодом, ЕхоКГ і лабораторне біохімічне дослідження рівня іонізованого та загального кальцію, фосфору, лужної фосфатази, С-реактивного білка в сироватці крові; рентгенографію ураженого суглоба у двох проекціях (прямій і боковій) – хворим із вираженим суглобовим синдромом.
Вираженість суглобового синдрому оцінювали за ВАШ (візуально-аналоговою шкалою) у балах (0-2 бали – біль практично відсутній, 2-4 – незначний при рухах, 4-6 – помірний, 6-8 – виражений; 8-10 – різко болючий); болючістю під час пальпації, яку виражали величиною суглобового індексу (0 – суглоб не чутливий під час пальпації, 1 – чутливий, 2 – помірно болючий, 3 – різко болючий); набряком суглобів, що оцінювався за загальним індексом у балах (0 – відсутність ексудації, 1 – незначна ексудація, збільшення розмірів суглоба до 1-2 см, 2 – помірна ексудація, збільшення розмірів на 2-4 см, 3 – значні прояви ексудації та збільшення розмірів суглоба більше 4 см).

Результати та обговорення
За результатами дослідження встановлено, що перебіг АГ у кожної з пацієнток характеризувався переважанням певної симптоматики (рис. 1), причому вираженість суб’єктивних і об’єктивних ознак у жінок із хірургічно індукованим клімаксом була інтенсивнішою не лише за кардіальним типом (різкі стрибки АТ, особливо у ранкові години, виражений головний біль і кардіалгії), а й за суглобовим (наявні осалгії, обмеження рухомості хребта).
Вираженість больового синдрому в балах за ВАШ на початок лікування становила для пацієнток 1-ї групи 2,4±0,5 бала, 2-ї групи – 7,8±0,5 бала, 3-ї групи – 8,6±0,4 бала. Найчастіше больовий синдром спостерігали у хворих 2-ї (70,3%) і 3-ї груп (80%). Він локалізувався, як правило, в кульшових, колінних суглобах і різних відділах хребта, посилювався після фізичного навантаження та супроводжувався обмеженням активних рухів.
Такі ознаки активного запального процесу, як набряк навколо суглоба та болючість під час пальпації, найчастіше відзначали у пацієнток 3-ї групи (46,7%) (рис. 2).
Поєднання ОА з АГ обтяжує перебіг АГ. Активація запального процесу з боку суглобів спричинює підвищення АТ, особливо у хворих 1-ї та 3-ї груп, і розвиток кардіальної симптоматики. Зокрема, посилюється головний біль, погіршується самопочуття під час зміни погоди (у хворих 1-ї групи), посилюється шум у вухах і потенціюється в 2 і більше разів схильність до запаморочень. З іншого боку, у хворих на АГ із вищими рівнями АТ і вираженішою симптоматикою переважає незначна ранкова скутість і крепітація при рухах у кожної третьої жінки навіть без вираженого больового синдрому. ОА виявлявся вираженим больовим синдромом, вираженою ранковою скутістю у кожної другої пацієнтки й обмеженням рухливості у 60-80% хворих, набряком суглобів у кожної другої-четвертої хворої.
Розподіл пацієнток за характером добового ритму АТ у всіх трьох групах був таким: особи з нормальним (10-20%) зниженням АТ вночі становили відповідно 44, 18,6 і 19,3%; хворі з недостатнім (0-10%) зниженням АТ вночі – 34,2, 59,1 і 58,2%; пацієнтки зі стійким підвищенням нічного АТ, що перевищувало денний, – 21,8, 22,3 і 22,5%.
Найчіткіше відзначалася варіабельність САТ у пацієнтів 2-ї та 3-ї груп, вона була достовірно вищою (р<0,05). Природна варіабельність АТ змінюється впродовж доби і залежить від зовнішніх і внутрішніх факторів, у тому числі фізичного навантаження, стресових механізмів [19, 20]. За даними Російського кардіологічного центру, межовою величиною для варіабельності денного САТ є 15 мм рт. ст. [21]. Якщо у хворих на АГ без ОА вона коливається в цих рамках, то у пацієнтів з ОА перевищує допустимий рівень, а збільшення варіабельності АТ призводить до розвитку серцево-судинних ускладнень і підвищення смертності хворих [1].
Так, у досліджуваних групах спостерігали варіабельність денного САТ: у хворих з ОА вона була достовірно вищою (р<0,05). Слід також відзначити залежність варіабельності САТ у цих пацієнтів від вираженості больового синдрому. У хворих із ОА, у яких сума всіх балів суглобового синдрому (больового, запального й обмеження рухів у суглобі) була більше 8 балів, середня варіабельність денного САТ становила 16,6±0,8 мм рт. ст. і достовірно (р<0,01) перевищувала середню варіабельність денного САТ (12,1±0,5 мм рт. ст.) у хворих із індексом суглобового синдрому менше 4 (рис. 3). Під час визначення ступеня кореляційної залежності між величиною варіабельності денного САТ і сумарним індексом вираженості больового синдрому ОА виявлена наявність між ними позитивного достовірного кореляційного зв’язку помірної щільності (r=0,514; p<0,05).
Підвищення варіабельності денного АТ у пацієнтів з ОА можна пов’язати зі зниженням толерантності до фізичних навантажень унаслідок наявності суглобового синдрому.

