Знакове дослідження ХОЗЛ під назвою UPLIFT® підтвердило, що тіотропій покращує функцію легенів упродовж чотирьох років та підвищує виживання

27.03.2015

Берлін, 5 жовтня 2008 р. Результати дослідження UPLIFT®, презентовані на щорічному Конгресі європейської спільноти респіраторних захворювань (European Respiratory Society (ERS), засвідчили, що тіотропій (SPIRIVA®), який застосовується для лікування пацієнтів із хронічними обструктивними захворюваннями легенів (ХОЗЛ), продемонстрував тривале покращання функції легенів упродовж 4 років (p<0,001), хоча він не впливав на темп зниження функції легенів. Масштабне дослідження також підтвердило сприятливий профіль безпеки тіотропію.
Дослідження UPLIFT засвідчило, що тіотропій призупиняє загострення хвороби в середньому на 4,1 місяця (p<0,001), суттєво зменшує кількість випадків загострення хвороби у переліку на пацієнто-рік (14%; p<0,001). Крім цього, тіотропій значно зменшує ризик загострення хвороби з подальшою госпіталізацією (співвідношення ризиків 0,86; p<0,002) порівняно з контрольною групою. Загострення хвороби може погіршити її перебіг, тож лікування, що суттєво знижує випадки загострення хвороби, може позитивно вплинути на перебіг ХОЗЛ.
UPLIFT – це одне з наймасштабніших досліджень ХОЗЛ в історії медицини, до якого було залучено 5993 хворих на ХОЗЛ із 37 країн світу. У рамках UPLIFT було досліджено прийом препарату тіотропію 18 мкг та плацебо один раз на день, при цьому всім пацієнтам було дозволено приймати їхні звичні рецептурні препарати для лікування органів дихання у призначених дозах упродовж усього дослідження, за винятком антихолінергічних засобів.
Тіотропій також гарантує значне покращання якості життя, про що свідчать дані анкети лікарні св. Георгія (SGRQ, p<0,001) [1].
Упродовж чотирьох років група пацієнтів, які приймали тіотропій, незмінно повідомляли про покращання якості життя порівняно з початком дослідження.
Крім цього, упродовж усього періоду лікування у групі, що приймала тіотропій, спостерігалося значне зменшення ризику летальних випадків (p=0,016) на 16%. Упродовж чотирьохрічного лікування, що тривало в рамках дослідження, встановили позитивний вплив на виживання, навіть після того, як до аналізу увійшли летальні випадки, що сталися після зупинки прийому препарату дослідження (p=0,034). Ризик летальності відслідковувався ще 30 днів після закінчення прийому ліків, і до кінця цього періоду було виявлено зниження на 11%, хоча це не було статистично достовірним (p=0,086).

Важливо зазначити, що тіотропій знижував ризик респіраторних (p<0,05) та кардіологічних (p<0,05) ускладнень, що підтверджує високий профіль безпеки препарату. Як і у попередніх дослідженнях, найтиповішим побічним ефектом була сухість у роті.

Марк Декрамер, провідний дослідник та професор медицини Католицького університетського шпиталю в м. Левені, Бельгія, зазначив: «Дослідження UPLIFT сміливо зустріло значний виклик: на відміну від багатьох інших, воно мало продемонструвати переваги лікування; у рамках дослідження усім пацієнтам дозволялося приймати їхні супровідні респіраторні препарати, окрім інгаляційних антихолінергічних. У дослідженні UPLIFT упродовж тривалого часу тіотропій давав чудові результати, покращуючи коефіцієнт виживання, функцію легенів, якість життя пацієнтів та зменшуючи випадки загострення хвороби, підтверджуючи водночас свій профіль безпеки. Дані дослідження UPLIFT додали важливої інформації до знань про те, як лікування може впливати на клінічний перебіг ХОЗЛ. Це дає право лікарям з упевненістю призначати довгострокове підтримуюче лікування на ранніх стадіях хвороби».
Результати також засвідчили, що тіотропій особливо ефективний для пацієнтів із хворобою середнього ступеня важкості (GOLD – Міжнародна ініціатива щодо хронічних обструктивних захворювань легенів)*. 46% пацієнтів, які брали участь у дослідженні UPLIFT, мали ІІ стадію GOLD. Це одна з найбільших груп пацієнтів, досліджуваних за ці чотири роки. Результати, отримані для цієї групи пацієнтів, особливо важливі, оскільки на цьому етапі пацієнти вперше звертаються за медичною допомогою для лікування симптомів ХОЗЛ [1].
«Результати UPLIFT стали приємною новиною, особливо для терапевтів, оскільки саме до них уперше звертаються пацієнти, вирішивши лікувати хворобу. UPLIFT гарантує впевненість у тому, що переваги лікуванням тіотропієм утримуватимуться впродовж тривалого часу, тож пацієнти з ХОЗЛ зможуть жити повноцінним активним життям набагато довше», – зазначає професор Андерс Острем, лікар і фахівець у сфері сімейної медицини та в минулому президент Міжнародної респіраторної групи першої допомоги (Осло, Норвегія).
UPLIFT доводить, що тіотропій позитивно впливає на пацієнтів з ХОЗЛ. «Пацієнти повідомляють про покращання самопочуття, а підвищення коефіцієнту виживання дає надію пацієнтам, їхнім родинам та лікарям», – коментує Андреас Барнер, віце-голова ради директорів Boehringer Ingelheim, яка відповідає за дослідження та розробку препаратів. «Найважливіше те, що чотирирічне дослідження підкреслює профіль безпеки тіотропію. Майже 6 тис. пацієнтів послідовно обстежували впродовж чотирьох років, і до цього ще треба додати дані про більш ніж 10 млн пацієнтів, які приймали препарат Спірива.

