«Немиров» + сероводородные воды = здоровье (укр)

27.03.2015

На жаль, багато людей, не беручи до уваги дітей та підлітків, не звертають уваги на стан свого здоров’я. Більшість людей не хоче розуміти, що «здоров’я не цінять поки не приходить хвороба» і що «хвороба прибуває на коні, а відбуває пішки».

H. Steinhaus вказує: «Гігієна та медицина також є важливими, але найважливішим є здоров’я». Німецький публіцист К. Borne притримується думки, що «відомі тисячі хвороб, але здоров’я є тільки одне». Знаний німецький філософ A. Schopenhauer писав: «Здоровий бідняк є щасливішим від хворого монарха». Відомо ще дуже багато інших прислів’їв та сентенцій про здоров’я, але широкий загал не хоче їх знати та в них вникати. Це зумовлено до певної міри тим, що на сьогодні в Україні не проводиться активна пропаганда здоров’я через пресу, телебачення, школу, не видається на державній мові відповідна популярна література. Не зайняв належне місце при навчанні студентів-медиків і лікарів предмет «Громадське здоров’я»; його програма здебільшого не відповідає міжнародним стандартам навчання.

За даними медичної статистики, у світі постійно збільшується кількість осіб з різноманітними хронічними захворюваннями. Одним з ефективних засобів боротьби з ними є відповідне, проведене на належному рівні санаторно-курортне лікування.

Курорт — місцевість, яка має природні лікувальні фактори, а санаторій — це розташований на цій місцевості медичний заклад для лікування певних категорій хворих. Курорти поділяють на бальнеологічні, де основними лікувальними факторами є мінеральні води для купелів та пиття, грязьові та кліматичні. Зазначені лікувальні фактори можуть поєднуватися, що значно збільшує діапазон хворих, які можуть там лікуватись.

Найпопулярнішими курортами є бальнеологічні, серед яких особливе значення мають курорти з сірководневими водами, що містять у своєму складі сірководень та гідросульфідний іон (HS). Сірководневі води зумовлюють виникнення специфічних процесів у різних функціональних системах та в організмі загалом. Сірководневі води в Україні застосовуються лише для купелів. Їх дія залежить від вмісту в них сірководню та їх мінералізації, тобто від кількості солей, розчинених у мінеральній воді. По кількості сірководню води поділяються на слабкі (10-50 мг/л), середньої концентрації (50-100 мг/л), сильні (100-250 мг/л) і дуже сильні (більше ніж 250 мг/л).

У світі є небагато курортів з сірководневими водами. На території України їх всього 4, з них 2 — у Львівській області. Це Немирів (120-180 мг/л сірководню) і Любінь Великий (60-80 мг/л сірководню). Курорт Черче (до 50 мг/л сірководню) знаходиться в Івано-Франківській області, недалеко від м. Рогатина, а курорт Синяк (також до 50 мг/л сірководню) розташований у Закарпатті на віддалі 25 км від м. Мукачева.

Під час купелів сірководень проникає в організм людини через непошкоджені шкіру та слизові оболонки, а також через легені під час дихання.

Сірководневі купелі зумовлюють почервоніння шкіри за рахунок розширення капілярів і припливу крові. Під впливом сірководню змінюється діяльність різних систем та органів: сповільнюється робота серця, знижується підвищений артеріальний тиск, поліпшується обмін речовин, зменшуються або зникають прояви різних запальних процесів (у шкірі, кістках, суглобах, хребцях, м’язах, сухожилках, статевих органах), розширюються периферійні артерії та артерії серця, посилюється ріст волосся, зміцнюються міжхребцеві хрящові диски. Усе це сприяє профілактиці та лікуванню остеохондрозу хребта, ревматизму, гіпертонії, атеросклерозу, хвороб шкіри, статевих органів, нормалізації стану імунної та нервової систем. Пацієнти стають спокійними, у них поліпшуються сон та настрій, вони рідше хворіють на різні запальні процеси.

Найкращим сірководневим курортом України вважається Немирів. Розташований у великому (близько 100 гектарів) змішаному лісі з переважанням сосни, поблизу великого озера з проточною водою, санаторій «Немирів» має сприятливий клімат з абсолютно чистим повітрям і великою кількістю фітонцидів та негативно заряджених іонів, що позитивно впливають на організм людини і підвищують його опірність щодо виникнення різних хвороб.

