Клінічні та клініко-генетичні аспекти визначення натрійуретичного пептиду у пацієнтів із хронічною серцевою недостатністю: здобутки та перспективи

25.05.2016

Хронічна серцева недостатність (ХСН) залишається актуальною медико-соціальною проблемою і є одним з основних чинників смертності внаслідок патології серцево-судинної системи. Середній вік хворих з ХСН в Україні становить близько 60 років, при цьому більшість пацієнтів (86,6%) – особи віком до 70 років [1]. У нашій країні поширеність у популяції клінічно вираженої ХСН II-IV функціонального класу (ФК) за NYHA – близько 2 млн осіб. Річна смертність хворих з тяжкою ХСН перевищує 50% і навіть при легкому її ступені становить понад 50% протягом 5 років. Незважаючи на досягнення сучасної медицини, частота госпіталізації і летальних випадків при ХСН залишається високою, у зв’язку з чим дедалі більшої актуальності набуває пошук специфічних маркерів, які спроможні оцінити серцево-судинний ризик у хворих з ХСН і ефективність проведеного лікування [2].
Оскільки в наш час кардіоваскулярні події чинять серйозний вплив на клінічні наслідки і прогноз у різних популяціях пацієнтів, діагностику гострих станів (лівошлуночкова серцева недостатність, напади ядухи тощо) та ідентифікацію індивідуального ризику із застосуванням біологічних маркерів розглядають як одні з основних компонентів у реалізації стратегії ранньої діагностики та лікування серцево-судинних захворювань (ССЗ) [3]. Нині під біологічним маркером розуміють потенційний параметр, що визначається, розрахунок якого відрізняється високою точністю, надійністю і відтворюваністю, що дозволяє відображати стан здоров’я, напруженість фізіологічних процесів, величину ризику або факт розвитку захворювання і його стадію (клінічна або доклінічна), а також його прогресування або реверсію [4].
Згідно із практичними рекомендаціями Національної академії клінічної біохімії США із стандартизації біологічних маркерів при серцевій недостатності (США, 2008) [5] для рутинного клінічного використання з діагностичною і прогностичною метою у пацієнтів з ХСН рекомендовано обмежену кількість біологічних маркерів, при цьому на найбільшу увагу заслуговують натрійуретичні пептиди (НУП), тропоніни (Т та І), галектин-3, нейротрансмітери і деякі маркери прозапальної активації [6]. Однак своє відображення в чинних клінічних рекомендаціях Європейського товариства кардіологів (ESC, 2012) з діагностики та лікування гострої і хронічної серцевої недостатності знайшли тільки НУП [7-10].
Система НУП – це група циркулюючих у крові гормонів, що регулюють водно-сольовий гомеостаз та артеріальний тиск і перебувають під пильною увагою дослідників, насамперед через важливу роль НУП у регуляції структурно-функціонального стану серцево-судинної системи, як у фізіологічних умовах, так і при формуванні серцево-судинної патології [11].
У 1988 р. T. Sudoh, працюючи у складі дослідницької групи H. Matsuo, представив пептид, подібний до передсердного НУП, що був виділений з головного мозку морських свинок і названий мозковим натрійуретичним пептидом (МНУП) [12]. Основне місце утворення пептидів – кардіоміоцити передсердь та шлуночків серця [13].
Відомо, що всі НУП синтезуються у вигляді прегормонів від спільного попередника, однак продукція кожного з них регулюється власним геном. З точки зору клінічної практики особливу цікавість викликає МНУП, оскільки він, синтезуючись у прямій залежності від об’ємного розширення лівого шлуночка (ЛШ) та тиску його наповнення, є чутливим і специфічним індикатором порушень функції ЛШ [14].
