Завершено набір пацієнтів для найбільшого дослідження наслідків ХОЗЛ - 6000 пацієнтів із 37 країн залучено до широкомасштабного дослідження UPLIFT

27.03.2015

Інгельхайм, Німеччина, 9 березня 2004 р. — Boehringer Ingelheim оголосила завершення набору пацієнтів — лише через чотирнадцять місяців — для здійснюваного компанією великомасштабного чотирирічного дослідження IV фази з метою оцінки можливого довготривалого впливу СПІРИВИ® (тіотропіуму броміду) на зменшення функції легень та розвиток хвороби у пацієнтів з хронічним обструктивним захворюванням легень (ХОЗЛ). UPLIFT (Understanding Potential Long-term Impacts on Function with Tiotropium -вивчення можливості довготривалого впливу тіотропіуму на дієздатність) є найбільшим за масштабом та розмахом дослідженням цього типу: воно охоплює приблизно 6000 пацієнтів з ХОЗЛ із 37 країн світу.

Головна мета дослідження UPLIFT полягає в тому, щоб визначити, чи знижує тіотропіум з часом швидкість зменшення функції легень (вимірюється ОФВ1) у пацієнтів з ХОЗЛ. Також будуть досліджені інші важливі наслідки, включаючи якість життя, що обумовлена станом здоров’я, загострення ХОЗЛ та смертність. Перші результати подвійного сліпого клінічного дослідження очікуються у 2008 році.

ХОЗЛ є повільно прогресуючою хворобою дихальних шляхів, яка викликає значне погіршення функції легень [1]. На сьогодні жодне зовнішнє втручання, крім припинення куріння, не змогло переконливо продемонструвати змін у зменшенні функції легень, яка спостерігається у пацієнтів з ХОЗЛ [1]. Опубліковані дані широких однорічних клінічних досліджень показали, що СПІРИВА® демонструє полегшення симптомів та значні поліпшення для більшості пацієнтів основних наслідків, пов’язаних з лікуванням ХОЗЛ.

«На даний час жодні ліки не виявили впливу на втрату функції легень та прогресування ХОЗЛ, — коментує професор Челлі (Bartolome Celli), керівник відділення пульмонології та критичних станів Медичного центру Св. Єлизавети у Бостоні. — Ми раді оцінити потенціал тіотропіуму, визнаного у міжнародних рекомендаціях як високоефективний засіб підтримувальної терапії тривалої дії, у цьому нелегкому, довготривалому клінічному дослідженні».

«Дослідження UPLIFT надає суттєві можливості тим, хто страждає від ХОЗЛ, та тим, хто їх лікує. Той простий факт, що ми завершили набір 6000 пацієнтів лише за чотирнадцять місяців, демонструє масштаби охоплення тих, для кого може бути корисною терапія, здатна зупинити прогресування їх хвороби», — сказав професор Челлі.

Люди з ХОЗЛ страждають від хронічної задишки, яка може призвести до серйозної інвалідності. За прогнозами, ХОЗЛ у 2020 році посяде в світі третє місце серед причин смертності, і нині воно має вищий показник смертності, ніж рак легень, і викликає більше пов’язаних з курінням смертей, ніж серцево-судинні хвороби [3].

«Зниження легеневої функції спричиняє хронічне скорочення дихання, яке, в свою чергу, призводить до обмеження здатності до повсякденної діяльності, — пояснює професор Марк Декрамер (Marc DeСramer), один з провідних дослідників програми UPLIFT, професор медицини лікарні Католицького університету у Левені (Бельгія). — У цьому головний вплив на якість життя пацієнта (для деяких пацієнтів навіть пройти з одного кінця кімнати до іншого буває надзвичайно важко). Якби тіотропіум міг зменшити втрату легеневої функції, це було б найбільшим проривом у лікуванні ХОЗЛ».

СПІРИВА®, яку було відкрито й розроблено компанією Boehringer Ingelheim і промоція якої здійснюється спільно з Pfizer Inc., застосовується спеціально для лікування ХОЗЛ. Опубліковані останнім часом дані демонструють, що СПІРИВА® знижує надмірну гіперінфляцію легень протягом 24 годин, забезпечуючи значне поліпшення об’єму вдиху та усунення задишки (задишка — проблема, на яку найчастіше скаржаться пацієнти з ХОЗЛ) [4].

Дані інших досліджень показують, що СПІРИВА® забезпечує поліпшення функції легень, знижує частоту загострень і поліпшує якість життя, обумовлену здоров’ям, порівняно з іпратропіумом [5], а також поліпшення основних показників функції легень порівняно з сальметеролом [6]. СПІРИВА® також виявила поліпшення витривалості при фізичних навантаженнях у пацієнтів [7].

Перевага методів підтримувальної терапії, зокрема тих, які забезпечують довготривалу дію, визнається в оновлених і визнаних у багатьох країнах рекомендаціях Глобальної ініціативи щодо хронічного обструктивного захворювання легень (GOLD) [1], у яких тіотропіум включено до першорядних засобів підтримувальної терапії разом з іншими довгодіючими бронходилататорами.

