«Фармак»: 90 років на захисті Вашого здоров’я!

22.02.2016

Статья в формате PDF.


«Фармак» – це мій дім, моя сім’я, моє хобі, сенс мого життя.
Генеральний директор ПАТ «Фармак»
Філя Іванівна Жебровська

 

18а Ф.І. Жебровська

 

23 грудня компанія-лідер «Фармак» відсвяткувала свій 90-й день народження. Протягом майже століття змінювалися епохи, політичні напрями і течії, відходили в небуття диктатори та псевдолідери, не раз переформатовувалася карта світу. Врешті-решт традиції та консервативний лад поступилися надшвидкому технологічному прогресу: замість потопаючих у зелені мініатюрних будиночків у центрі столиці нині височіють дзеркальні хмарочоси, а на київських вулицях замість поважних панянок у капелюшках тепер поспішають у справах бізнес-леді, стиль яких – вишукана стриманість. Проте дещо залишилося незмінним – ключові цінності, моральні орієнтири компанії «Фармак». Упродовж дев’яти десятиліть вдалося зберегти й особливу атмосферу на підприємстві: так само, як у далекому 1925-му, у працівників, захоплених улюбленою справою, горять очі та народжуються нові ідеї. Сьогодні компанія «Фармак» – це…

…підприємство з легендарною історією

Офіційним днем народження компанії «Фармак», створеної на базі Київського хіміко-фармацевтичного заводу ім. М.В. Ломоносова, вважається 23 грудня 1925 р. Протягом близько 70 років (за часів існування СРСР) діяльність підприємства була зосереджена на виробництві високоякісних лікарських субстанцій (активних фармацевтичних інгредієнтів – АФІ). Сучасний етап його розвитку розпочався в 90-ті роки ХХ століття, суперечливі ментально й історично. В історії «Фармака» було все: і злети, і поразки, і труднощі «різного калібру».

Після здобуття Україною незалежності підприємство опинилося на межі банкрутства, постала необхідність вибору подальшого вектора роботи і впровадження радикальних стратегій. Поворотним моментом і стартом революційних змін на підприємстві можна вважати 1995-й, коли «комітет спасіння» очолила Філя Іванівна Жебровська. Її життя пов’язане з «Фармаком» з 1980 р., тож коли постав вибір між роботою у престижній аудиторській компанії з «Великої шістки» та порятунком заводу, колектив якого давно став для неї рідним, сумнівів та вагань не було. Професіоналізм екстра-класу в економічній галузі (Філя Іванівна – бухгалтер за освітою), надзвичайна інтуїція, уміння ризикувати та безмежна відданість команди однодумців сприяли пошуку нетривіальних рішень, дозволили зберегти найкраще з існуючого та освоїти нові горизонти.

18ааа

18аааа

Зокрема, топ-менеджментом компанії «Фармак» з огляду на нерентабельність виготовлення субстанцій та підвищення вимог до екологічної безпеки було вирішено здійснити демонтаж хімічних потужностей та надати перевагу перепрофілюванню на випуск готових ліків: «Ми розуміли, що в центрі Києва вдосконалювати хімічне виробництво неможливо». (Маленька деталь: до 1994 р. у портфелі «Фармака» налічувалося лише 5 найменувань готових лікарських засобів.)

У 1996 р. в рамках програми TACIS (проект Європейського союзу (ЄС) щодо сприяння прискорення економічних реформ у країнах СНД, заснований у 1991 р. – Прим. авт.) Україні та Білорусі було виділено 2,6 млн екю для створення препарату L-тироксину з метою ліквідації негативних наслідків аварії на ЧАЕС. Науковими розробками щодо виготовлення субстанції і готової лікарської форми займалася група вчених ДУ «Інститут ендокринології та обміну речовин ім. В.П. Комісаренка НАМН України», реалізацію технічних завдань – побудову таблеткового виробництва, що відповідало правилам і вимогам GMP, – здійснювала австрійська компанія FALCON. У 1998 р. спеціалісти компанії «Фармак» ввели виробничу лінію в експлуатацію.