Попередником МНУП є пропептид, який складається зі 108 амінокислотних залишків (а.з.) – про-МНУП, що зберігається в секреторних гранулах кардіоміоцитів ЛШ. В активній формі цей пептид складається з 32 а.з. та має виражену фізіологічну активність, спрямовану на посилення натрійурезу і протидію гемодинамічним ефектам ренін-ангіотензин-альдостеронової системи. МНУП має спорідненість до рецепторів А-типу, які запускають цАМФ-залежний сигнальний «каскад» що стимулює реалізацію біологічних ефектів гормона. Виведення гормона здійснюється двома незалежними шляхами: ферментна деградація за допомогою нейтральної ендопептидази і С-рецептор-залежний ендоцитоз з подальшою лізосомальною деградацією [15].
Умовами для виділення МНУП є перерозтягнення окремих ділянок міокарда, регіонарне та дифузне порушення систолічної і діастолічної функції ЛШ та ішемічні фактори [16]. Крім того, МНУП є досить стабільним у лабораторних умовах: при кімнатній температурі його активність зберігається протягом 24 год, при – 20°С – 1 міс, при додаванні апротиніну, що інгібує нейроендопептидазу, за цих же умов – до 280 днів та більше [17].
Згідно з рекомендаціями Європейського товариства кардіологів (ESC, 2012) та Американської колегії кардіології/Американської асоціації серця (ACC/AHA, 2013) існують докази, які свідчать на користь визначення рівня МНУП з метою виключення або підтвердження наявності ХСН у пацієнтів, госпіталізованих у стаціонар зі скаргами на задишку. Пороговий рівень МНУП становить ≥100 пг/мл у хворих з гострим початком серцевої недостатності. Для пацієнтів із поступовим початком і стабільним перебігом ХСН пороговий рівень МНУП становить ≥35 пг/мл. Нормальна концентрація НУП у нелікованого хворого із задишкою і набряками нижніх кінцівок має високе негативне прогностичне значення та виключає наявність ХСН як можливої причини виникнення симптоматики, що особливо важливо при первинному контакті з пацієнтом [7, 18]. Тому за підозри на серцеву недостатність як перший діагностичний крок можна розглядати визначення рівня НУП, і у разі виявлення підвищеного їх вмісту в плазмі крові пацієнта необхідно направити на ехокардіографію або будь-яке інше обстеження для оцінки функції серця та верифікації діагнозу ХСН [19].
Клінічне значення МНУП як найбільш специфічного маркера дисфункції міокарда шлуночків вивчалося у понад 1400 наукових дослідженнях. На сьогодні відомо, що рівень МНУП підвищується на ранніх етапах дисфункції ЛШ, прямо корелює з рівнем кінцевого діастолічного тиску в ЛШ, зростає у пацієнтів з гіпертрофією ЛШ, пов’язаний зі ступенем вираження ХСН, дозволяє відрізнити задишку кардіального генезу від задишки внаслідок патології дихальної системи, дає можливість прогнозувати перебіг ХСН. Виявлення дисфункції міокарда на доклінічному етапі, а часто – і у хворих з початковими проявами ХСН є досить складним завданням, оскільки в цих випадках пацієнт має досить неспецифічні скарги [20, 21]. Співробітниками кафедри внутрішньої медицини медичного факультету № 2 ВНМУ ім. М.І. Пирогова здійснено розрахунок порогового рівня МНУП при скринінгових дослідженнях структурно-функціональних порушень у міокарді ЛШ у чоловіків, хворих на есенціальну артеріальну гіпертензію (АГ), віком від 40 до 60 років, який дорівнює 50 пг/мл; метод із точністю 81,73% дозволяє виявляти осіб з діастолічною дисфункцією за умови збереження у них систолічної функції міокарда [22].