ХОЗЛ
ХОЗЛ є прогресивним захворюванням, яке піддається лікуванню. Воно накладає обмеження на життя пацієнтів протягом тривалого часу і є головною причиною багатьох смертельних випадків та призводить до непрацездатності людей у багатьох країнах світу. Захворювання має такі симптоми, як кашель, виділення мокротиння (слизу), та проблеми з диханням (задишка). Загострення цих симптомів у пацієнтів погіршує їхню здатність вести нормальну щоденну діяльність [1].
Згідно з останніми даними Всесвітньої організації охорони здоров’я (ВООЗ) на сьогоднішній день близько 210 млн осіб хворіють на ХОЗЛ. Ці ж дані показують, що у 2005 р. [2] внаслідок цього захворювання померло 3 млн осіб – більше ніж від раку молочної залози та діабету разом узятих [3]. Задишка, яка є основним симптомом ХОЗЛ, має стійкий та прогресуючий характер і серйозно впливає на якість життя пацієнтів [1]. У найбільш серйозних випадках симптоми ускладнюють життя пацієнта настільки, що унеможливлюють виконання таких простих дій, як умивання та одягання.
UPLIFT Study Design
Програма досліджень розпочалась у грудні 2002 р. і тривала чотири роки. Ця програма проводилася у багатьох місцях (470 установ), була міжнародною (охопила 37 країн), відбір пацієнтів відбувався у випадковому порядку, програма мала етап подвійного сліпого дослідження, проводилася на паралельних групах і передбачала використання контрольного методу за допомогою плацебо. У рамках програми були задіяні 5993 пацієнти чоловічої та жіночої статі, які мали ХОЗЛ. Пацієнти були розподілені випадковим чином на дві однакові групи, одна з яких щоденно отримувала 18 мкг препарату тіотропію, а друга – плацебо. В обох випадках пацієнтам дозволялося приймати будь-які інші медикаменти, призначені для респіраторних хвороб, які, як правило, призначаються для хворих на ХОЗЛ, за винятком інгаляційних антихолінергічних препаратів.
* Якість життя, пов’язана із здоров’ям, була оцінена за допомогою анкети лікарні святого Георгія (SGRQ). У цьому опитуванні покращання результатів на 4 пункти згідно із шкалою анкети вважається значним прогресом у поліпшенні якості життя пацієнта, пов’язаного із здоров’ям.

Інформація про тіотропій (SPIRIVA®)
Тіотропій – це лікарський інгаляційний антихолінергічний препарат тривалої дії, перший інгаляційний засіб, що дає значне і тривале покращання у функціонуванні легенів у разі застосування один раз на день. Тіотропій позитивно впливає на клінічний курс лікування ХОЗЛ. Цей препарат дозволяє змінити спосіб життя пацієнтів, які живуть з цією хворобою. У світі цей препарат найчастіше призначається для лікування ХОЗЛ.
Тіотропій діє, впливаючи на домінантний зворотний механізм ХОЗЛ – холінергічний бронхостеноз. Препарат допомагає пацієнтам, які страждають на ХОЗЛ, легше дихати, відкриваючи звужені дихальні шляхи і сприяючи тому, щоб вони були відкриті цілодобово. Тіотропій показав чудові та довготривалі результати щодо бронходилатації (відриття дихальних шляхів) та зменшення надмірного розширення легенів.