 

…флагман у сфері ендокринології

Плідна співпраця з вітчизняними ендокринологами на цьому не завершилася. Аналіз потреб українського фармацевтичного ринку й імплементація міжнародного досвіду сприяли підкоренню омріяної професійної вершини – освоєнню сегмента інсулінів. 1999-го з упаковки in bulk Фармасуліну (високотехнологічного рекомбінантного людського інсуліну) стартувало партнерство з американською компанією Eli Lilly, а вже через 4 роки було підписано угоду про передачу компанії «Фармак» ліцензійної технології виробництва його готової лікарської форми. З 2005 р. функціонує технологічна лінія з випуску людських генно-інженерних інсулінів (із використанням субстанцій Eli Lilly).

18ааааа

Показник продажів інсулінів «0», з якого компанія розпочинала діяльність у далекому 2000 р., сьогодні сягнув рівня понад 30%, а інсуліни виробництва «Фармак» здобули довіру як лікарів, так і споживачів. Для утримання цієї високої планки і з метою максимального вдосконалення технологічного процесу працівниками компанії «Фармак» і їх колегами з Eli Lilly забезпечуються безперервний моніторинг дотримання норм і правил виробництва, контроль якості. Ефективно функціонують хіміко-фармацевтична, мікробіологічна та біотехнологічна лабораторії. Забезпечується перевірка якості лікарських засобів на всіх етапах технологічного процесу, і цей непростий іспит компанія щоразу складає на «відмінно».

На нинішньому етапі портфель компанії містить практично всі сучасні цукрознижувальні препарати, які використовуються в терапії цукрового діабету 1 і 2 типів та його ускладнень (Ізодибут®, Глібенкламід, Глібофор, Діаглізид®, Діаглізид® MR, Діапірид®, Діаформін®, Діаформін SR, Фармасулін® Н, Фармасулін® Н 30/70, Фармасулін® Н NP), гіполіпідемічний засіб Аторвакор®, тиреотропні засоби Йодид-Фармак® та L-Тироксин Фармак та ін., і постійно поповнюється. У загальному обсягу продажів частка препаратів ендокринологічного профілю становить 11%.

 

…лідер вітчизняної фармацевтичної галузі

У 2014 р. частка компанії «Фармак» серед усіх виробників лікарських засобів на українському ринку становила 5,6%, серед вітчизняних підприємств – 16,4%. Окрім ендокринологічного напряму, її діяльність сфокусована на випуску ліків для терапії респіраторних, кардіоваскулярних захворювань, патології шлунково-кишкового тракту, нервової системи, опорно-рухового апарату, створенні антимікробних агентів.

В асортименті компанії «Фармак» понад 300 найменувань лікарських засобів. Щороку він поповнюється близько 20 новими засобами. На різних етапах досліджень знаходяться 74 сполуки (40 МНН).

Сьогодні завод з випуску лікарських препаратів – це комплекс з автономним живленням, герметичними приміщеннями, фільтрами води і повітря, стерильними шлюзами. Його виробничі потужності відповідають вітчизняним правилам та загальновизнаним європейським критеріям GMP (Good Manufacturing Practice), за останні 15 років уведено в експлуатацію 20 сучасних технологічних майданчиків та мікробіологічну лабораторію, оснащену за останнім словом науки й техніки. Результат вражає: щорічно тут випускається 993 млн (!) таблеток, налагоджені лінії для виробництва драже, капсул, туб, рідких форм (спреїв, флаконів, ампул та картриджів), шприців та поліетиленових флаконів.

Майже 7% прибутку «Фармак» інвестує в наукові дослідження та новітні розробки, у цій сфері задіяні 110 співробітників, отримано більш ніж 50 патентів, щорічно надається понад 10 охоронних свідоцтв.

18аааааа

 

На «Фармак» покладено величезну відповідальність – підприємство є бюджетоутворюючим у Подільському районі м. Києва, великим платником податків; саме за рахунок цих коштів живе район і частково столиця.