На сьогодні питання щодо механізмів регуляції секреції та деградації МНУП залишається певною мірою відкритим. Доведено, що, окрім збільшення об’єму й тиску в порожнинах серця, на рівень плазмової концентрації МНУП впливають такі фактори, як вік, стать та ожиріння. Встановлено, що рівень пептиду зростає з віком – є вищим у осіб жіночої статі [23]. Середня концентрація пептиду в популяції зростає з кожною декадою життя. Є думка, що це відображає статеву та вікову різницю в масі міокарда і, можливо, зниження ренального кліренсу МНУП з віком. Крім того, з віком зростає жорсткість міокарда, що також призводить до підвищення синтезу НУП [24].
Під час вивчення особливостей продукції МНУП у хворих з ХСН, які страждають на ожиріння, було виявлено, що у таких пацієнтів навіть у межах однієї стадії ХСН концентрація пептиду була нижчою, ніж в осіб із нормальною масою тіла. Автори пов’язують це з тим, що клітини жирової тканини багаті на нейтральну ендопептидазу – фермент, відповідальний за кліренс пептиду, а також з більшою концентрацією в адипоцитах рецепторів НУП типу С, які забезпечують зв’язування та виведення НУП з організму, що не можна не враховувати при використанні для діагностики існуючих порогових рівнів МНУП у осіб з надлишковою масою тіла [11].
Отже, рівень МНУП – достовірний ранній показник початкових порушень функціонування серцево- судинної системи [25]. Згідно з проведеними нами дослідженнями рівень плазмової концентрації МНУП у практично здорових чоловіків достовірно не відрізнявся від такого у практично здорових жінок постменопаузального віку (p>0,05). У чоловіків середнього віку з есенціальною АГ ІІ стадії та АГ, ускладненою ХСН ІІА стадії ІІ-ІІІ ФК за NYHA, рівні плазмової концентрації МНУП – 72,36±8,75 пг/мл та 213,08±14,75 пг/мл відповідно – є достовірно нижчими, ніж у жінок постменопаузального віку з есенціальною АГ ІІ стадії (МНУП – 154,98±11,5 пг/мл) та АГ, ускладненою ХСН ІІА стадії ІІ-ІІІ ФК за NYHA (МНУП – 250,41±12,44 пг/мл) (p<0,05). У роботі О.Л. Старжинської і співавт. встановлено, що у практично здорових чоловіків рівень МНУП у плазмі крові має тенденцію до зростання з віком та негативно корелює з масою та площею поверхні тіла [26]. О.О. Сакович і співавт. визначили, що у жінок постменопаузального віку з есенціальною АГ різних стадій та ожирінням плазмова концентрація МНУП є достовірно нижчою, ніж у жінок без ожиріння. Було ідентифіковано пороговий рівень МНУП – 116 пг/мл, і його можна застосовувати для допоміжної діагностики ХСН ІІА стадії ІІ-ІІІ ФК за NYHA у жінок постменопаузального віку з есенціальною АГ та супутнім ожирінням (чутливість – 95,45%, специфічність – 100%, безпомилковість – 97,64%, хибнонегативний результат – 4,55%, хибнопозитивний результат – 0%) [27].
Відкритим лишається питання впливу генетичного чинника на регуляцію рівня МНУП [11]. На сьогодні активно вивчаються як загальні поліморфізми, так і гаплотип структури основних генів системи НУП [28].
Ген МНУП входить до групи генотипів, виділених із генерального генома людини, що впливають на регуляцію рівня артеріального тиску. Ген МНУП людини розташований на першій хромосомі, складається з трьох екзонів і двох інтронів. Характерною особливістю мРНК МНУП є наявність на 3’ кінці не трансльованої ділянки, що складається з повторів AUUUAА. Ця ділянка надає молекулі РНК нестабільність, збільшуючи тим самим швидкість її обміну, що призводить до імпульсного характеру синтезу МНУП [29] (рис.).