Інформація про компанію «Берингер Інгельхайм»
Група компаній «Берингер Інгельхайм» – одна з 20 провідних фармацевтичних компаній у світі. Маючи штаб-квартиру в м. Інгельхайм, Німеччина, вона здійснює свою діяльність по всьому світі, має 135 дочірніх компаній у 47 країнах та 39 800 співробітників. З часів свого створення у 1885 р. компанія, що є власністю однієї сім’ї, присвятила себе проведенню досліджень, розробок, виробництву та маркетингу нової продукції високої терапевтичної якості для застосування людиною, а також для ветеринарної медицини.
У 2007 р. компанія «Берингер Інгельхайм» оголосила про дохід від продажів у розмірі 10,9 млрд євро. При цьому витрати на дослідження та нові розробки становили одну п’яту від продажів у її найбільшому бізнес-сегменті рецептурних препаратів.
Для отримання детальнішої інформації просимо вас відвідати сайт www.boehringer-ingelheim.com

Інформація про компанію Pfizer Inc.
Заснована у 1894 р. компанія «Файзер» – найбільша у світі фармацевтична компанія, що здійснює свою діяльність на базі наукових досліджень, шукає нові підходи у справі покращання здоров’я; винаходить, розробляє, виробляє та постачає якісні, безпечні та ефективні рецептурні препарати для лікування та допомоги у профілактиці захворювань як у людей, так і тварин. Крім того, розвиває партнерські відносини з постачальниками послуг у сфері охорони здоров’я, урядами та місцевими спільнотами в усьому світі з метою розширення доступу до своїх медичних препаратів, а також покращання якості лікування та підтримки системи охорони здоров’я. У компанії «Файзер» щоденно працює понад 80 тис. колег у більш як 90 країн, для того щоб допомогти людям бути щасливішими та жити довше здоровим життям.

Додаткові матеріали
Для того щоб ознайомитися з найновішою інформацією про UPLIFT та з прес-брифінгом на щорічному Конгресі європейської спільноти респіраторних захворювань у Берліні, Німеччина, будь ласка, відвідайте сайт http://www.livecoder.com/clients/bi/20081005_berlin/rmf_dsl_eng.html

Література
1. Global Initiative for Chronic Obstructive Lung Disease. Global Strategy for the Diagnosis, Management and Prevention of Chronic Obstructive Pulmonary Disease: http://www.goldcopd.com/Guidelineitem.asp?l1=2&l2=1&intId=989 Updated: 2007
2. Source: World Health Report. World Health Organization. Available from URL: http://www.who.int/respiratory/copd/en/
3. World Health Organization. World Health Report 2004. Statistical Annex. Annex table 2 and 3: 120-131.

СТАТТІ ЗА ТЕМОЮ

18.04.2024 Пульмонологія та оториноларингологія Терапія та сімейна медицина Програма «Доступні ліки» в Україні

Реімбурсація – ​це повне або часткове відшкодування аптечним закладам вартості лікарських засобів або медичних виробів, що були відпущені пацієнту на підставі рецепта, за рахунок коштів програми державних гарантій медичного обслуговування населення. Серед громадськості програма реімбурсації відома як програма «Доступні ліки». Вона робить для українців лікування хронічних захворювань доступнішим....

18.04.2024 Алергія та імунологія Пульмонологія та оториноларингологія Ефективність і безпека підвищення дозування антигістамінних препаратів ІІ покоління в лікуванні неконтрольованої хронічної спонтанної кропив’янки

Хронічна кропив’янка (ХК) – ​це патологія, яка характеризується рецидивними нестійкими висипаннями з/без ангіоневротичного набряку, які виникають мало не щодня впродовж більш як 6 тиж [1]. Розрізняють два варіанти ХК – ​хронічна індукована кропив’янка (ХІК), або фізична кропив’янка, зумовлена певними фізичними подразниками, такими як тиск, тепло або холод, і більш поширена хронічна спонтанна кропив’янка (ХСК), яка розвивається у 80-90% випадків і характеризується відсутністю відомих екзогенних чинників і причин [2]. На це захворювання страждає від 0,5 до 1% населення світу, переважно особи жіночої статі [3]. Повторні симптоми часто призводять до порушень сну та чинять виражений негативний вплив на якість життя (QoL) [4]. ...

18.04.2024 Гастроентерологія Можливості терапевтичної корекції метаболічноасоційованої жирової хвороби печінки: фокус на комбінацію адеметіоніну та глутатіону

Метаболічноасоційована жирова хвороба печінки (МАЖХП) є однією з найактуальніших проблем сучасної гепатології та внутрішньої медицини в цілому. Стрімке зростання поширеності ожиріння та цукрового діабету (ЦД) 2 типу в популяції призвело до істотного збільшення кількості хворих на МАЖХП, яка охоплює спектр патологічних станів від неускладненого стеатозу до алкогольної хвороби печінки та цирозу, що розвиваються на тлі надлишкового нагромадження ліпідів у гепатоцитах. ...

18.04.2024 Гастроентерологія Маастрихтський консенсус VI щодо лікування інфекції Helicobacter pylori: фокус на стандартну потрійну терапію

Інфекція Helicobacter pylori (H. pylori) офіційно визнана інфекційним захворюванням і включена до Міжнародної класифікації хвороб (МКХ) 11-го перегляду, тому рекомендовано лікувати всіх інфікованих пацієнтів. Проте, зважаючи на широкий спектр клінічних проявів, пов’язаних із гастритом, викликаним H. pylori, лишаються специфічні проблеми, які потребують регулярного перегляду для оптимізації лікування. ...