Співпраця ортопедів-травматологів та ревматологів – запорука поліпшення якості життя хворих на хронічні захворювання суглобів

27.03.2015

13-14 вересня у приміщенні Будинку дитячої творчості м. Хмельницького відбулася науково-практична конференція «Актуальні аспекти неспецифічних запальних захворювань суглобів», організована спільними зусиллями Української асоціації ортопедів-травматологів та Української асоціації ревматологів під патронатом Академії медичних наук України, Міністерства охорони здоров’я України, за активної спонсорської підтримки французьких компаній «Євромедекс Франс» та «Санофі-Авентіс». Генеральним інформаційним спонсором проведення цієї конференції була «Медична газета «Здоров’я України».
Основною метою проведення цього наукового форуму стало об’єднання зусиль практичних лікарів, науковців різних галузей медицини з метою розробки спільних заходів, спрямованих на сповільнення темпів зростання кількості хронічних запальних захворювань суглобів, формування ефективних підходів до консервативного та оперативного лікування, попередження інвалідності хворих та поліпшення якості їх життя. Це є особливо важливим, оскільки в сучасних умовах остеоартроз та ревматоїдний артрит посідають провідні місця у структурі захворюваності та інвалідності населення, що визначає питання надання кваліфікованої допомоги хворим на хронічні неспецифічні захворювання суглобів як важливу медико-соціальну проблему.У роботі форуму взяли участь провідні спеціалісти: ортопеди-травматологи, ревматологи, терапевти з усіх регіонів нашої держави, представники МОЗ України.

С.І. ГерасименкоІнформацією про сучасний стан проблеми діагностики та лікування захворювань суглобів своїми враженнями поділився в розмові з нашим кореспондентом заступник директора з науково-лікувальної роботи Інституту травматології та ортопедії АМН України, головний ортопед-травматолог МОЗ України, заступник голови організаційного комітету науково-практичної конференції, доктор медичних наук, професор Сергій Іванович Герасименко.

–Наскільки актуальною на сьогодні є проблема неспецифічних запальних захворювань суглобів?
– Якщо в групу цієї патології включити остеоартроз, ревматоїдний артрит та хворобу Бехтерева, то слід зазначити, що практично кожен 3-4-й мешканець нашої держави у віці за 50 років страждає на неспецифічні запальні захворювання суглобів. Слід пам’ятати, що діагностувати цю патологію в осіб похилого віку досить важко, оскільки необхідно диференціювати з «природними процесами старіння суглобів», що є проявом загального процесу старіння організму людини.

– Якого значення надається проведенню даної конференції? У чому полягає її відмінність від інших науково-практичних заходів?
– Проведення такої конференції є на сьогодні актуальним заходом не лише в медичному, а й у соціальному плані, оскільки вона присвячена не тільки питанням лікування кожного окремо взятого хворого з ураженням суглобів, а й розробці ефективної системи надання допомоги всім хворим з метою повернення їх до активного життя, зменшення тривалості непрацездатності, пов’язаної з загостреннями захворювання, попередження розвитку інвалідності. Вирішення цих проблем неможливо досягти зусиллями спеціалістів лише одного фаху, наприклад ортопедів-травматологів. До співпраці слід долучити всіх фахівців, що стикаються у своїй професійній діяльності з хворими на цю патологію. У першу чергу необхідно налагодити тісну співпрацю між ревматологами та ортопедами-травматологами.
Саме це і стало основною метою проведення цієї науково-практичної конференції, у якій взяли участь усі головні спеціалісти: ортопеди-травматологи, ревматологи державного та регіонального рівнів, провідні фахівці – представники науково-дослідних та лікувальних установ з усіх районних центрів нашої держави. Усього зареєстровано понад 300 учасників.
Наукова програма конференції дуже насичена.Так, до організаційного комітету було подано понад 150 доповідей, з яких було відібрано 65 найкращих, при цьому основною вимогою була їх практична спрямованість. Перевага надавалася повідомленням, що містили результати власних досліджень.
Також особливістю даної конференції було проведення конкурсу на найкращу доповідь із врученням грошових премій, причому переможці обиралися самими учасниками форуму.
Слід зазначити, що дуже жваво йшло обговорення найбільш гострих та суперечливих питань у галузі надання допомоги хворим на хронічні неспецифічні запальні захворювання суглобів. А підсумком роботи форуму стало підписання резолюції конференції, у якій були викладені настанови для практичного лікаря і рекомендації, що потребують вирішення на державному рівні та будуть подані на розгляд до відповідних органів.