r-sn
Хоча визначено та вивчено найбільш фізіологічно значущий поліморфізм гена МНУП – заміна тиміна на цитозин у 381 положенні (Т-381С), також відомий як SNP rs198389, – дані про асоціацію поліморфізму гена МНУП із розвитком ССЗ на сьогодні є обмеженими, а щодо української популяції їх взагалі не отримано [29]. Тобто актуальним залишається питання щодо можливого впливу поліморфних варіантів гена МНУП (поліморфний локус Т-381С) на рівень пептиду в плазмі крові, а також на ризик розвитку і характер перебігу ХСН.
У нещодавно виконаному дослідженні з вивчення поліморфізму гена МНУП у хворих з ХСН на тлі ішемічної хвороби серця (ІХС) серед пацієнтів різної статі [30] було отримано цікаві з діагностичної точки зору результати. У практично здорових осіб – жителів Росії, носіїв генотипу С381С – рівень N-кінцевого попередника МНУП у плазмі крові був достовірно вищим, ніж у носіїв генотипу Т381Т гена МНУП. Носійство алеля Т і генотипу Т381Т поліморфного локуса (Т-381С) гена МНУП асоціювалося з високим ризиком розвитку та несприятливим перебігом ХСН у пацієнтів з ІХС. При цьому алель С і генотип С381С переважали у групі пацієнтів зі сприятливим перебігом ХСН [30].
Y. Takeishi і співавт. (2007) встановили, що у представників японської популяції чоловічої та жіночої статі з наявністю ХСН – носіїв генотипу С381С поліморфного локусу (Т-381С) гена МНУП – реєстрували достовірно вищий рівень пептиду в плазмі крові порівняно з носіями генотипу Т381Т. У осіб з генотипом Т381С рівень експресії МНУП мав проміжний характер. Отже, у цьому дослідженні для носіїв алеля С є характерним найбільш високий плазмовий рівень МНУП [31].
Виявлено асоціацію між SNP rs198389 поліморфізмом (T-381C) у промоторі гена МНУП і ступенем вираження стенозування ниркових артерій у пацієнтів – жителів Польщі з атеросклеротичною реноваскулярною гіпертензією. Встановлено, що носії генотипу С381С гена МНУП мають підвищений ризик розвитку атеросклерозу в ниркових артеріях [32]. Водночас результати дослідження, проведеного серед американської популяції в осіб чоловічої і жіночої статі, свідчать про наявність значущого зв’язку поліморфізму T-381C гена МНУП з есенціальною гіпертензією та коронароспазмом. Виявлено, що при успадкуванні генотипу С381С реєструють достовірно вищий плазмовий рівень МНУП порівняно з носіями генотипу Т381Т [33].
Існують дані, що генотипи МНУП із наявністю алеля С – Т381С та С381С – асоціюються з достовірно більшою концентрацією МНУП у плазмі у хворих з есенціальною гіпертензією різної статі [34]. Не менш цікавими є результати дослідження, проведеного A. Meirhaeghe (2007) та R. Pfister (2011), які проаналізували зв’язок між рівнями плазмової концентрації МНУП і, відповідно, T-381C поліморфізмом гена МНУП та ризиком розвитку цукрового діабету 2 типу. Згідно з отриманими даними в осіб різної статі, що увійшли у групу дослідження з генотипом С381C, визначалися нижчі концентрації рівня цукру в плазмі крові, що у свою чергу асоціювалося з низьким ризиком розвитку цукрового діабету 2 типу. У носіїв алеля C визначалися більш високі концентрації МНУП у крові порівняно з носіями алеля Т [35, 36].
Нами досліджено частоту розподілу генотипів та алелів гена МНУП у практично здорових чоловіків (n=79) та в осіб чоловічої статі з есенціальною АГ, ускладненою ХСН ІІА стадії ІІ-ІІІ ФК за NYHA (n=50), жителів Подільського регіону України, віком 40-60 років. У представників групи контролю частота генотипу Т381С переважає над частотою С381С та Т381Т, а частота носійства алеля С виявилася вищою порівняно з носійством алеля Т. У групі хворих з ЕГ, ускладненою ХСН ІІА стадії ІІ-ІІІ ФК за NYHA, генотипи Т381Т та Т381С гена МНУП виявлялися з однаковою частотою. Здійснений аналіз показав, що у чоловіків середнього віку – жителів Подільського регіону України, хворих на есенціальну АГ, носійство генотипу Т381Т та алеля Т асоціюється з розвитком ХСН.
