Головна Онкологія та гематологія Дослідження TRIBE-2: пошук оптимальної стратегії 1-ї та 2-ї ліній терапії при метастатичному колоректальному раку

2 квітня, 2019

Дослідження TRIBE-2: пошук оптимальної стратегії 1-ї та 2-ї ліній терапії при метастатичному колоректальному раку

Стаття у форматі PDF

Перша лінія терапії є ключовою відправною точкою для кожного пацієнта з метастатичним колоректальним раком (мКРР). Стратегічна важливість вибору схеми 1-ї лінії терапії полягає у необхідності зменшення вираженості симптомів, досягнення контролю та запобігання прогресуванню хвороби. Крім того, 1-ша лінія терапії надає унікальний шанс вилікування певної частки пацієнтів, а також дозволяє розширити вибір методів подальшого лікування, як системних, так і хірургічних і локорегіонарних.

Нещодавно було встановлено, що інтенсивність хіміотерапії можна модулювати: традиційні дуплети на основі оксаліплатину або іринотекану можна послабити до монотерапії фторпіримідином або підсилити до потрійної схеми FOLFOXIRI (5-фторурацил, оксаліплатин, іринотеакан). Крім того, у дослідженні TRIBE було продемонстровано ефективність додавання антиангіогенного препарату бевацизумабу до схеми FOLFOXIRI у 1-й лінії системної терапії пацієнтів з мКРР. 

У жовтні минулого року на конгресі Європейського товариства медичної онкології (ESMO) були представлені результати дослідження ІІІ фази TRIBE-2, метою якого було оцінити користь початкового застосування потрійної схеми FOLFOXIRI порівняно з тими самими препаратами, призначеними послідовно (FOLFOX → FOLFIRI), у комбінації з постійною антиангіогенною терапією.

Основними критеріями включення були верифікований діагноз аденокарциноми, нерезектабельний мКРР без попереднього лікування метастазів, вік 18-75 років, функціональний статус ECOG ≤2 (або 0 у пацієнтів віком від 71 до 75 років), відсутність попередньої ад’ювантної терапії оксаліплатином, а також адекватна функція кісткового мозку, печінки та нирок.

Пацієнтів (n=779) рандомізували на дві групи:

  • група А (стандартна терапія): 1-ша лінія – схема FOLFOX + бевацизумаб, після прогресування (2-га лінія) – FOLFIRI + бевацизумаб; 
  • група Б (експериментальна стратегія): 1-ша лінія – схема FOLFOXIRI + бевацизумаб, після прогресування (2-га лінія) – знову FOLFOXIRI + бевацизумаб.

Усі схеми призначали до 8 циклів з подальшою підтримувальною терапією 5-фторурацилом та бевацизумабом до прогресування захворювання, розвитку неприйнятної токсичності або відкликання згоди пацієнта.

Первинною кінцевою точкою була виживаність без прогресування 2 (ВБП2) – час від рандомізації до однієї з двох подій: а) смерті; б) прогресування захворювання на тлі будь-якої терапії, призначеної після першого прогресування. Додатково оцінювали загальну ВБП після 1-ї та 2-ї ліній терапії, загальну виживаність, частоту відповіді та інші показники.

Було виявлено значне подовження медіани ВБП2 у групі Б порівняно з групою А – 18,9 vs 16,2 міс, що відповідало зниженню ризику смерті або прогресування захворювання на 31% (р<0,001; рис. 1). Крім того, застосування схеми FOLFOXIRI + бевацизумаб у 1-й лінії з подальшим призначенням цієї ж схеми у 2-й лінії терапії порівняно з послідовним призначенням FOLFOX + бевацизумаб → FOLFIRI + бевацизумаб забезпечувало вищу частоту відповіді (61 vs 50%; р=0,005) і тривалішу ВБП (12,0 vs 9,8 міс; зниження ризику прогресування або смерті на 27%; р<0,001; рис. 2).

У групі Б спостерігалася вища частота діареї (17%), нейтропенії (50%) та фебрильної нейтропенії (17%). Після прогресування захворювання терапія була продовжена у 85% хворих групи А та 74% – групи Б.

Результати щодо загальної виживаності будуть представлені пізніше (цього року), оскільки на момент аналізу було зареєстровано лише 40% подій від запланованих.

Таким чином, у дослідженні TRIBE-2 було доведено доцільність застосування схеми FOLFOXIRI + бевацизумаб в обох лініях терапії порівняно з послідовним призначенням тих самих препаратів у пацієнтів з нерезектабельним мКРР. Важливо, що 1-ша ліня терапії за схемою FOLFOXIRI + бевацизумаб не має негативного впливу на можливість проведення 2-ї лінії терапії та її ефективність.

Cremonlini C. et al. TRIBE2: A Phase III, Randomized Strategy Study by GONO in the 1st and 2nd-Line Treatment of Unresectable Metastatic Colorectal Cancer (mCRC) Patients (pts). Ann Oncol. 2018; 29 (Suppl 8): Abstract LBA20.

Підготував Олексій Терещенко

Тематичний номер «Онкологія. Гематологія. Хіміотерапія» № 1 (57), лютий 2019 р

Номер: Тематичний номер «Онкологія» № 1 (57), лютий 2019 р.