Якісна сировина, сучасне технологічне обладнання, дотримання стерильних умов, хірургічна точність, ювелірна майстерність, персональна відповідальність, глибокі знання… Невже це можливо в умовах українського підприємства? На «Фармаку» – однозначно!

 

…першовідкривач європейського ринку

Першими кроками представника української фармацевтичної індустрії на ринку ЄС стали реєстрація і маркетинг (у партнерстві з німецькими колегами) у 22 державах генеричного рентгенконтрастного засобу для проведення магнітно-резонансної томографії Магнегіта® (гадопентетату димеглюмін) у 2007 р. Підкорення, здавалося б, недосяжної вершини (виведення на європейський ринок відбулося в день закінчення дії патентного захисту оригінального засобу та, до речі, було ініціативою колективу, а не вказівкою «згори») яскраво продемонструвало злагодженість роботи, відповідальний підхід, здатність долати мовні бар’єри та працювати бездоганно навіть у гранично стислі терміни. Українські препарати отримали високу оцінку європейських експертів, а згодом і пацієнтів.

«Я глибоко пишаюся тим, що саме фахівці «Фармак» – ці золоті голови! – першими в Україні змогли зробити такий прорив, бездоганно виконати настільки амбітне завдання і здійснити заповітну для кожного фармвиробника мрію! «Знак якості» – це не просто високі слова, а сутність нашої роботи», – прокоментувала досягнення своєї команди Ф.І. Жебровська. Тоді, у 2007-му, вона висловила надію, що проект стане першою, але не останньою «українською ластівкою» на європейському фармацевтичному просторі. І не помилилася.

Нещодавно світова медична спільнота знову заговорила про досягнення українських науковців. У жовтні 2014 р. в рамках Третього противірусного конгресу, який відбувся у м. Амстердамі (Нідерланди), на міжнародній арені вперше було представлено нові багатообіцяючі результати досліджень українського препарату Амізон. Міжнародною групою дослідників Іллінойського технологічного інституту (David Boltz, Xinjian Pehg, Miguel Muzzio, Rajendra Mehta), Дитячого дослідницького госпіталю ім. св. Іуди (Pradyot Dash, Paul Thomas) та ПАТ «Фармак» (Віктор Маргітич) було виконано дослідження противірусної активності енісамію щодо вірусів грипу in vitro в диференційованих нормальних клітинах епітелію бронхів людини. Отримані дані дозволяють припустити, що енісамій реалізує активність щодо вірусів грипу А і В та респіраторно-синцитіального вірусу in vitro. Попередні результати свідчать про високу активність енісамію (Амізону) відносно адено- і коронавірусів.

Нині препаратами, випущеними на виробничих лініях заводу, користуються мешканці понад 20 країн світу: більш ніж 1/5 продукції експортується (+4,8% порівняно з 2013 р.). Представництва компанії діють в Узбекистані, Білорусі, РФ, Казахстані, Киргизії.

У сфері доклінічних/клінічних випробувань реалізується близько 30 проектів, компанія плідно співпрацює з 22 науковими установами НАМН України. Величезний досвід накопичений спеціалістами «Фармака» щодо забезпечення регуляторної відповідності лікарських засобів, розробки досьє й адаптації їх до потреб різних країн (створено близько 1 тис. наукових досьє).

 

…новатор та ентузіаст

Палати, надихати, не зупинятися на досягнутому та йти вперед всупереч обставинам – таким є лейтмотив діяльності співробітників компанії «Фармак». Дивовижно, проте в період стагнації вітчизняної економіки підприємству вдалося не тільки «залишитися на плаву», а й значно наростити потужності.