– Що спонукало ортопедів-травматологів та ревматологів до активної співпраці у сфері надання медичної допомоги хворим з патологією опорно-рухового апарату, зокрема хронічними неспецифічними запаленнями суглобів?
– Ще за часів Радянського Союзу наша держава мала чітко організовану та активно функціонуючу систему надання медичної допомоги хворим з патологією суглобів. Лікування здійснювалося послідовно з участю фахівців різного профілю, включало консервативне, оперативне та санаторно-курортне лікування. Унаслідок змін, що відбулися у 90-х роках, ця система була зруйнована, хворі фактично залишилися без адекватної кваліфікованої допомоги, що призвело до значного погіршення показників захворюваності та інвалідизації пацієнтів з даною патологією. Це спонукало провідних фахівців, серед яких був професор В.М. Коваленко, Н.М. Шуба, Є.Т. Скляренко та інші, до поновлення співпраці між лікарями, які займаються лікуванням хворих з патологією суглобів, що реалізувалося в організації та проведенні першої спільної конференції, котра відбулася 2001 р. в м. Черкасах.

– Які зміни відбулися з часу минулої конференції? Чи можна підбити певні підсумки співпраці травматологів-ортопедів та ревматологів?
– Перша спільна конференція ортопедів-травматологів та ревматологів мала значний успіх: вона сприяла поліпшенню надання допомоги хворим з суглобовою патологією. Надалі великим досягненням стало проведення спільного пленуму, у якому брали участь провідні фахівці не лише з України, але й з інших країн. Зокрема академік В.А. Насонова, провідний фахівець з питань ревматичних захворювань, відзначила хорошу організацію співпраці між травматологами-ортопедами та ревматологами, досягнення уніфікації стандартів лікування хворих на ревматичні захворювання різними спеціалістами.

– Якими є плани на перспективу?
– У першу чергу, це організація подібної конференції через 5 років, на якій буде можливість підбити певні підсумки, оцінити ефективність співпраці.
Важливим завданням для підвищення ефективності лікування хворих з хронічними захворюваннями суглобів є залучення до співпраці не лише спеціалістів великих науково-дослідних установ та клінік, а й фахівців усіх рівнів. Необхідно довести до них результати нашої праці, прийняті рішення, щоб і на районному рівні ортопеди-травматологи та ревматологи працювали так само злагоджено, як і на центральному.

Підготувала Наталія Овсієнко

СТАТТІ ЗА ТЕМОЮ

20.04.2024 Урологія та андрологія Роль хронічного запалення передміхурової залози в патогенезі та прогресуванні ДГПЗ

Доброякісна гіперплазія передміхурової залози (ДГПЗ) — одне з найбільш розповсюджених у світі урологічних захворювань, яке вражає чоловіків середнього та літнього віку й лікуванню якого здавна було приділено велику увагу в культурах різних країн світу. Відомо, що гормональні зміни, запалення, активність факторів росту та гіпоксичних процесів впливають на клітинну проліферацію простати, що спостерігається в тканинах хворих на ДГПЗ. Головним напрямом терапії початкових стадій ДГПЗ вважається призначення рослинних інгібіторів 5α-редуктази, із яких найбільш вивченим є екстракт плодів американської карликової пальми Serenoa repens. Цей фітопрепарат має широку доказову базу, сформовану на основі багаторічних досліджень. ...

20.04.2024 Урологія та андрологія Нові можливості імуноактивної профілактики рецидивуючих інфекцій сечовивідних шляхів

7-9 лютого у м. Яремче відбулася науково-­практична конференція «Малоінвазивні технології в урології», яка об’єднала спеціалістів у галузі урології та урогінекології. У рамках заходу завідувач кафедри нефрології та нирковозамісної терапії Національного університету охорони здоров’я України ім. П.Л. Шупика, доктор медичних наук, професор Стелла Вікторівна Кушніренко представила доповідь щодо нових можливостей лікування рецидивуючих інфекцій сечовивідних шляхів за допомогою сублінгвальної цільноклітинної бактеріальної вакцини Уромуне®-MV140. ...

19.04.2024 Неврологія Алгоритм терапії пацієнта з болем у спині

Як відомо, біль у спині ускладнює рух і чинить негативний вплив на якість життя та психічне благополуччя людини. За даними Всесвітньої організації охорони здоров’я (ВООЗ), від болю в нижній частині спини страждають близько 619 млн людей у всьому світі, і за прогнозом, до 2050 року переважно через збільшення чисельності населення та його старіння кількість таких випадків може зрости до 843 млн (WHO, 2020). Попри проведення численних дослі­джень причини дорсалгій досі лишаються суперечливими, а результат лікування – ​здебільшого незадовільним....

19.04.2024 Неврологія Мистецтво лікування захворювань периферичної нервової системи: у фокусі полінейропатії

Полінейропатії – ​це захворювання всього організму з реалізацією патологічного процесу на рівні периферичної нервової системи як множинного ураження периферичних нервів із порушенням їх функції. Більшість полінейропатій є хронічними станами, що значно порушують якість життя пацієнтів. Це зумовлює актуальність пошуку ефективних підходів до лікування цих захворювань....