Головна Терапія та сімейна медицина Актуальні проблеми медичного права: семінар «Захист лікаря і лікувального закладу у судових спорах з пацієнтами»

23 червня, 2015

Актуальні проблеми медичного права: семінар «Захист лікаря і лікувального закладу у судових спорах з пацієнтами»

Автори:
О. Бабич
Актуальні проблеми медичного права:  семінар «Захист лікаря і лікувального закладу у судових спорах з пацієнтами»

27 травня в м. Києві пройшов семінар для медичних працівників із захисту їхніх прав і прав медичних закладів у судових спорах з пацієнтами, організований Юридичним бюро Олени Бабич.

У ході семінару адвокат Олена Бабич розповідала про права лікарів, а також про те, чому варто реагувати на скарги пацієнтів і як правильно це робити, як оформити добровільне відшкодування шкоди і яким чином готуватися до судового процесу. Медикам роз'яснювали питання щодо відповідальності, законних представників, важливості документів і чіткого та зрозумілого їх написання.
Організатори заходу надали медичним працівникам корисні поради, дотримуючись яких можна значно підвищити ефективність взаємодії учасників лікувального процесу.
• Більшість конфліктів виникає через те, що пацієнта вчасно не вислухали і доступно не пояснили йому ситуацію. Поставте себе на місце споживача медичних послуг і спробуйте зрозуміти його претензії. Поговоріть із пацієнтом, витратіть на це час – і ризик того, що людина подаватиме скаргу, знизиться.
• Щоб мінімізувати імовірність конфлікту з пацієнтом, варто укладати письмовий договір про надання медичних послуг, у якому прописувати всі необхідні аспекти, й отримувати інформовану згоду встановленої форми, розроблену з урахуванням специфіки Вашого закладу.
• Все, що буде зафіксовано письмово, – медична карта, договори, згода, підписана пацієнтом, – у подальшому можна використати для захисту і доведення власної правоти. Усні домовленості, не зафіксовані письмово і не підтверджені підписом пацієнта, можна вважати такими, що їх
не було.
• Укладення угоди про добровільне відшкодування шкоди не означає, що пацієнт у майбутньому не звернеться в суд за захистом своїх прав.

Фот3Без имени-1
Під час семінару Олена Бабич намагалася надати працівникам медичних закладів максимум інформації для того, щоб медичні заклади в цілому та лікарі зокрема були більш захищеними, знали свої права і могли й надалі працювати задля блага суспільства і здоров'я пацієнтів. Резюмуючи результати заходу, організатори висловили сподівання, що надана інформація буде корисною в практичній діяльності і її застосування матиме наслідком зменшення кількості незадоволених пацієнтів і не обізнаних в правових тонкощах лікарів.

Номер: Медична газета «Здоров’я України» № 10 (359), травень 2015 p.