У 2015 р. портфель компанії поповнився:

  • препаратом Корсар Н (таблетована комбінація валсартану та гідрохлортіазиду у різних дозуваннях) для лікування артеріальної гіпертензії;
  • оновленим та вдосконаленим 5% кремом ацикловіру Ліпстер для ліквідації проявів герпесу на губах та обличчі (основою для його синтезу стали нуклеозиди, отримані з карибської губки);
  • ін’єкційним препаратом Налбук (налбуфін) для усунення больового синдрому середньої та сильної інтенсивності, ефективного знеболення при пологах;
  • пероральним L-орнітину L-аспартатом Ларнамін для відновлення детоксикаційної функції печінки (нейтралізує шкідливий вплив алкоголю, токсичних ліків та інших небезпечних агентів);
  • антиандрогенним препаратом Флутафарм® Феміна для лікування жінок з функціональною гіперандрогенією;
  • протипухлинним засобом Метакос;
  • назальними краплями Мілт (фенілефрин/диметинден) з судинозвужувальною та протиалергійною дією;
  • назальним спреєм на основі морської води Пшик.

Також розширено лінійку засобів Хондра-Сила (власна розробка компанії, що не має аналогів на ринку, – препарат Хондра-Сила зігріваюча, який містить хондроїтинсульфат та левоментол, – позбавляє болю в разі остеохондрозу й остеоартрозу).

 

…гідний приклад патріотизму та національної свідомості

Хоча в сегменті big pharma традиційно зберігається нейтралітет щодо політичних тенденцій і подій у суспільстві, співробітники компанії «Фармак» не змогли лишитися осторонь і недвозначно окреслили свою громадянську позицію під час буремних подій, які сколихнули Україну у 2013-2015 рр. та стали початком справжнього національного Відродження.

«Усі ми жили Майданом. Узимку кожен мій робочий день розпочинався з відвідування Інтернет-сторінки спільноти «Євромайдан SOS» і перегляду існуючих потреб. Працівники їдальні готували різні страви і передавали їх мітингувальникам, здійснювалися поставки ліків; надавалася допомога з вирішенням таких побутових моментів, як придбання дизель-генератора і палива. Ми абсолютно впевнені: зміни, заради яких народ вийшов на головну площу столиці, були життєво необхідними, без них суспільство не могло розвиватися далі.

Під час анексії Криму постали нові виклики. Наприклад, екіпаж крейсера «Гетьман Сагайдачний», який повернувся з бойового завдання в м. Одесу, не міг придбати навіть паливо та технічні деталі, оскільки рахунки судна було заблоковано. Турботи щодо облаштування крейсера та розміщення його команди взяло на себе підприємство «Фармак». Підтримується зв’язок зі співробітниками, що знаходяться у зоні АТО. Частину з них переведено у м. Вінницю, Одесу, Запоріжжя та інші міста, дехто перебуває у відпустці. Жодного працівника не було примусово звільнено. У звичному режимі працюють підрозділи в регіонах, що контролюються українською армією.

На перший погляд, така діяльність жодним чином не пов’язана з фармацевтикою, проте ми – як патріоти, як громадяни, як професіонали – не можемо бути просто спостерігачами. Досягнення миру – це справа і особиста відповідальність кожного українця», – розповідала в інтерв’ю нашому виданню Ф.І. Жебровська у 2014 р.

Більше року компанія передає військовослужбовцям ліки, бронежилети, комплекти військової форми, термобілизну, протидощові костюми, взуття, засоби особистої гігієни, польові аптечки, прилади нічного бачення (тепловізори), радіостанції, генератори, автохолодильники, намети, каремати, спальні мішки, біноклі…

Надзвичайною популярністю досі користуються корпоративні соціальні заходи – акція «Один день я працюю для армії» (наприклад, під час одного з її етапів бажання перерахувати свій одноденний заробіток на потреби Збройних сил України виявили 960 працівників підприємства, завдяки чому вдалося зібрати майже 400 тис. грн) та благодійні аукціони (на них реалізуються вироби ручної роботи – вишиванки, печиво, картини – та послуги, зокрема, фотозйомки, ремонту комп’ютерної техніки та ін.; виручені кошти також надходять в благодійний фонд компанії для допомоги силам АТО та закупівлі медичного обладнання у військові госпіталі).