Немирів — один з найстаріших курортів України, якому нещодавно виповнилося 189 років. Цілющі властивості немирівської сірководневої води були відомі ще в ХVІ столітті. Місцеве населення використовувало для лікування воду з джерел, розташованих на території нинішнього курорту.

Цілющими джерелами зацікавилися вчені, і вже в 1578 році в трактаті «Очко» наведено опис сірководневої води в районі Львова. Згадується про сірководневі джерела і в географії Куропатницького, виданій у 1786 році. Але офіційні відомості про курорт відносяться до 1814 року, коли місцевий поміщик Мошиський побудував перше ванне відділення і жилі корпуси для хворих. Перші дослідження хімічного складу немирівської мінеральної води були проведені Карлом Штеллером (1821 p.) і Теодором Тарасовичем (1830 р.). Курорт швидко розвивався і був популярний в країнах східної Європи.

У 1863 році в результаті польського повстання курорт, який набрав уже сили, прийшов в занепад. Дії каральних загонів і пожежі в районі курорту, де ховалися конфедерати, призвели до спустошення курорту.

Відбудував його у 1870 році новий власник Кароль Крузнштерн. З 1905 року почався новий етап розвитку курорту, коли професор Корчинський розробив план відбудови та реконструкції курорту.

У 1906 році професор Радзишевський із своїм асистентом п. Клинш закінчив аналіз води джерела «Броніслава». Були досліджені джерела «Марія» і «Анна». У 1912 році побудовано нове ванне відділення, в якому поряд з сірководневими ваннами використовували місцеве торф’яне болото.

Перша світова війна зупинила роботу і розвиток курорту. І лише в 1924 році курорт знову запрацював, були побудовані приватні вілли, пансіонати.

1929 рік знаменний для курорту, коли професор фармакології Львівського університету Косновський і лікар Дадлес відкрили джерела питної води «Олександра». У цей час було побудовано і відкрито басейн. У 30-х роках XX ст. Немирів мав велику популярність. Це був сезонний курорт, який називали «Немирів-здруй», пропускна спроможність якого становила до 2 тисяч чоловік, лікувалися в основному заможні люди.

Немирів порівнювали з Баден-Баденом Екслебеном. Після приєднання Західної України Немирів одержав статус курорту республіканського значення.

У воєнні роки курорт Немирів був повністю зруйнований, були знищені водолікарня (будівля площею 600 м2), велика кількість вілл і пансіонатів, обладнання. Лише в другій половині 1946 року почалося відновлення курорту. У 1947 році курорт прийняв 100 перших відпочиваючих. Персонал власними силами відбудував і відремонтував зруйновані корпуси. А через півроку їх кількість подвоїлася, збудовано нову поліклініку, приміщення клубу-їдальні, спальний корпус на 120 місць. У 1990 році здано спальний корпус на 60 ліжок (третій поверх його реконструйовано під палати люкс).

Для розвитку курорту, організації й успішного проведення науково-дослідної роботи по вивченню механізму дії мінеральної сірководневої води, інших лікувальних факторів і раціонального їх використання в лікувальному процесі багато зробили головні лікарі курорту: Гусєв, Шмуйлов, Пожарський, Джамфаров, Женсвіт, Муллабаєв, Романов, А. Д. Юзвенко, І. В. Пушкарчук, заслужений лікар України П. І. Бойчук, заслужений лікар України B. C. Комар (з 1986 року по сьогоднішній день).

Ця відома не тільки в Україні оздоровниця знаходиться в сосновому лісі в умовах сприятливого клімату і має:

  • сірководневу воду з концентрацією вільного сірководню до 180 мг/л (для купелів), яка в класифікації мінеральних вод виділена в спеціальний «немирівський» тип сірководневих вод;
  • гідрокарбонатну хлоридно-натрієво-сульфатно-кальцієву середньої мінералізації (2,5-4,5 г/л) мінеральну воду «Анна» для пиття при різних хворобах травного тракту, що пройшла апробацію в Одеському науково-дослідному інституті курортології. Зазначена вода поліпшує процеси травлення;
  • сучасну діагностичну апаратуру, зокрема для ультразвукового дослідження, найновіші прилади для лікування хворих, лікарів — спеціалістів вищої категорії.

Тут використовують з лікувальною метою також моршинську мінеральну воду джерела № 6 (для пиття і дуоденального зондування), ропу якої привозять в оздоровницю з курорту Моршин (ефективна при хворобах печінки, жовчного міхура, закрепах), а також озокеритові аплікації, рефлексо- та лазеротерапію, гідропатію, підводний душ-масаж, лікування травами.