Також звертає на себе увагу факт реєстрації нижчого рівня МНУП у плазмі крові чоловіків – носіїв генотипу Т381T, як у практично здорових, так і у хворих на есенціальну АГ. Так, у практично здорових осіб чоловічої статі – носіїв генотипу Т381Т рівень МНУП становив 15,95±0,69 пг/мл, у пацієнтів з АГ, ускладненою ХСН ІІА стадії ІІ-ІІІ ФК за NYHA, плазмова концентрація МНУП дорівнювала 156,0±6,99 пг/мл. Алель С гена МНУП асоціювався з вищим рівнем пептиду в плазмі крові як у практично здорових чоловіків (МНУП 24,41±0,48 пг/мл), так і у хворих з АГ, ускладненою ХСН ІІА стадії ІІ-ІІІ ФК за NYHA (МНУП 207,50±5,7 пг/мл).
Можна висловити припущення, що носійство генотипу Т381Т гена МНУП та, відповідно, низька плазмова концентрація мозкового НУП є одними із патогенетичних факторів розвитку ХСН. Іншим аспектом є потенційна можливість помилки в діагностуванні СН при носійстві зазначеного генотипу, адже, як згадувалося вище, за наявності генотипу Т381Т гена МНУП реєструють вірогідно нижчий рівень циркулюючого мозкового НУП у плазмі крові. Доцільним є проведення відповідних подальших досліджень у пацієнтів з ХСН різного ступеня тяжкості серед жителів інших регіонів України.

Література

1. Воронков Л.Г. Пацієнт із ХСН в Україні: аналіз даних популяції пацієнтів, обстежених у рамках першого національного зрізового дослідження UNIVERS / Л.Г. Воронков // Серцева недостатність. – 2012. – № 1 (1). – С. 8-13.
2. Воронков Л.Г. Шлях пацієнтів з хронічною серцевою недостатністю: якомога довший, якомога комфортніший / Л.Г. Воронков // Серцева недостатність. – 2014. – № 1. – С. 7-10.
3. Березин А.Е. Биологические маркеры при хронической сердечной недостаточности: ожидания, реальность, перспективы / А.Е. Березин // Серцева недостатність. – 2013. – № 1. – С. 5-15.
4. Manolio T. Novel risk markers and clinical practice / T. Manolio // N. Engl. J. Med. – 2003. – Vol. 349. – P. 1587-1589.
5. Tang W.H. National Academy of Clinical Biochemistry Laboratory Medicine Practice Guidelines: utilization of cardiac biomarker testing in heart failure / W.H. Tang, G.S. Francis, D.A. Morrow [et al.] // Clinical Biochemistry. – 2008. – Vol. 41 (4-5). – P. 210-221.
6. Chowdhury P. The appropriate use of biomarkers in heart failure / P. Chowdhury, R. Choudhary, A. Maisel // Medical Clinics of North America. – 2012. – Vol. 96 (5). – P. 901-913.
7. McMurray J.J.V. ESC Guidelines for the diagnosis and treatment of acute and chronic heart failure 2012 / J.J.V. McMurray, S. Adamopoulos, S.D. Anker [et al.] // European Heart Journal. – 2012. – Vol. 33 (14). – P. 1787-1847.
8. Malcom J. Canadian Cardiovascular Society Consensus Conference guidelines on heart failure – 2008 update: best practices for the transition of care of heart failure patients, and the recognition, investigation and treatment of cardiomyopathies / J. Malcom, O. Arnold, J.G. Howlett [et al.] // Canadian Journal of Cardiology. – 2008. – Vol. 24 (1). – Р. 21-40.