Щоп’ятниці співробітники компанії «Фармак» змінюють стримані ділові костюми на барвисті українські вишиванки. Та свою любов до України вони доводять і в інший спосіб – щоденною самовідданою працею, виробництвом ліків, які успішно конкурують із зарубіжними аналогами і є гідною альтернативою, а не вимушеним компромісом, – щоб кожен, хто знайомий із продукцією компанії «Фармак», з гордістю міг сказати: «Підтримуй вітчизняне!».

 

…соціально відповідальний бізнес-гравець

П’ять років тому компанія придбала частину території та декілька корпусів заводу «Свема» у м. Шостці (Сумська обл.) і розпочала будівництво заводу з випуску АФІ. Інвестиції в проект сягнули рекордних показників – 281 млн гривень. «Фармак» відчуває себе частиною цього міста і всіляко сприяє його розвитку та популяризації здорового способу життя серед населення: у 2014 р. було вперше проведено Родинну Олімпіаду (участь у ній узяли 17 сімей), а вже через рік захід відбувся вдруге і став справжньою окрасою святкування Дня міста.

Більше 100 працівників заводу є добровільними донорами крові для дітей, які отримують лікування в НДСЛ «Охматдит» та Київському обласному онкологічному центрі.

У партнерстві з командою Школи лідерів майбутнього, в якій навчаються ініціативні працівники компанії, реалізуються заходи щодо відродження містечок та сіл нашої держави, впроваджуються еко-ініціативи, спрямовані на захист довкілля та ін. Регулярно організовуються урочисті вечори та творчі майстер-класи для малюків, зустрічі з ветеранами, концерти, благодійні акції… «Простіше перерахувати сфери, на які не поширюється наша соціальна активність», – жартома зауважують співробітники підприємства.

Безсумнівно, у компанії «Фармак» панує вірус доброчинності. Тому будьте обережні – співпраця з нею може змінити Ваше життя на краще!

 

…привабливий роботодавець

Хочете знайти компанію своєї мрії, портрет якої вкладатиметься в рамки класичного «на роботу, як на свято» і яка перетворюватиме звичну буденність у захоплююче вирішення небанальних завдань? Місце, де прагнуть максимально розкрити талант кожного співробітника? Welcome to «Фармак»!

Зусилля управлінської ланки підприємства спрямовані на те, щоб від результатів щоденної діяльності отримували задоволення не лише власники бізнесу, а й персонал. Щоб, окрім гідної та конкурентноспроможної заробітної плати, бонусами для працівників були насолода від роботи, можливість реалізовувати справи «для душі», соціальний та медичний захист.

Результати приємно вражають: 2013 року «Фармак» визнано кращим підприємством м. Києва з охорони праці, а у 2015 р. в рейтингу 500 кращих роботодавців України, оприлюдненому виданням «Капітал», компанія посіла 59-ту позицію та стала 6-ю у фармацевтичному сегменті, залишивши далеко позаду інші вітчизняні підприємства.

Варто зазначити, що при оцінці враховувалися численні критерії – від пріоритетних (розміру заробітної плати та соціального пакету) до не менш важливих параметрів, таких як можливість кар’єрного зростання, стажування та навчання, соціальна відповідальність, приємна атмосфера, комфортне місце роботи і навіть гармонійний баланс між особистим та професійним життям. Перспективним і багатообіцяючим вважають працевлаштування в компанію «Фармак» випускники найкращих вітчизняних вищих навчальних закладів (у тому числі Києво-Могилянської академії).

Вибір на користь компанії «Фармак» уже зробили понад 2300 кваліфікованих професіоналів в Україні та близько 200 – за її межами.

…володар престижних титулів та нагород

У числі «титулів» компанії «Фармак» – «Найкращий вітчизняний виробник», «Сумлінний платник податків», нагорода «За перший масштабний проект SAP у фармацевтичній галузі», перемога у конкурсі BEST CIO серед найкращих ІТ-менеджерів… Генеральний директор ПАТ «Фармак» Філя Іванівна Жебровська неодноразово ставала переможницею у номінації «Найкраща жінка-підприємець».