Курорт «Немирів» унікальний не тільки тим, що має найконцентрованішу сірководневу воду в Україні для купелів, чим подібний до відомої у світі оздоровниці Сочі-Мацеста, розташованої на Чорноморському узбережжі Кавказу, але є кращим від неї та від інших сірководневих курортів тому, що має ще й мінеральну воду «Анна» для внутрішнього застосування. Це дозволяє лікувати в санаторії «Немирів» хворих з різноманітною патологією.

Показаннями до лікування є захворювання:

  1. шкіри (псоріаз, екзема, нейродерміт, склеродермія, червоний плоский лишай, іхтіоз, алергічні ураження, себорея), стани після опіків шкіри;
  2. післяопікові стани (опікові контрактури і деформації будь-яких локалізацій, що поширюються протягом перших 1,5 року після отримання опіків, післяопікові рубці, гіпертрофічні та келоїдні рубці, астенізація реконвалесцентів, гіперкінез, вегетотрофічні порушення, ураження периферичних нервів, опікова енцефалопатія);
  3. нервової системи (полірадикулоневрити, радикуліти, плексити, залишкові явища інфекційних менінгоенцефалітів та травматичних пошкоджень головного та спинного мозку, арахноїдит, неврастенія);
  4. серцево-судинної системи (хронічні захворювання міокарда, атеросклеротичний та міокардитичний кардіосклерози, вади серця, всі зазначені нозології — при недостатності кровообігу не більше І стадії; серцево-судинні неврози, облітеруючий ендартеріїт, тромбофлебіт, варикозне розширення вен);
  5. опорно-рухового апарату (ревматичний та ревматоїдний поліартрити (крім фази загострення), хвороба Бехтерева, травматичні артрити, остеохондроз хребта, деформуючий хронічний остеоартрит, хронічні бурсити та тендовагініти, обмінно-дистрофічні поліартрити, остеомієліти (крім туберкульозних), контрактури після опіків і травм, стани після переломів кісток, травм сухожилок);
  6. статевих органів у чоловіків (простатити) і жінок (аднексити) як супутні хвороби при перерахованих вище (пп. 1-4);
  7. органів травлення у поєднанні із зазначеними видами патології (пп. 1-4) або без них.

«Немирів» — єдиний в Україні спеціалізований санаторій для лікування захворювань шкіри, зокрема станів після перенесених опіків. У санаторії функціонують реабілі-таційне спеціалізоване відділення для лікування дітей з опіковою хворобою та реабілітаційне спеціалізоване відділення для лікування дітей із захворюваннями шкіри.

Щодо опіків взагалі, то вони становлять до 10% усіх травм. У США щорічно опіки дістають до 3 млн. осіб, а у Франції — 22 000 осіб. В Україні показники захворюваності теж високі. Тому потреба в медичній реабілітації обпечених хворих є дуже великою.

Доведено, що сірководневі купелі зменшують активність утворення після опіків келоїдних рубців; у результаті лікування рубці згладжуються, м’якшають, зменшується інтенсивність їхнього забарвлення, зникають свербіж та болі в рубцях, збільшується обсяг рухів у суглобах у разі локалізації рубців поблизу них. Гіпертрофічні та келоїдні рубці частково розсмоктуються, зникають неприємні відчуття в них.

Досвід роботи післяопікового реабілі-таційного відділення свідчить про те, що своєчасне направлення хворих з післяопіковими рубцями, які самостійно загоюються та досягають ділянки вільно пересадженої шкіри, відразу ж по закінченні стаціонарного лікування дає позитивні результати: зменшення висоти та підвищення еластичності і рухливості рубця, зменшення відчуття стягнення м’яких тканин, зменшення свербежу в ділянці рубців і запобігає утворенню келоїдних рубців.

При обширних опіках якнайраніше приступають до реабілітаційного лікування для профілактики контракту і утворення келоїдних рубців.

Важливою проблемою є реабілітація хворих, які перенесли опіки нижніх кінцівок, що є причиною розвитку ускладнень — венозного стазу і лімфостазу. Лікування в санаторії «Немирів» покращує прогноз у цих пацієнтів. Пізні дерматози як ускладнення опіків теж з успіхом лікуються в оздоровниці.

