Головна Гастроентерологія До 50-річчя Європейської асоціації з вивчення печінки

6 липня, 2015

До 50-річчя Європейської асоціації з вивчення печінки

Автори:
М.Б. Щербиніна, Е.Г. Манжалій, О.М. Бака
До 50-річчя Європейської асоціації з вивчення печінки

22-26 квітня 2015 р. у м. Відні (Австрія) відбулася видатна подія – 50-й ювілейний Міжнародний конгрес Європейської асоціації з вивчення печінки (European Association for the Study of the Liver – EASL). EASL була створена 50 років тому і починала свою роботу як невелика група із 70 гепатологів з 15 європейських країн, основною метою якої було впровадження досягнень в галузі гематології у клінічну практику. Зараз це найбільша медична професійна асоціація в Європі з високим міжнародним авторитетом. Організація ставить собі за мету забезпечити можливість фахівцям різних країн максимально реалізувати свій потенціал для найбільш ефективної профілактики та лікування захворювань печінки. EASL сприяє виконанню досліджень в галузі гепатології, у тому числі шляхом надання грантів та організації багатоцентрових контрольованих досліджень, забезпечує обмін науковою інформацією, а також працює в напрямі розширення знань громадськості про захворювання печінки. Надзвичайно важливою у роботі EASL є підтримка молодих учених. 

Сьогодні EASL об’єднує понад 4 тис. учених та лікарів з усього світу. Щороку на Міжнародному печінковому конгресі The International Liver Congress більш як 11 тис. фахівців мають змогу представити свої дослідження, поспілкуватися між собою, обмінятися досвідом, зустрітися з експертами, обговорити новітні досягнення в галузі гепатології тощо.
Програма роботи конгресу передбачала проведення симпозіумів, семінарів, курсу післядипломної освіти, сесій для молодих учених. Тут широко використовуються інтернет-трансляції з демонстрацією поточних презентацій для інтерактивного зв’язку з учасниками та створення форумів зацікавлених груп. Інноваційним цього року було подання електронних постерів (Е-постерів) оригінальних досліджень, що сприяло обміну думками учасників під час обговорення результатів досліджень з авторами робіт. Під час конгресу у виставковому павільйоні традиційно було представлено медичну продукцію фармацевтичних компаній і компаній – виробників сучасної медичної апаратури.
Крім того, 2015 р. став особливим для гепатологічного співтовариства у зв’язку із святкуванням 30-річчя журналу «Гепатологія» (Journal of Hepatology), який є офіційним виданням EASL. На засіданні, присвяченому цій події, головний редактор журналу професор R. Jalan зазначив, що з часу заснування професором S. Sherlock у 1985 р. скромний журнал перетворився на одне із найвпливовіших видань у медичному світі. Величезний крок уперед журнал зробив за останні 8 років. За цей час розширилося коло його читачів, кількість представлених статей зросла з 1,6 до 2,1 тис. на рік, кількість публікацій – із 600K до 1,1М. Імпакт-фактор журналу сягнув позначки 10,401. Сьогодні 36% статей надходить з Європи, 40% – з Азії, 18% – із США, що свідчить про міжнародний характер журналу.
У Journal of Hepatology розглядаються глобальні проблеми у галузі гепатології. Невдовзі планується започаткувати новий відповідний розділ. Розуміння відмінностей у характеристиках захворювань, впливу генетичних, дієтичних, екологічних і соціально-політичних чинників на прояви захворювань печінки та їх лікування забезпечить розробку та формування нових підходів для вирішення низки проблем у цій галузі. Для розширення читацької аудиторії журналу у 2015 р. видання виходитиме російською та китайською мовами.
Програма конгресу була дуже насиченою. Серед основних тем обговорення були такі: неалкогольна жирова хвороба печінки, алкогольна хвороба печінки, генетичні, імунологічні та метаболічні порушення, ускладнення цирозу печінки, гепатоцелюлярна карцинома, вірусні гепатити, неінвазивні методи діагностики. У 2015 р. курс післядипломної освіти присвячено метаболічним захворюванням печінки, які останнім часом вважаються найбільш актуальними. Доведено, що цей стан пов’язаний зі зміною способу життя. Але ця проблема ще не вирішена у розумінні патогенетичних шляхів, оптимізації неінвазивних методів діагностики, виявленні пацієнтів з підвищеним ризиком прогресування захворювання та тих, які вимагають специфічної терапії.
На конгресі було презентовано нові клінічні рекомендації EASL для лікування гепатиту С (2015 р.) та EASL-ALEH-керівництво з клінічної практики: неінвазивні тести для оцінки тяжкості захворювання печінки та прогнозу (2015 р.).

ZU_gastro-2_2015.qxd На фото зліва направо: О.Б. Динник, О.М. Бака, Е.Г. Манжалій, M. Peck-Radosavljevic, О.Б. Борисова, М.Б. Щербиніна

У роботі конгресу взяла участь українська делегація, до складу якої входило 76 провідних учених країни та лікарів-практиків. Українська асоціація з вивчення захворювань печінки була представлена відповідним банером, який розмістили на стенді Національних асоціацій. У рамках роботи конгресу представники нашої асоціації зустрілися з генеральним секретарем EASL професором M. Peck-Radosavljevic. Під час розмови, яка пройшла в теплій атмосфері, обговорювалися перспективи та напрями подальшої співпраці EASL з українською стороною. На дружній вечері Національних асоціацій присутні мали змогу в невимушеній обстановці обмінятися думками та обговорити низку актуальних питань з провідними фахівцями з різних країн.
Новітня доказова інформація, представлена на конгресі, допоможе українським фахівцям бути передовими в діагностиці, прогнозі та ефективно лікувати захворювання печінки, що сприятиме зміцненню здоров’я української нації.

Номер: Тематичний номер «Гастроентерологія, гепатологія, колопроктологія» № 2 (36) травень 2015 р.