9. Bishu K. Biomarkers in acutely decompensated heartfailure with preserved or reduced ejection fraction / K. Bishu, A. Deswal, H.H. Chen [et al.] // American Heart Journal. – 2012. – Vol. 164 (5). – Р. 763-770.
10. Hammerer-Lercher A. Do laboratories follow heart failure recommendation and guidelines and did we improve? The CARdiac MArker Guideline Uptake in Europe (CARMAGUE) / A. Hammerer-Lercher, P. Collinson, M.P. Dieijen-Visser [et al.] // Clinical Chemistry and Laboratory Medicine. – 2013. – Vol. 51 (6). – P. 1301-1306.
11. Бесага Є.М. Визначення вмісту натрійуретичних пептидів в плазмі крові як діагностичний та прогностичний маркер при серцевій недостатності / Є.М. Бесага // Серцева недостатність. – 2009. – № 1. – С. 12-17.
12. Sudoh T. C-type natriuretic peptide: a new member of natriuretic peptide family identified in porcin brain / T. Sudoh, K. Kangawa, N. Minamino [et al.] // Biochemical and Biophysical Research Communications. – 1990. – Vol. 168. – P. 863-870.
13. Zakeri R. Natriuretic Peptide: A New Heart Failure Biomarker / R. Zakeri, S.J. Sangaralingham, S.M. Sandberg [et al.] // JACC Heart Failure. – 2013. – Vol. 1 (2). – Р. 1-15.
14. Li N. Does NT-proBNP remain a sensitive biomarker for chronic heart failure after administration of a beta-blocker? / N. Li, Y. Li, F. Wang [et al.] // Clinical Cardiology. – 2007. – Vol. 30 (9). – P. 469-74.
15. Minai K. The Plasma B-Type Natriuretic Peptide Levels Are Low in Males with Stable Ischemic Heart Disease (IHD) Compared to Those Observed in Patients with Non-IHD: A Retrospective Study / K. Minai, T. Ogawa, M. Kawai [et al.] // PLoS Medicine. – 2014. – Vol. 9 (10). – P. 1-10.
16. Roberts E. The diagnostic accuracy of the natriuretic peptides in heart failure: systematic review and diagnostic meta-analysis in the acute care setting / E. Roberts, A.J. Ludman, K. Dworzynski [et al.] // BMJ. – 2015. – Vol. 350. – P. 1-16.
17. Motiwala S.R. The role of natriuretic peptides as biomarkers for guiding the management of chronic heart failure / S.R. Motiwala, J.L.Jr. Januzzi // Clinical Pharmacology & Therapeutics. – 2013. – Vol. 93 (1). – Р. 57-67.
18. Chairperson G.M. 2013 ESH/ESC Guidelines for the management of arterial hypertension / G.M. Chairperson, R.F. Chairperson, K. Narkiewicz [et al.] // Journal of Hypertension. – 2013. – Vol. 31 (7). – Р. 1281-1357.
19. Nicholls M.G. Disease monitoring of patients with chronic heart failure / M.G. Nicholls, A.M. Richards // Heart. – 2007. – Vol. 93 (4). – Р. 519-523.
20. Nair N. Circulating miRNA as novel markers for diastolic dysfunction / N. Nair, S. Kumar , E. Gongora [et al.] // Molecular and Cellular Biochemistry. – 2013. – Vol. 376 (1-2). – Р. 33-40.
21. Lin Q. Copeptin in the assessment of acute lung injury and cardiogenic pulmonary edema / Q. Lin, F. Fu, H. Chen [et al.] // Respiratory Medicine. – 2012. – Vol. 106 (9). – Р. 1268-1277.
