Головна Постановление «Про утверждение Программы борьбы с производством и распространением фальсификованных лекарственных средств на 2003–2008 годы» (укр)

27 березня, 2015

Постановление «Про утверждение Программы борьбы с производством и распространением фальсификованных лекарственных средств на 2003–2008 годы» (укр)

16 липня 2003 року Кабінетом Міністрів України була прийнята постанова «Про затвердження Програми боротьби з виробництвом та розповсюдженням фальсифікованих лікарських засобів на 2003–2008 роки».

Фальсифікування лікарських засобів (ЛЗ) є однією з найбільш актуальних проблем сучасного фармацевтичного ринку. Ситуація, яка склалася в Україні, турбує як уряд, так і виробників та дистриб’юторів ЛЗ. В Україні в результаті спільних зусиль фахівців територіальних державних інспекцій з контролю за якістю ЛЗ та Державної інспекції з контролю за якістю ЛЗ у 2000 році виявлено 17, у 2001 — 40, а в 2002 році — 62 серії фальсифікованих ЛЗ.

Слід зазначити, що ця проблема існує не тільки в Україні. Від негативних наслідків торгівлі фальсифікованими ліками страждають і в таких розвинених країнах, як США, Японія, в країнах Європейського союзу, незважаючи на досить захищені системи контролю ЛЗ. За даними експертів ВООЗ, світовий обсяг продажу фальсифікованих ліків у 1999 році оцінювався в 20 млрд. доларів США, що становило близько 7% обсягу світового фармацевтичного ринку.

Виходячи з того, що нова лікарська політика в центр уваги ставить перш за все захист здоров’я громадян, затвердження Програми боротьби з виробництвом та розповсюдженням фальсифікованих ЛЗ є значним кроком у системі реформування та удосконалення функціонування медичної галузі та наближення до європейських стандартів.

До основних завдань Програми відноситься:

  • налагодження міжнародного співробітництва та обмін досвідом у галузі боротьби з фальсифікатами;
  • розроблення механізмів та шляхів взаємодії Державної інспекції з контролю за якістю ЛЗ з іншими органами виконавчої влади з метою контролю, попередження та притягнення до відповідальності винних у порушенні встановлених норм осіб;
  • створення системи оперативного інформування про виявлені фальсифіковані ЛЗ і результати боротьби із цим видом правопорушень;
  • проведення науково-дослідних та практичних робіт, спрямованих на підвищення інформаційного рівня осіб, які контактують з ЛЗ.

Для виконання Програми передбачається здійснення низки заходів, серед яких:

  • приведення існуючого законодавства у відповідність із завданнями та цілями Програми;
  • запровадження механізмів відстеження потрапляння неякісних та фальсифікованих ліків до кінцевого споживача, включаючи створення міжвідомчої бази даних про юридичних та фізичних осіб, стосовно яких є інформація про ввезення, виробництво та реалізацію фальсифікованих ЛЗ;
  • підвищення інформованості населення та фахівців за допомогою ЗМІ щодо фальсифікованих ЛЗ та результатів боротьби з останніми.

Фінансування заходів, передбачених Програмою, здійснюється міністерствами, іншими центральними органами виконавчої влади в межах коштів, які щороку передбачаються в державному бюджеті за відповідними призначеннями.

Коментуючи прийняття постанови, перший заступник державного секретаря МОЗ, голова державної служби лікарських засобів медичного призначення Михайло Пасічник зазначив: «Нова лікарська політика повинна захистити в першу чергу пацієнта. Зменшення економічних збитків та ризику для здоров’я населення, наближення рівня праці виробників та дистриб’юторів до європейських стандартів є логічним наслідком результативного лікування хворих завдяки застосуванню лікарських засобів відповідної якості та ефективності. Виконання Програми дасть змогу поступово реалізувати поставлені урядом перед галуззю завдання. Звичайно, попереду велика робота: необхідно привести законодавчу базу у відповідність, створити інформаційне забезпечення функціонування Програми, побудувати систему взаємодії з іншими міністерствами та відомствами».

Довідка

  • Аптечним закладам рекомендується замовляти ЛЗ та медичні препарати в офіційних дистриб’юторів.
  • Споживачам рекомендується купувати ЛЗ та медикаменти в аптечних закладах, які мають відповідні ліцензії та знаходяться під контролем ДІКЯ.
  • Купуючи ЛЗ на ринку, у знайомих або у лікарів, покупець ризикує отримати фальсифікат.
  • Зміна кольору, стану, розміру, смаку, упаковки та маркірування ЛЗ, відсутність терапевтичного ефекту або нестандартні побічні дії медичного препарату можуть свідчити про його підробку. У цьому випадку рекомендується звернутися до територіальної державної інспекції, адреса та телефон якої є в кожній аптечній установі.