Висновки
• Суглобовий синдром можна розглядати як стресорний механізм впливу, що опосередковується ангіотензином II і, можливо, активує b-адренергічні рецептори.
• Результати добового моніторування АТ свідчать, що один із основних показників – ступінь нічного зниження АТ – в обстежених групах значно відрізнявся. У пацієнтів з ОА він був на 22,8±1,2% меншим, ніж в осіб без ОА.
У перспективі дослідження передбачається вивчення впливу супутнього ОА на структурно-функціональні параметри серцево-судинної системи та визначення алгоритму його диференційованої корекції.

Література
1. Коломієць В.В. Добовий профіль артеріального тиску у хворих з артеріальною гіпертензією, поєднаною з остеоартрозом // Укр. мед. альманах. – 2002. – № 3. – С.73-76.
2. Recke P. et al. The association between low bone mass at the menopause and cardio-vascular mortality //Arm. J. Med. – 1999. – № 106. – Р. 273-278.
3. Anggard E. Nitric oxide: mediator, murderer, and medicine // Lancet. – 2001. – Vol. 343. – P. 1199-1206.
4. Jiang C., Poole-Wilson P.A. Effects of 17-13 oestradiol on contraction, Ca2+ in guineapig isolated cardiac myocites // Br. J. Pharmacol. – 2002. – Vol. 106. – P. 739-745.
5. Андрущенко К.В. Быть настоящей женщиной всегда // Здоров’я України. – 2003. – № 19. – С. 27.
6. Бобров В., Давидова І.В. Симптоматичні гіпертензії. – К.: Четверта хвиля, 2002. – С. 256.
7. Гельцер Б.И., Фрисман М.В. Современные подходы к оценке качества жизни кардиологических больных. // Кардиология. – 2002. – № 9. – С. 4-9.
8. Бобров В.А. Артериальная гипертензия у женщин // Здоров’я України. – 2006. – № 3. – С.34-35.
9. Свищенко Е.П., Коваленко В.Н. Артериальная гипертензия. Практическое руководство. – К.: Морион, 2001. – 527 с.
10. Кириченко А.А. Терапия моэксиприлом женщин с артериальной гипертонией в постменопаузе и его влияние на остеопороз // Кардіологія. – 2005. – № 7. – С. 34-37.
11. Поворознюк В.В. Кальцій та вітамін D у профілактиці та лікуванні остеопорозу // Здоров’я України. – 2002. – № 5. – С. 2-4.
12. Поворознюк В.В. Унікальна інновація для лікування постменопаузального остеопорозу в Україні // Здоров’я України. – 2007. – № 1. – С. 20-21.
13. Коваленко В.Н., Борткевич О.В. Остеоартроз: Практ. руководство. – К.: МОРИОН, 2003. – С. 448.
14. Марущак М.І. Методи корекції уражень кісткової тканини при хронічній серцевій недостатності // Вісник наукових досліджень. – 2006. – № 4. – С. 104-107.
15. Kullich W.C. Влияние нимесулида на активность металлопротеиназ и состояние межклеточного матрикса при остеоартритах // Clinical. Practice. – 2001. – № 8.
16. Корж Н.А. Диагностика и консервативное лечение заболеваний и повреждений опорно-двигательной системы. Справочник в 8 кн. Остеопороз. – Харьков: Основа, 1995. – Кн 1. – С. 52.
17. Насонов Е.Л. Современные направления в фармакотерапии остеоартроза // Consilium medicus. – 2001. – № 3. – С. 408-415.
18. Поворознюк В.В. Захворювання кістково-м’язової системи у людей різного віку (вибрані лекції, огляди, статті): у 2-х тт. – К., 2004. – Т. 2. – С. 520.
19. Pickering Th. Self-monitoring of blood pressure. – London: Science press, 1997. – P. 58.
20. Verdecchia P., Porcellati C., Schillaci G. et al. Ambulatory blood pressure; an independent predictor of prognosis in essential hypertension // J. Hypertens. – 1994. – Vol. 24. – P. 793-801.
21. Рогоза А.Н., Никольский В.П., Ощепков Е.В. Суточное мониторирование артериального давления при гипертонии: Метод. рекомендации / Под ред. Г.Г. Арабидзе. – М., 1996. – 45 с.