22. Старжинська О.Л. Генотип рецептора до ангіотензину ІІ 1-го типу як фактор впливу на структуру та функцію міокарда у хворих на гіпертонічну хворобу різної важкості / О.Л. Старжинська, В.М. Жебель, Ю.О. Гефтер [та ін.] // Артеріальна гіпертензія. – 2009. – № 1(3). – С. 24-29.
23. Koch A. Normal values of B-type natriuretic peptide in infants, children, and adolescents / A. Koch, H.Singer // Heart. – 2003. – Vol. 89. – Р. 875-878.
24. Tidy C. Brain Natriuretic Peptide / C. Tidy // Patients. – 2015. – Vol. 23. – P. 1-4.
25. Horwich T.B. B-Type Natriuretic Peptide Levels in Obese Patients With Advanced Heart Failure / T.B. Horwich, M.A. G.C. Hamilton, Fonarow // Journal of the American College of Cardiology. – 2006. – Vol. 47 (1,3). – Р. 85-90.
26. Старжинська О.Л. Об’єктивізація маркерів важкості хронічної серцевої недостатності – актуальна проблема сучасної експертної діагностики / О.Л. Старжинська, В.М. Жебель, О.Л. Бланар // Сімейна медицина. – 2009. – № 4. – С. 39-43.
27. Сакович О.О. Плазмові концентрації натрійуретичних пептидів та ендотеліну-1 у жінок післяменопаузального віку при різному перебігу гіпертонічної хвороби / О.О. Сакович, В.М. Жебель // Сімейна медицина. – 2011. – № 4. – С. 108-113.
28. Lanfear D.E. Genetic variation in the natriuretic peptide system and heart failure / D.E. Lanfear // Heart Failure Reviews. – 2010. – Vol. 15 (3). – Р. 219-228.
29. Nishikimi T. Current biochemistry, molecular biology, and clinical relevance of natriuretic peptides / T. Nishikimi, K. Kuwahara, K. Nakao // Journal of Cardiology. – 2011. – Vol. 57. – P. 131-140.
30. Березикова Е.Н. Полиморфизм гена мозгового натрийуретического пептида у больных с хронической сердечной недостаточностью / Е.Н. Березикова, С.Д. Маянская, Л.А. Гараева [и др.] // Казанский медицинский журнал. – 2013. – № 4. – С. 433-438.
31. Takeishi Y. Linkage disequilibrium analyses of natriuretic peptide precursor B locus reveal risk haplotype conferring high plasma BNP levels / Y. Takeishi, S. Toriyama, N. Takabatake [et al.] // Biochemical and Biophysical Research Communications. – 2007. – Vol. 362. – Р. 480-484.
32. Porеba R. SNP rs198389 (T 381 C) polymorphism in the B type natriuretic peptide gene promoter in patients with atherosclerotic renovascular hypertension / R. Porеba, K. Poczаtek, P. Gaс // Polskie Archiwum Medycyny Wewnсtrznej. – 2009. – Vol. 119 (4). – P. 219-224.
33. Lanfear D.E. Genetic variation in the B-type natriuretic peptide pathway affects BNP levels / D.E. Lanfear, J.M. Stolker, S. Marsh [et al.] // Cardiovascular Drugs and Therapy. – 2007. – Vol. 21. – P. 55-62.
34. Costello-Boerrigter L.C. The Effect of the Brain-Type Natriuretic Peptide Single-Nucleotide Polymorphism rs198389 on Test Characteristics of Common Assays / L.C. Costello-Boerrigter, G. Boerrigter, S. Ameenuddin [et al.] // Mayo Clinic Proceedings. – 2011. – Vol. 86 (3). – P. 210-218.
35. Meirhaeghe A. Association between the T-381C polymorphism of the brain natriuretic peptide gene and risk of type 2 diabetes in human populations / A. Meirhaeghe, M.S. Sandhu, M.I. Carthy // Human Molecular Genetics. – 2007. – Vol. 16 (11). – P. 1343-1350.