Спільні риси усіх співробітників компанії – лідерські якості та прагнення бути першим: на професійній ниві, у боротьбі за чисте довкілля та майбутнє планети і навіть на футбольному полі… Влітку 2015 р. команда «Фармак» здобула беззаперечну перемогу у футбольному турнірі Business vs Government, учасниками якого стали 22 колективи – представники урядових та бізнес-структур. Завдяки високому рівню майстерності («фармацевтична» команда існує близько 15 років та має у своєму складі понад 40 віртуозних гравців) та особливому «фармаківському» духу вдалося здолати серйозних суперників із компаній «Піреус Банк», «Адідас Україна», Radisson Blu Hotel Kyiv Podil, «Метро Кеш енд Керрі» та «СЕ Борднетце Україна», а також стати переможцем у напруженому фінальному протистоянні з таким «титаном», як команда Національного банку України.

Видатних звершень і маленьких перемог у скарбничці «Фармака» – сотні, навіть тисячі. І це те, що робить його не схожим на інших, вирізняє поміж партнерів і конкурентів.

 

…виробник «ліків від самотності та смутку»

Відзначити 90-ту річницю професійної діяльності компанія вирішила в незвичайний і досить символічний спосіб: за підтримки Подільської районної організації в м. Києві Товариства Червоного Хреста компанією «Фармак» було започатковано довготривалий соціальний проект «Прийомні онуки», спрямований на покращення умов життя літніх людей і їхнє повернення до соціальної активності. На жаль, досягаючи віку мудрості, вони часто залишаються сам на сам з економічними труднощами і побутовими негараздами, не маючи змоги придбати навіть необхідне. Компанія «Фармак» взяла під опіку більш ніж 300 літніх людей – мешканців Подолу (м. Київ), міста Шостка (Сумська область) і села Немиринці (Житомирська область), які за віком є ровесниками підприємства, та надає їм підтримку у вигляді засобів особистої гігієни, медикаментів, продуктів тривалого зберігання, одягу, взуття тощо. До акції вже долучилися близько 2 тис. «фармаківців».

«Ваша турбота – їхні усмішки!» – впевнені працівники компанії, тож, окрім збору корисних речей в офісні скриньки, створюють для дідусів та бабусь незвичайні «ліки від самотності та смутку», додаючи до їх складу чарівні «інгредієнти» – увагу, турботу, вчасно сказані слова вдячності, надію, віру в дива, дитячі листи та малюнки.

Часто старенькі – єдиний місток, що пов’язує драматичне минуле з дивовижним теперішнім, жива книга історичної пам’яті, безапеляційні та об’єктивні свідки важливих подій. На основі розповідей-спогадів літніх людей, які стали учасниками проекту «Прийомні онуки», створено унікальну для України книгу «Щоб жити. Розуміючи Київ».

Урочиста презентація видання, яке дозволяє здійснити віртуальну подорож у Київ 30-90-х років минулого століття, відбулася 11 грудня в приміщенні Київської міської державної адміністрації (КМДА). Також у рамках заходу проведено благодійний аукціон, на якому було представлено подарунковий екземпляр книги «Щоб жити. Розуміючи Київ» з особливою обкладинкою та автографами авторів, рецензентів – акторки театру і кіно Ади Роговцевої, поета і громадського діяча Івана Драча, генерального директора ПАТ «Фармак» Філі Жебровської, голови Подільської районної організації в м. Києві Товариства Червоного Хреста Тетяни Гоєнко та директора департаменту культури КМДА Діани Попової. Після розіграшу 7 лотів гості мали можливість придбати перші екземпляри книги ще до її появи в книгарнях міста. Зібрані кошти – а це 170 тис. грн – були передані у Товариство Червоного Хреста для допомоги самотнім літнім киянам. З грудня книгу «Щоб жити. Розуміючи Київ» можна знайти в Інтернеті та на полицях столичних книгарень. Це видання благодійне, прибуток від його продажу буде адресовано на підтримку учасників проекту «Прийомні онуки».

У випадку фармацевтичної компанії «Фармак» 90 – синонім слів «знаю, вмію, можу», той вік, коли «все вже було і все ще буде».

Тож історія лише починається!

***

Шановний колектив компанії «Фармак»!