Цікаво, але навіть лікарі широкого профілю мало знають, що після опікової хвороби виникають різні зміни з боку внутрішніх органів: нейроциркуляторна дистонія, дистрофія міокарда, ерозивні ураження слизової оболонки шлунка та кишечнику, а також розлади травлення, зміни функціонального стану печінки, опікова енцефалопатія. Стан здоров’я хворих з перерахованою патологією значно поліпшується при лікуванні в санаторії «Немирів».

Дуже важливою та поширеною на сьогодні є вікова патологія суглобів в осіб похилого віку. У санаторії «Немирів» успішно проводиться медична реабілітація таких хворих. Ця проблема має не тільки медичне, але й велике соціальне значення.

Санаторій запрошує відомих спеціалістів і вчених для консультацій хворих. В оздоровниці опрацьовані сучасні методики лікування, серед яких — фітотерапія, психотерапія, голкотерапія тощо.

Термін лікування всіх хворих становить 24, 18, 12 днів. Проживання в корпусах готельного типу. Є номери класу люкс на 2 кімнати. Приймаються на лікування також діти з батьками.

Санаторій знаходиться на відстані 65 км від м. Львова, недалеко (не більше ніж 5 км) від кордону з Польщею. До найближчої митниці — 30 км. Проїзд зі Львова автобусом, маршрутним таксі або автомашиною через м. Новояворівськ.

Кому набридли «принади» міста — велика кількість людей, висотні будинки, шум, хто хоче відпочити психічно, постійно милуватися чарівною природою і спілкуватися з нею, зміцнитися фізично, ефективно лікувати не тільки захворювання шкіри, опорно-рухового апарату, неврологічні та кардіологічні захворювання, але й хвороби шлунково-кишкового тракту та оздоровити своїх дітей чи онуків, той обов’язково приїде в Немирів, тим більше, що лікувальні фактори «Немирова» є унікальними й аналогів в Україні не мають.

Адреса санаторію «Немирів»: 81013, Львівська область, Яворівський район, санаторій «Немирів». Тел./факс: 8-3259-27515, головний лікар — заслужений лікар України Володимир Комар, заступник головного лікаря по медичній частині Мирослава Трутяк (тел.: 8-3259-27555), науковий консультант санаторію Юрій Ковалів (79068, Львів-68, а/с 3078).

СТАТТІ ЗА ТЕМОЮ

27.03.2024 Алергія та імунологія Педіатрія Лікування алергічного риніту та кропив’янки: огляд новітнього антигістамінного препарату біластину

Поширеність і вплив алергічних захворювань часто недооцінюють [1]. Ключовим фактором алергічної відповіді є імуноглобулін (Ig) Е, присутній на поверхні тучних клітин і базофілів. Взаємодія алергену з IgЕ та його рецепторним комплексом призводить до активації цих клітин і вивільнення речовин, у тому числі гістаміну, які викликають симптоми алергії [2]. Враховуючи ключову роль гістаміну в розвитку алергічних реакцій, при багатьох алергічних станах, включаючи алергічний риніт і кропив’янку, пацієнту призначають антигістамінні препарати [3, 4]....

27.03.2024 Педіатрія 29 лютого – Всесвітній день орфанних захворювань

Рідкісні (або орфанні) захворювання є значною медико-соціальною проблемою в усьому світі. За даними EURORDIS-Rare Diseases Europe, близько 300 млн людей у світі страждають на рідкісні недуги. Попри те, що кожне окреме захворювання вражає невелику кількість людей, сукупно вони мають суттєвий вплив на систему охорони здоров’я та якість життя пацієнтів та їхніх сімей....

27.03.2024 Педіатрія Сучасні можливості для покращення якості життя у дітей з болісним прорізуванням зубів

Прорізування зубів є фізіологічним процесом і певним показником правильного чи порушеного розвитку дитини. Як фізіологічний акт, прорізування зубів не є болючим явищем і не може викликати жодних захворювань. Воно перебуває в прямому зв’язку із загальним станом здоров’я дитини, і своєчасний, у певній послідовності ріст зубів свідчить про нормальний розвиток малюка. ...

27.03.2024 Психіатрія Сучасне лікування негативних симптомів при шизофренії

У березні відбулася науково-практична конференція «Мультидисциплінарний підхід до проблемних питань неврології та психіатрії: нові стратегії лікування. Стрес-асоційовані розлади – виклики сьогодення». Захід був присвячений питанням вирішення проблем психічного та неврологічного характеру як однієї з загроз сучасного суспільства. ...