СТАТТІ ЗА ТЕМОЮ

03.05.2024 Терапія та сімейна медицина Вітчизняні поліпіл-препарати: ефективне, зручне та доступне лікування для українських пацієнтів

Поліпіл (polypill) – ​фіксована комбінація декількох препаратів в одній капсулі, що має вирішити одразу декілька терапевтичних завдань і водночас спростити режим прийому ліків. Найчастіше поліпіли використовують для лікування та профілактики серцево-судинних захворювань, при цьому вони спрямовані на такі ключові модифіковані фактори ризику, як артеріальна гіпертензія, гіперліпідемія та посилена агрегація тромбоцитів. Нині терапевтичні стратегії на основі фіксованих комбінацій препаратів є надзвичайно актуальними, оскільки, незважаючи на наявність ефективних лікарських препаратів, контроль кардіоваскулярного ризику залишається недостатнім насамперед через низьку прихильність та обмежений доступ до лікування. ...

02.05.2024 Ендокринологія Призначення та ефективність вітаміну D при ендокринних захворюваннях: автоімунна патологія щитоподібної залози (хвороба Грейвса і Хашимото), цукровий діабет та ожиріння

Нещодавні дослідження показали, що прогноз за різних поширених захворювань, ендокринних, автоімунних розладів і навіть прогресування раку пов’язані з концентрацією вітаміну D у плазмі. Завдяки експресії гена 1α-гідроксилази (CYP27B1) клітини імунної системи (В-, Т- та антигенпрезентувальні клітини) здатні продукувати активний метаболіт кальциферол – речовину з імуномодулювальними властивостями. Рецептори до вітаміну D (vitamin D receptor, VDR) експресують на поверхні імунних клітин. Доведено зв’язок між поліморфізмом генів VDR або CYP27B1 і патогенезом автоімунних ендокринних захворювань. Метою огляду є вивчення впливу вітаміну D, наслідків його дефіциту та корисної ролі добавок із ним при деяких ендокринних розладах, які часто спостерігають у клінічній практиці. ...

02.05.2024 Терапія та сімейна медицина Ендокринологія Сучасний стан проблеми COVID‑19 у світі і в Україні

Збудник COVID‑19, SARS-CoV‑2, з яким людство вперше стикнулося у 2019 р., поширився по всьому світу, заразивши мільйони людей. Сьогодні, через тягар війни та економічної нестабільності, тема COVID‑19 не сприймається так гостро, як ще кілька років тому, хоча насправді вона не втратила своєї актуальності. Саме сучасному стану проблеми COVID‑19 у світі та в Україні була присвячена доповідь директора ДУ «Інститут ендокринології та обміну речовин імені В.П. Комісаренка НАМН України», академіка Національної академії медичних наук України, члена-кореспондента НАН України, віце-президента НАМН України, президента Асоціації ендокринологів України, професора Миколи Дмитровича Тронька під час першого у 2024 р. засідання науково-освітнього проєкту «Школа ендокринолога», яке відбулося 20-24 лютого. ...

02.05.2024 Ендокринологія Метформін: оновлення щодо механізмів дії та розширення потенціалу застосування

Протягом останніх 60 років метформін є найпоширенішим цукрознижувальним засобом і рекомендований як препарат першої лінії для осіб з уперше виявленим цукровим діабетом (ЦД) 2 типу. Сьогодні понад 200 млн осіб із ЦД 2 типу в усьому світі щодня застосовують метформін як монотерапію або в комбінації. Препарат усе частіше використовують для лікування гестаційного ЦД та в пацієнтів із синдромом полікістозних яєчників. ...