Кажуть, життя – то море. Бажаємо вам безпомилкового курсу, попутного вітру у вітри лах, дороговказних зірок на небосхилі долі. Хай кожен день професійного «плавання» від криває вам нові горизонти, цікаві маршрути, наближає до островів досягнень і здобутків. Хай навіть у найтемніші ночі вашим маяком будуть палаючі серця коханих, а щастя чекає на вас не за «горами-лісами», а в затишному сімейному колі! Від усього серця зичимо вам здоров’я, сил – духовних та фізичних, творчих злетів, терпіння, удачі, оптимізму! Завжди залишайтеся такою ж дружною та дружньою, працьовитою, самовідданою, загартованою штормами і випробуваннями командою на чолі з мудрим капітаном!

З повагою, редакція «Медичної газети «Здоров’я України»

Підготувала Ольга Радучич

Медична газета «Здоров’я України» № 24 (373), грудень 2015 p.

СТАТТІ ЗА ТЕМОЮ

01.05.2024 Ревматологія Біль у суглобах у практиці сімейного лікаря: ведення пацієнтів з остеоартритом

У практиці сімейного лікаря досить часто зустрічаються випадки звернення по допомогу осіб із суглобовим синдромом, що актуалізує питання доказового ведення таких пацієнтів. Остеоартрит (ОА) – ​найпоширеніша форма артриту з хронічним болем та функціональними порушеннями. Пропонуємо до вашої уваги огляд доповіді, яку представив у межах конференції «Щоденник сімейного лікаря: клінічні історії пацієнтів» завідувач кафедри сімейної медицини і амбулаторної допомоги медичного факультету № 2 Ужгородського національного університету, к.мед.н. Павло Олегович Колесник. ...

01.05.2024 Терапія та сімейна медицина Можливості застосування біорегуляційного підходу в кардіології

Серцево-судинні захворювання (ССЗ) (ішемічна хвороба серця [ІХС], захворювання судин головного мозку, ревматична хвороба серця та інші) протягом багатьох десятиліть є основною причиною смертності населення у світі. Перебіг цих захворювань ускладнюється перенесеною корона вірусною хворобою (COVID‑19). Нині ця проблема є особливо актуальною в Україні в умовах повномасштабного вторгнення рф, оскільки вплив хронічного стресу призводить до зростання захворюваності на ССЗ. У такій ситуації поряд із «протокольною терапією» слід приділити увагу застосуванню біорегуляційного підходу, спрямованого на відновлення саморегуляції, імунного статусу, гармонізації функціонування всіх органів і систем людини. ...

29.04.2024 Неврологія Ефективність і безпека разагіліну та праміпексолу в лікуванні хвороби Паркінсона на ранніх стадіях

Хвороба Паркінсона (ХП) – ​хронічний неврологічний розлад, для якого характерні неухильно прогресуючі моторні та немоторні симптоми, які чинять суттєвий негативний вплив на якість життя пацієнтів із цим захворюванням. Із віком захворюваність на ХП зростає. Ранній початок лікування цього розладу допомагає призупинити розвиток патології та дає можливість пацієнтам із ХП продовжувати вести повноцінне життя. Сьогодні одним із варіантів вибору лікування пацієнтів із ХП на ранніх стадіях є монотерапія разагіліном або праміпексолом. ...

26.04.2024 Психіатрія Лікування пацієнтів із негативними симптомами шизофренії: персоніфіковані підходи

Негативні симптоми (порушення мотивації, соціальна замкнутість, порушення емоційної сфери тощо) є основною особливістю шизофренії – ​хронічного психічного розладу, поширеність якого у світі становить близько 1%. Зазначені симптоми суттєво погіршують якість життя та знижують працездатність таких пацієнтів. Вкрай важливим є своєчасне діагностування шизофренії та її ефективне лікування, основні аспекти якого висвітлила у своїй доповіді завідувачка відділу пограничної психіатрії ДУ «Інститут неврології, психіатрії та наркології НАМН України», д.мед.н., професорка Наталія Олександрівна Марута....