36. Pfister R. Mendelian Randomization Study of B-Type Natriuretic Peptide and Type 2 Diabetes: Evidence of Causal Association from Population Studies / R. Pfister, S. Sharp, R. Luben [et al.] // PLoS Medicine. – 2011. – Vol. 8 (10). – P. 1-11.

СТАТТІ ЗА ТЕМОЮ Кардіологія

23.04.2024 Кардіологія Ревматологія Терапія та сімейна медицина Застосування препаратів кальцію і кальцифікація судин: чи є зв’язок?

Як відомо, кальцій бере участь у низці життєво важливих функцій. Хоча більшість досліджень добавок кальцію фокусувалися переважно на стані кісткової тканини та профілактиці остеопорозу, сприятливий вплив цього мінералу є значно ширшим і включає протидію артеріальній гіпертензії (передусім у осіб молодого віку, вагітних та потомства матерів, які приймали достатню кількість кальцію під час вагітності), профілактику колоректальних аденом, зниження вмісту холестерину тощо (Cormick G., Belizan J.M., 2019)....

23.04.2024 Кардіологія Неврологія Терапія та сімейна медицина Особливості ведення пацієнтів із торакалгією

Торакалгія – симптом, пов’язаний із захворюваннями хребта. Проте біль у грудній клітці може зустрічатися за багатьох інших захворювань, тому лікарям загальної практики важливо проводити ретельну диференційну діагностику цього патологічного стану та своєчасно визначати, в яких випадках торакалгії необхідна консультація невролога. В березні відбувся семінар «Академія сімейного лікаря. Біль у грудній клітці. Алгоритм дій сімейного лікаря та перенаправлення до профільного спеціаліста». Слово мала завідувачка кафедри неврології Харківського національного медичного університету, доктор медичних наук, професор Олена Леонідівна Товажнянська з доповіддю «Торакалгія. Коли потрібен невролог»....

23.04.2024 Кардіологія Вплив АСК на серцево-судинний ризик в осіб із підвищеним рівнем ліпопротеїну (а)

Рівень ліпопротеїну (a) >50 мг/дл спостерігається в ≈20-25% населення і пов’язаний із підвищеним ризиком серцево-судинних захворювань (ССЗ) [1]. Ліпопротеїн (a) задіяний в атерогенезі та судинному запаленні, а також може відігравати певну роль у тромбозі через антифібринолітичну дію і взаємодію із тромбоцитами [2, 3]. Дієта та фізична активність не впливають на рівень ліпопротеїну (a); специфічної терапії для його зниження також не існує. Підвищений ризик ССЗ, пов’язаний з ліпопротеїном (а), залишається навіть у пацієнтів, які приймають статини [4]. Саме тому існує критична потреба в терапії для зниження цього ризику, особливо в первинній профілактиці. ...

23.04.2024 Кардіологія Ревматологія Терапія та сімейна медицина Протизапальний ефект фебуксостату при безсимптомній гіперурикемії: новий аналіз дослідження PRIZE

Запалення відіграє важливу роль у розвитку багатьох хронічних захворювань, зокрема атеросклерозу. Нещодавно було встановлено, що гіперурикемія спричиняє запалення ендотеліальних клітин судин, ендотеліальну дисфункцію та, зрештою, атеросклероз. Експериментальна робота Mizuno та співавт. (2019), у якій було продемонстровано здатність фебуксостату пригнічувати запальні цитокіни, привернула увагу дослідників до протизапальних ефектів уратзнижувальних препаратів. Кількість лейкоцитів – ​надійний маркер запалення, пов’язаний із різними кардіоваскулярними захворюваннями, як-от ішемічна хвороба серця; у багатьох попередніх дослідженнях його використовували для оцінки протизапального ефекту терапевтичного втручання. Мета нового аналізу дослідження PRIZE – ​вивчити вплив фебуксостату на кількість лейкоцитів у пацієнтів із безсимптомною гіперурикемією....