СПІРИВА® — новий холінолітичний інгаляційний лікарський засіб, який забезпечує значне та стабільне поліпшення функції легень при застосуванні один раз на добу. Дію СПІРИВИ® спрямовано на первинний оборотний компонент ХОЗЛ — звуження дихальних шляхів. СПІРИВА® допомагає пацієнтам з ХОЗЛ легше дихати шляхом розкривання звужених дихальних шляхів і сприяє підтриманню їх у відкритому стані цілодобово. СПІРИВА® застосовується за допомогою спеціального пристрою ХендіХейлер® (HandiHaler®). СПІРИВУ® було запроваджено вперше у червні 2002 р. у деяких країнах Європи, і нині вона реалізується у понад 40 країнах світу. Агентство з контролю за лікарськими засобами та харчовими продуктами США (FDA) нещодавно схвалило застосування СПІРИВИ® у США. Заявку про запровадження нових ліків було подано в Японії. У 2004-2005 рр. очікується подальша реєстрація препарату в інших країнах.

Компанія Boehringer Ingelheim

Група компаній Boehringer Ingelheim належить до 20 провідних фармацевтичних корпорацій світу. Штаб-квартира розташована в Інгельхаймі (Німеччина). Boehringer Ingelheim працює в усьому світі, маючи 156 підрозділів у 44 країнах і загалом близько 32000 співробітників. З моменту заснування у 1885 р. компанія, що знаходиться у сімейній власності, зосереджує зусилля на дослідженнях, виробництві та маркетингу нових продуктів, що мають високу терапевтичну цінність для медицини та ветеринарії.

У 2002 р. Boehringer Ingelheim оголосила про чисту суму продажу у 7,6 мільярдів євро, при витратах на дослідження та розробку приблизно однієї п’ятої частини загальної суми продажу рецептованих ліків, які складають найбільшу частку у виробництві.

Додаткову інформацію про Boehringer Ingelheim ви можете знайти на інтернет-сторінці www.boehringer-ingelheim.com.

Компанія Pfizer Inc.

Pfizer Inc. відкриває, розробляє, виробляє та здійснює маркетинг найважливіших ліків для людей і тварин та багато з найвідоміших у світі брендів. Додаткову інформацію про Pfizer дивіться на www.pfizer.com.

Література

  1. Global Initiative for Chronic Obstructive Lung Disease. Global Strategy for the Diagnosis, Management and Prevention of Chronic Obstructive Pulmonary Disease. NHLBI/WHO workshop report. Bethesda, National Heart, Lung and Blood Institute, April 2001; Update of the Management Sections, GOLD website (http://www.goldcopd.com). Date updated: July 2003.
  2. Petty TL. Definitions, causes, course and prognosis of COPD. Respir Care Clin N Am. 1998; 4:345-358,vii.
  3. Zaher CA, Halbert RJ, Dubois RW, George DL, Nonikov D. Smoking Related Diseases: The Importance of COPD. Poster presented at the annual meeting of the American Thoracic Society (ATS), 16-21 May, Seattle, Washington, USA; 2003.
  4. Celli B, ZuWallack R, Wang S, Kesten S. Improvement in resting inspiratory capacity and hyperinflation with tiotropium in COPD patients with increased static lung volumes. Chest. 2003 Nov;124(5):1743-8.
  5. Vincken W, van Noord JA, Greefhorst APM, et al. Improved health outcomes in patients with COPD during 1 year’s treatment with tiotropium. Eur Respir J. 2002; 19: 209-216.
  6. Brusasco V, Hodder R, Miravitlles M et al. Health outcomes following treatment for six months with once daily tiotropium compared with twice daily salmeterol in patients with COPD. Thorax 2003; 58: 1-6.
  7. O’ Donnell D, Effects of Tiotropium on Lung Hyperinflation, Dyspnoea and Exercise Tolerance in COPD. Eur Respir J. 2004 in press.

Представництво компанії Pfizer H.C.P. Corporation, США, в Україні:
м. Київ, вул. Березняківська, 29.
Тел.: (044) 490 5308,
факс: (044) 490 5351,
www.pfizer.com

Представництво компанії Boehringer Ingelheim в Україні:
м. Київ, вул. Юрківська, 28.
Тел.: (044) 251 2421,
факс: (044) 251 2420,
www.boehringer-ingelheim.com
Е-mail: yevtushenko@kbp.boehringer-ingelheim.com

СТАТТІ ЗА ТЕМОЮ

23.04.2024 Інфекційні захворювання Терапія та сімейна медицина Основні ліки ВООЗ та AWaRe

Рекомендації щодо антибіотиків першого і другого вибору для емпіричної терапії негоспітальної пневмонії, середнього отиту та загострення ХОЗЛ...

23.04.2024 Неврологія Психіатрія Терапія та сімейна медицина Що краще при постстресовій тривожності та безсонні – ​комбінація пасифлори з мелатоніном чи з 5-НТР?

Стрес і тривожність чинять потужний несприятливий вплив і на самопочуття окремих індивідуумів, і на загальний стан здоров’я всієї популяції світу. Цей несприятливий вплив значно підсилили пандемія COVID‑19 та війна в Україні (Celuch M. et al., 2023)....